”Det bästa med att studera utomlands är att det känns som att 100 dörrar öppnas åt en!”

Blueberry har snackat med Caroline som kommer från Linköping, är 22 år gammal och år 2018 bestämde hon sig för att åka till Melbourne och studera. Hon beskriver att hon alltid har varit kreativ och intresserad av grafisk design, att hitta ett program som skulle passa henne var inga problem. Till slut valde hon att studera en Diploma of Digital Design på Academy of Information Technology. Utbildningen pågick i ett års tid, samtidigt som hon levde livet i sin absoluta favoritstad så fick hon även studera och utvecklas inom något hon brinner för. Läs mer om Carolines resa och tid på AIT här!

Varför valde du att studera utomlands?

Tankarna att studera utomlands började efter att jag redan rest runt och bott i Australien under ett års tid. När jag kom hem så kände jag att jag inte var klar med att utvecklas och att resa men eftersom alla här hemma redan hade åkt iväg till olika universitet i Sverige så insåg jag att jag också kunde få uppleva studentlivet men utomlands. Jag hade bott i Melbourne under största tiden av min vistelse i Australien och visste att jag trivdes där, samt att Melbourne är så pass framåt när det kommer till teknologi, design och konst så att åka tillbaka just dit var inte ett svårt beslut.

Blueberrystudenten Caroline, Academy oc Information Technology, AIT, Melbourne, graduate, examen, ansök via blueberry.nu

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag började kolla runt lite på olika skolor online, jag hade hört talas om några universitet under tiden jag var där första gången men allt kändes som en stor djungel och jag hade ingen aning om hur det skulle gå till med ansökan, CSN, vilka kurser man kunde läsa och vilken skola som skulle passa just mig och det var då jag tog kontakt med Blueberry. Jag kollade först igenom deras hemsida och eftersom jag visste både vilken plats jag ville studera på och vilken typ av inriktning så var det enkelt att hitta alternativ via deras hemsida. Efter att jag läst på lite kontaktade jag Blueberry och fick komma in på ett möte på deras kontor för att diskutera om olika skolor, kursstart, vilka dokument som skulle behövas och bara allmänt om studentlivet i Melbourne. En månad och några mail fram och tillbaka senare satt jag på flyget till mina drömmars stad och efter bara en vecka i staden var det dags för skolstart.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck och den största skillnaden mellan ett campus i Sverige jämfört med Melbourne var att skolans lokaler var i en skyskrapa, så på 13e våningen hade vi våran introduktionsdag med en buffé från Subway och en hög av vilsna studenter från världens alla hörn. Jag kommer ihåg nyfikenheten och spänningen mellan alla som var där, jag pratade med folk från Indien, Kina, Spanien, Nepal och så mitt bland alla där hittade jag en svensk till, hon skulle läsa Film & TV och var minst lika taggad som jag!

Blueberrystudenten Caroline, AIT, Melbourne, Australien, ansök via blueberry.nu

Är det stor skillnad på att studera på universitet utomlands jämfört med Sverige?

Jag själv har aldrig studerat på universitet i Sverige så det är svårt att göra en jämförelse men det jag tyckte om med undervisningen på AIT är att alla lektioner kändes väldigt personliga och det var mycket praktiskt arbete. Jag fick en personlig kontakt med lärarna och man kunde utan problem sitta och prata med dem efter lektionstid för att gå igenom en uppgift eller bara lära känna varandra. Det kändes skönt att man inte bara blev en i mängden eller ett namn på ett papper som jag har hört kan hända på större universitet. Skolan och lokalerna var väldigt moderna, det fanns klassrum fyllda med Mac-datorer, ett stort kök som man både kunde laga mat i eller bara värma upp sin lunch, överallt på väggarna fanns bilder och videor på tidigare studenters arbete och från alla fönster hade man den bästa utsikten över storstaden.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig dag på campus började oftast med en kaffe från caféet som fanns på första våningen i byggnaden, därefter samlades vi i ett klassrum klockan 9 och hade vår första lektion på fyra timmar, efter det var det lunch i en halvtimme och sedan ytterligare en lektion på fyra timmar. Att ha två lektioner per dag var något jag verkligen uppskattade, man hann med allt från genomgång till att komma igång med sitt arbete för att sen sista timmen få jobba med sina inlämningar om man hade några. Det fanns även gott om tid för alla få ställa sina frågor eller diskutera om ämnet vi läste. Klockan 17.30 var skoldagen slut och det var dags att åka hem!

Blueberrystudenten Caroline, AIT, Melbourne, Australien, ansök via blueberry.nu, down town, Melbourne, CBD

Har du någon favorit bland de kurserna du läser?

Min favoritkurs som vi läste var helt klart Digital Images! Där gick vi igenom grunderna i Adobe Illustrator och Photoshop. Vi lärde oss hur man skapade affischer och jag fick måla en digital bild av mitt egna ansikte, vi gjorde olika redigeringar av bilder och fick leka med effekter och verktyg. Det var mycket praktiskt arbete och vi fick alltid uppdrag som skulle utföras på datorn.

Hur är det att bo i Melbourne?

Melbourne är en helt fantastisk stad där det inte går en enda dag där man har tråkigt! Staden är fylld av barer, caféer, gömda nattklubbar, graffiti och museum. Det pågår ständigt olika event och festivaler och en “hobby” som jag hade där var att hitta den bästa koppen varm choklad, jag hade en lista med minst 20 olika caféer och alla hade sin egna twist, vissa skulle serveras som rent av smält choklad, vissa med en marshmallow och ett ställe fick man till och med en kopp med sockervadd som drycken sedan skulle hällas över, inte hittar man något sånt här i Linköping! Det finns även gott om roof-top barer och på julafton förra året tog jag en drink i 35 graders värme på 15e våningen med utsikt över alla skyskrapor!

Blueberrystudent Caroline, AIT, julafton, 35 grader, Australien, Melbourne, ansök via blueberry.nuHur bor du? Var det svårt att hitta boende?

Att hitta boende i Melbourne är inte speciellt svårt om man är öppen för att dela med andra människor. Jag bodde i ett område som heter St Kilda och ligger ungefär 15 minuter med spårvagn från CBD (stadens centrum). Lägenheten bestod av två sovrum och vi bodde två stycken i varje rum, så totalt fyra i lägenheten. Mitt rum delades med en australiensare och i det andra rummet bodde en från Skottland och en från England. För att hitta boende kunde man bland annat kolla in flatmates.com för att hitta boende som delas med andra, gumtree.com som fungerar som Australiens blocket.se eller så kan man gå med i “Svenskar i Melbourne”- gruppen på Facebook där just svenskar delar med sig av boende, tips, event och egentligen allt möjligt man tänka sig behöva veta om staden. Jag hittade mitt boende via Gumtree där ägaren av lägenheten hyrde ut till studenter och backpackers.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Det bästa tipset jag kan ge är att alltid gå på en visning av lägenheten innan du godkänner något, det finns många ställen som inte alls liknar det man ser på bilder och det är även en bra chans att få träffa sina eventuella framtida rumskamrater och se om man kommer överens eller inte.

Blueberrystudenten Caroline, AIT, Melbourne, Australien, ansök via blueberry.nu, stranden, Melbourne

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag gick ofta ner till stranden, den låg bara tio minuter ifrån min lägenhet. Stannade man kvar på stranden till efter solnedgången så kunde man gå ut på piren och tror det eller ej se små pingviner smyga sig fram, det är något man inte kunde få nog av! Jag spenderade mycket tid på olika caféer, att bruncha varje helg blev en tradition för mig och mina vänner och att upptäcka olika barer var heller aldrig tråkigt. Vid sidan av allt det här samt studierna så jobbade jag deltid i en glassbar där vi skopade vegansk glass, förberedde fina acai-bowls och andra smoothies.

Finns det några platser du rekommenderar att besöka?

Det finns otroligt många utflykter man kan åka på runt om i staten Victoria som Melbourne ligger i! Bland annat hyra en bil och köra längs Great Ocean Road, då får man inte bara se helt otroliga landskap utan även vilda djur och många surfare ute i vågorna. En annan favorit var att besöka Phillip Island, på vägen dit fick man kramas med koalor, mata wallabies och se på en pingvin parad längs stranden. Jag skulle även rekommendera att hoppa fallskärm över St Kilda beach, det är något av det bästa jag har gjort och man fick en oslagbar utsikt över staden.

Blueberrystudenten Caroline, AIT, Melbourne, Australien, ansök via blueberry.nu, koala

Har du några tips till andra som är intresserade av åka utomlands och studera?

Mitt största tips till er som funderar på att åka utomlands men tvekar är att tänka efter, vad har ni egentligen på att förlora? Vad är det absolut värsta som kan hända? Kanske att man inte trivs och vill hem så gärna, ja men då är det bara att åka hem men du försökte i alla fall, och det är det som är det viktigaste. Prata med andra som åkt iväg och pluggat, var öppen för tips och förslag och ta kontakt med företag som Blueberry, hade det inte varit för dom så hade jag nog själv inte kommit iväg!

Vad har du för planer efter dina studier?

Mina planer nu är att fortsätta skapa, rita, illustrera och utvecklas. Jag har fått testa på att designa en produktförpackning som nu till och med finns i butik, jag har framtida planer på att ansöka om praktik på någon designfirma och kanske inom en framtid studera hemma i Sverige också just för att bygga upp ett kontaktnät på hemmaplan. Möjligheterna är oändliga om man bara vill!

Blueberry önskar dig lycka till Caroline!

Vill du också leva och bo i den fantastiska staden Melbourne? Kontakta Blueberry så hjälper vi dig hitta en utbildning som passar dig! Eller du kanske redan nu känner att Academy of Information Technology är rätt för dig? Påbörja din ansökan här!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator