Rushi Gupta studerar industriell ekonomi på Linköpings universitet och i höstas valde han att läsa sin utlandstermin på Swinburne University of Technology på Borneo. Skolans campus ligger i staden Kuching som tillhör Malaysia och här har du möjlighet att kombinera utbildningen med exotiska upplevelser och vita sandstränder!

Varför valde du att studera på Swinburne Borneo?
Jag valde Swinburne på Borneo av flertalet anledningar. De primära anledningarna var: en unik kulturkontrast, spännande natur, lugn stadsmiljö, extremt billiga levnadskostnader och utmärkta resmöjligheter för att upptäcka andra delar av Asien!


Vad läste du för kurser? Hade du någon favorit?
Jag läste följande kurser: Robotics Control (Reglerteknik), Sustainable Design (Miljöteknik), Fundamentals of Marketing (Marknadsföring) och Engineering Management 1 (Projektledning). Av dessa tyckte jag personligen mest om projektledningen trots att den kursen hade flest arbetsmoment. Anledningen var för att jag trivdes bra med arbetsutformningen och ansåg att innehållet till stor del var relevant.

Studera på Swinburne University of Technology - Borneo
Hur är Kuching som stad att bo i?
Jag trivdes väldigt bra i Kuching. Staden är lugn och enkel att leva i. Trots att det inte är en storstad så finns det alltid saker att göra. Trafiken flyter på ännu lugnare än här hemma i Sverige och man kan oftast göra sig förstådd med engelskan.

Berätta lite om din lägenhet?
Jag bodde i en stor lägenhet tillsammans med mina två rumskompisar. Vi hade alla varsitt rum samt ett stort vardagsrum som vi delade på. Till detta fanns en balkong med utsikt över hela staden alternativt över den vackra floden, två stycken badrum, ett större kök och tvättmöjligheter. I byggnadskomplexet fanns även ett medelstort gym, pool, jacuzzi, bastu samt parkering.

Studera på Swinburne University of Technology - Borneo
Hur såg en vanlig skoldag ut? 
Schemat var fastställt för varje vecka vid kursstart och standard var för oss att ha cirka 15 h schemalagt varje vecka. Hur upplägget såg ut berodde på vilka block som man valde. Alla svenskar som var på plats lyckades bli lediga på fredagarna och jag hade endast ett sent block på måndagarna. De kvarstående veckodagarna hade jag 2-3 block per dag. Ett block är alltså en lektion/föreläsning på cirka 1,5 h. Utöver detta hade vi mycket fristående uppgifter som ibland kunde göras på schemalagd tid och i övriga fall tog det några timmar i veckan av ens fritid.


Vad gjorde du på fritiden? 
Majoriteten av fritiden spenderades genom resor på Borneo så väl som runtom Sydostasien. En sådan resa skedde i snitt en gång varannan vecka för de flesta av oss. Utöver det spenderades en del tid på stranden, shopping, bowling, restauranger, poolen, barer, bio och att umgås med alla olika vänner.

Berätta lite om de resor du hann göra under din tid i Asien? 
Under mina ynka 5 månader i Asien hann jag med att besöka 8 olika länder och runt 30 städer. De bästa två resorna var Filippinerna samt Vietnam. Den förstnämnda åkte vi till under vårt ”semesterbreak” i oktober där vi spenderade 10 dagar och hann se otroligt varierande miljöer i landets olika områden. Fest och strandhäng på en av världens finaste stränder – White Sand Beach i Boracay, Rice Terraces i Banaue och golf inuti världens minsta aktiva vulkan nära huvudstaden Manila. I Vietnam hyrde jag tillsammans med ett gäng kompisar mopeder från huvudstaden Hanoi i norr och därefter roadtrippade vi ner till de södra delarna med olika avbrott. Detta kommer jag definitivt minnas förevigt!

Studera på Swinburne University of Technology - Borneo
Vad är ditt bästa minne från tiden på Borneo? 
Mitt allra bästa minne från min tid på Borneo är från den dagen jag flyttade in i vår lägenhet i Kuching, då en av mina före detta roomies och jag stod där utanför ingången till byggnadskomplexet och insåg att allt vi pratat om och sett fram emot halvåret innan äntligen hade blivit verklighet. Den känslan av att ha föreställt sig något så starkt till att faktiskt vara där på plats var bortom verkligheten för oss!

Vilken är den största kulturskillnaden mellan Malaysia och Sverige? 
Jag uppfattade den största kulturskillnaden som att människorna i Malaysia var olika och att det saknades ett särskilt sätt att förhålla sig till som det annars ofta kan förekomma i Sverige. I Malaysia fick jag aldrig känslan att någon utmärkte sig när de gjorde något som kunde anses avvikande. I Sverige känns det ofta som att konceptet av jantelagen kan leva kvar och att det finns oerhört mycket förhållningsregler för att ”passa in”. I Malaysia upplevdes livet som mer fritt.

Studera på Swinburne University of Technology - Borneo
Varför valde du att vända dig till Blueberry när du skulle studera utomlands? 
Jag valde Blueberry för att jag fick känslan att de var engagerade och stödjande. Under processen fanns de alltid tillgängliga och svarade på alla ens frågor utan att vara dömande. Det var en oerhörd lättnad att veta att man hade någon som stod bakom en och agera som den trygghet man behövde när man gjorde något så främmande som att ansöka om utlandsstudier för första gången någonsin.

Har du några tips till andra studenter som vill göra samma resa som du gjort? 
Jag skulle rekommendera att läsa på och att se till att vara så förberedd inför resan som möjligt. Det skadar aldrig att kolla upp för mycket info för att vara förberedd på saker som eventuellt kan underlättas och att samtidigt tagga till sig ytterligare. Jag skulle rekommendera att höra av sig till någon som gjort denna resa tidigare (exempelvis mig!) för att ta chansen att ställa konkreta frågor och bli ännu mer säker på sitt val.

Läs mer om Swinburne University of Technology Borneo här!

Rushi Gupta