Blueberry-studenten Sara valde att studera en termin på University of Wisconsin under hösten men trivs så pass bra att hon nu ska förlänga sina studier. Vi fick en pratstund med Sara och nedan kan du läsa mer om hennes upplevelse av universitetet och hur det är att vara medlem i en amerikansk studentklubb, så kallad sorority.

Hej Sara! Berätta lite om dig själv och din bakgrund?
Jag heter Sara Emmesjö och är 20 år gammal och kommer från Stockholm. Jag gick ut gymnasiet för 1 ½ år sedan och efter gymnasiet så började jag jobba på IKEA vilket jag gjorde fram tills jag åkte hit till USA. Jag har varit på semester i USA många gånger med min familj och varje gång jag har varit här så har jag alltid vetat att jag någon gång vill bo här. Redan i gymnasiet kollade jag på att åka på ett utbytesår med det passade inte riktigt in i mitt liv just då men nu passade det perfekt. Innan jag kom hit så pluggade jag som sagt inte så jag är här och tar fristående kurser som jag tycker är intressanta. Vilket förhoppningsvis kommer ge mig svar på vad jag vill plugga och göra i framtiden.

Varför valde du att studera på University of Wisconsin?
Jag valde att gå på UW-Madison för att jag ville åka någonstans där man kanske inte åker till om man åker på semester. Såklart hade jag velat besöka New York eller LA men det kan jag göra senare. Sen när jag hittade University of Wisconsin kändes det rätt direkt. Det är en väldigt bra skola, utbildningen har hög status och det såg ut som att vara ett riktigt “typiskt amerikanskt universitet”.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
De kurser jag har valt att läsa är Communication and human behavior, Interpersonal communication, Psychology, Athletic training och Aquatics. Jag tycker alla kurser är intressanta och roliga på olika sätt. Jag gillar min Aquatics klass på grund av att hälften av kursen är att vi faktiskt får vara i vattnet och öva på det vi lär oss i klassrummet. Det är en kurs där man ska lära andra att simma. Vi är bara 7 stycken i klassen och läraren Jonanne är väldigt engagerad, påläst och förstående men skulle säga att Interpersonal communication är min absoluta favorit för vi läser mycket om communication i nära relationer vilket jag tycker är väldigt intressant.

Hur skulle du beskriva skolan?
Det är som jag beskrev tidigare ett riktigt typiskt “amerikanskt universitet” med hundratals klubbar, allt från Cheese Club till Accounting Club. Det finns alltid något att göra eller gå med i. Skolan håller också hög kvalitet när det kommer till idrott. Skolans fotbollslag är ett utav de bästa i landet och alla här går verkligen all in för att stödja skolan. En stor del av skolan är också Greek Life vilket är sororities och fraternities vilket är superkul. Sen håller utbildningen här hög klass och universitetet är en stor del av staden vilket jag gillar.

Hur är Madison att bo i som stad?
Madison är en väldigt fin stad att bo i med sjöar runt om och enligt mig är staden inte för liten och inte för stor, något jag tycker är skönt. När det är ljust ute så är Lakeshore path superfint och perfekt för att ta en promenad på. Jag som bor lite längre bort från huvudgatan och de centrala delarna tycker det är väldigt enkelt att ta sig runt, finns mycket bussar och är väldigt enkelt att ta sig runt med cykel. Ett plus är också att det är och känns väldigt säkert här om det är någon som oroar sig över det.

Madison har många bra restauranger och barer, speciellt runt the Capitol. Till exempel The Old Fashioned för deras cheese curds eller Marigold Kitchen för deras underbara brunch. Jag har inte hunnit upptäcka så många restauranger än men de jag har besökt har varit väldigt bra och utifrån det jag har hört finns det många bra restauranger att besöka.

Hur bor du och hur gjorde för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag bor i skolans dorms och jag ville bo i dorms innan jag kom hit för jag ville göra precis så som amerikanarna gör när de börjar på college. När jag sökte in till skolan fick man ranka alla olika dorms man ville bo i men senare under processen kunde man välja vissa rum direkt och det gjorde jag. Jag valde att bo i Dejope vilket är ett utav de dorms som ligger i Lakeshore vilket är lite längre bort från de andra. Dejope är nyrenoverat och är väldigt fräscht. Rummen är väldigt stora och alla rummen här har en walk in closet vilket jag gillar och i byggnaden ligger en utav de två största dining halls som vi har på campus.

Jag bor i ett dubbelrum med en tjej från Kalifornien. Vi båda valde random assignment och blev tilldelade varandra. Hittills har det funkat bra, vi är ganska olika men vi funkar bra som roommates så jag är ändå nöjd.

Är det stor skillnad på att studera i USA i jämförelse med i Sverige?
Jag har bara pluggat på gymnasienivå i Sverige och inte på universitetsnivå så har inte riktigt något att jämföra med men utifrån det jag har upplevt från gymnasiet så är det mer hemläxor och uppgifter som man ska göra utanför klassrummet här än vad det är hemma i Sverige. Det är flera mindre uppgifter att göra här i jämförelse med i Sverige där man kanske har färre men större uppgifter. Sen är alla prov som jag har haft multiple choice vilket och inte frågor där man ska skriva sina egna svar.

Det tog några veckor för mig att komma in i hur jag skulle plugga här. Det tar sin tid att hitta ett bra sätt att plugga på men efter någon vecka börjar man förstå upplägget bättre och man blir mer effektiv.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Mitt schema är väldigt skönt faktiskt. På måndagar och onsdagar har jag bara en lektion vid lunch och på tisdagar och torsdagar har jag tre lektioner som slutar runt 14 sen är jag ledig varje fredag. Så en vanlig torsdag skulle börjar med psykologi vid 09:30 sen direkt efter den går jag tillbaka till min dorm och käkar sen är det direkt vidare till aquatics och athletic training som är direkt efter varandra. Klasserna slutar 14:30 och efter det försöker jag plugga till middagen och sen förhoppningsvis ha en lugnare kväll, träffa kompisar, gå till min sorority eller bara ta det lugnt hemma.

Har du gått med i någon klubb eller idrott på skolan?
Jag har faktiskt gått med i en sorority. Min sorority heter Chi Omega. En sorority är en del utav Greek Life och jag skulle väl säga att det är som en organisation och varje sorority har egna regler och värderingar. Det är en plats där man träffar många underbara tjejer, där det finns massor med möjligheter att till exempel utvecklas inom ledarskap, man skapar en stark gemenskap, gå på event både för oss men också med vår samarbetsorganisation. Varje sorority samarbetar med en välgörenhetsorganisation och vi samarbetar med Make a wish foundation så tillsammans med dem anordnar vi olika event för att samla in pengar till den organisationen. Att vara med i en sorority är väldigt annorlunda än vad jag någonsin har upplevt innan men det är så kul. Jag var väldigt osäker i början innan jag påbörjade den här processen. Jag visste inte ifall jag fick, om det ens skulle passa mig och om jag vågade. Jag är så glad att jag vågade göra det. Man har en bild utav hur det kanske kommer att vara och hur alla tjejer kommer att vara med det är helt annorlunda när man väl träffar tjejer i ett hus som man klickar med. Då förstår man direkt. Jag är så glad att jag gjorde det här för jag har redan nu träffat fantastiska tjejer och fått uppleva massor. Att gå med i en sorority är nog det bästa beslutet jag har tagit här.


Vad gör du på fritiden?

På fritiden försöker jag umgås med mina kompisar så mycket det går, gå och kolla på någon idrottsmatch (alltid någon på gång), har möten och event med min sorority.
Det händer nästan något här varje kväll så det finns massor med saker att välja att göra som att gå fotbollsmatch och tailgaten innan förstås, fester hos fraternities, shoppa, gå på bio och massor med annat.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Jag har inte hunnit åka någonstans än men jag har definitivt platser jag skulle vilja besöka. Jag har hört och sett bilder från Devils lake att det ska vara väldigt fint. Så dit skulle jag vilja åka men även städerna här omkring Minneapolis, Chicago och Milwaukee skulle jag vilja besöka. För att se städerna men också för att gå på idrottsevenemang. Stort fan utav sport och det finns många bra basket, hockey, baseball och fotbollslag i närheten. I början av januari ska jag till Chicago för att se när vårt hockeylag möter Notre dames hockeylag. Det är en speciell match för de spelar i United center vilket är Chicago Blackhawks hemmaarena så det ska bli väldigt kul.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Oj svårt att välja men ett roligt minne var när jag och två andra svenskar gick till Kohl center för att försöka vinna säsongsbiljetter till ishockeyn som hockeylaget arrangerade. Vi kom dit och så fick vi gå ner på isen för skjuta två puckar och förhoppningsvis träffa det lilla målet på andra sidan planen för att vinna biljetterna. Alla vi tre lyckades träffa målet och vi vann biljetterna, fick gå in i omklädningsrummet och prata med coacherna. Det var en väldigt annorlunda och roliga upplevelse. Kan dock inte glömma att nämna första fotbollsmatchen i student section. En fylld arena med runt 80 000 personer på plats som hejade fram laget. Vilken inramning det var.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag kollade runt lite och kollade på olika organisationers hemsidor och kände att allt verkade vara som en språkresa nästan. Att man åkte med den valda organisationen till en skola där de har representanter där och att det inte riktigt blir som den riktiga “College experience”. Sen tror jag att det var en kompis till min mamma som tipsade om Blueberry och då kändes det rätt. Det jag gillade med Blueberry var att jag kom hit till USA som vilken annan student som helst, de hade ett bra utbud på skolor och att de var väldigt hjälpsamma med alla mina frågor när jag hade panik över det minsta lilla.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
GÖR DET!! Jag var såklart osäker ibland ifall jag skulle åka eller inte, jag visste inte om jag skulle våga lämna mitt liv och min familj för något helt nytt men jag kan säga nu att det är det bästa beslutet jag har tagit i mitt liv. Jag har redan under min korta tid här fått uppleva så mycket och jag har verkligen utvecklats som person. Du kommer får minnen och vänner för livet. Testa kurser som du kanske inte har hemma i Sverige men också lägg plugget åt sidan ibland och njut av din tid här och testa allt du kan testa.

Jag signa upp mig för en termin först för att se hur det kändes för att sen bestämma mig hur jag ville göra. Jag tyckte det var läskigt att åka utan att veta hur det skulle bli. Så ifall du är osäker börja med en termin och känn efter. Jag är i processen nu i att förlänga till ett år och kan inte vara mer förväntansfull.

Vad har du för planer efter dina studier?
Under det här året kommer jag att ta kurser som intresserar mig så att jag förhoppningsvis vet vad jag vill plugga i framtiden, skulle vara väldigt kul att plugga i något annat land också. Jag skulle även vilja jobba med att hjälpa studenter som vill plugga utomlands, precis som Blueberry har hjälpt mig. Det hade varit superkul!

Är du också intresserad av att studera på University of Wisconsin? Läs mer här.

Vill du ha mer information om skolan och ansökningsprocessen. Kontakta oss så hjälper vi dig.

 

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager