Utlandsstudier är en bra merit – nyttja det!

De flesta är eniga om att utlandsstudier är en bra merit och en erfarenhet för livet. Det finns dock en del att tänka på för att du ska få ut så mycket som möjligt av dina studier utomlands och dra nytta av dem när du söker jobb.

Tänk igenom var och vad ska du läsa?

Det första du bör göra är att tänka igenom noggrant vad och var du vill läsa. Detta har vi tidigare skrivit om i inlägget hur väljer jag skola utomlands. Om du vet vad du vill jobba med när du har studerat klart så bör du fundera på om det är någon viss utbildning eller något visst studieland som kan vara extra meriterande. Språkkunskaper är ofta en konkurrensfördel när du söker jobb och genom att studera utomlands kommer du definitivt bli vass inom det språk som talas i ditt studieland!

Om du redan har studerat utomlands och vill åka ut igen så står valet mellan att åka tillbaka till samma land eller åka någon helt annanstans. Om du tror att ditt framtida jobb kommer att ha anknytning till ditt tidigare studieland kan det också vara en god idé att åka tillbaka dit. Detsamma gäller om du har påbörjat någon utbildning där som du nu vill fullfölja. I annat fall är det ofta mer meriterande att vidga sina vyer och studera någon annanstans.

Knyt kontakter

En av de största förtjänsterna med att studera utomlands är att du lär känna otroligt mycket nya människor. När du anländer kanske du inte känner någon. Ditt sociala liv startar om från noll. Det kan verka skrämmande men det är också en oerhörd möjlighet. Du är inte ensam. På din skola finns det antagligen hundratals eller tusentals studenter i samma situation. Även inhemska studenter flyttar ofta för att studera i en annan del av landet.

Tänk på att inte bara umgås med andra skandinaver och prata svenska. Genom att vara aktiv och delta i skolaktiviteter så kan du lära känna folk från många andra länder, inte minst landet du studerar i. Du kan få vänner för livet och kontakter som du kan ha nytta av i ditt framtida yrkesliv.

Se till att du får med dig något hem

När du reser hem kommer du att ha mycket nya erfarenheter och kunskaper i bagaget, men se till att få med dig någonting på papper också:

  • Diplom och betyg: efter en avslutad utbildning har du alltid rätt att få ut betyg samt diplom eller examensbevis som visar vilken nivå du har uppnått. Ta hand om dessa handlingar. Att beställa dem i efterhand från Sverige kan vara en långsam och frustrerande process.
  • Kursbeskrivningar: om du vill tillgodoräkna din utbildning på ett svenskt universitet kan det vara bra att ta med dig kursplanerna för de utbildningar du har gått.
  • Skolarbeten och portfolio: har du skrivit en riktigt bra uppsats, skapat en portfolio eller programmerat ett dataspel under dina utlandsstudier? Ta det hem så kan det komma till användning för framtida studier eller jobbansökningar.
  • Arbetsintyg: om du har jobbat under din studietid utomlands så ska du be din arbetsgivare om ett intyg. Han eller hon kanske även kan ställa upp som referensperson när du söker framtida jobb?
  • Kontaktuppgifter: se till att ta kontaktuppgifter till dina vänner under utlandsstudietiden. De kan vara mycket värda framöver. Om du har lärt känna någon lärare eller professor kanske han eller hon kan tänka sig att hjälpa dig även framöver genom agera som referensperson eller bollplank.

I ditt CV – när du söker jobb

För in dina utlandsstudier i ditt CV. Skriv vilken skola du har läst på, vilken utbildning du har gått och vilken eventuell examen du har uppnått. Det bör även framgå när du studerade på skolan. Om dina utlandsstudier är meriterande för det jobb du söker bör du lyfta fram det i ditt ansökningsbrev.

När du går på en anställningsintervju bör du ta med ta med diplom/examensbevis eller betyg från dina studier. Var också beredd på att du kan få frågor om dina utlandsstudier och vad de har betytt för dig så förbered gärna ett bra svar.

Ha kul!

Sist men inte minst: glöm inte bort att ha kul när du studerar utomlands! Allt kretsar inte kring jobb och studier. Njut av denna chans att upptäcka världen. Bara att bo och leva i ett annat land är en väldigt utvecklande upplevelse.


 

Per Liestam

Previous Marketing Manager