Tjena bloggen, Simon Sternberg här!

Nu har hälften av min utomlandstermin här i Malaysia passerat och det har varit helt fantastiskt. Genom att vara effektiv på vardagarna så hinner man resa på helgerna vilket blir ett väldigt hektiskt men också otroligt roligt sätt att se Asien på. Men halvvägs in på varje termin så förekommer det ett intressant fenomen som går under två namn, nämligen ”Mid-term break” och ”Self-study week”. Anledningen till att dessa namn har olika betydelser beror på att denna vecka är en ledighetsperiod för dem som läser kurser inom business eller computer science medan ingenjörskurserna utnyttjar veckan för prov, laborationer och andra examinationsmoment. Eftersom jag läser civilingenjör inom industriell ekonomi så läser jag både business- och ingenjörskurser vilket gör att denna vecka blir lite utav en gråzon. Men tack vare flexibla examinatorer och föreläsare så lyckades jag få helt ledigt den veckan.

För att använda denna ledighet maximalt så väljer man självklart att åka till mer avlägsna platser. Jag och 15 andra studenter från samma program valde att åka till en av de kanske mest kända paradisöarna i Sydostasien, nämligen Bali, Indonesien. Totalt spenderades 10 dagar på denna ö som disponerades ut på tre olika områden som alla har väldigt olika karaktäristiska drag.

Kuta
Denna del av Bali är känd för framförallt två saker, festande och surf. Här hyrde vi alla studenter tillsammans en villa i fyra nätter till ett väldigt överkomligt pris. För en kostnad på enbart någon hundring per person per natt så fick man tillgång till en pool, en chaufför, en kock inklusive tillagad frukost varje morgon och mycket mer. Dagarna spenderades på stranden med surfbrädan i högsta hugg. Efter några dagars träning så lyckades faktiskt de flesta surfa några vågor på ett mindre vackert vis vilket var väldigt kul. Efter man surfat så är kroppen väldigt utmattad och måste då återhämta sig. Detta gjordes bäst vid poolen med vänner, bra musik, god mat och förtäring av godtyckliga drycker.

Ubud
Som kontrast till Kuta så begav vi oss efter fyra nätter till Ubud, den delen av Bali som är kulturellt överlägsen. Här kan man besöka fantastiska tempel, Risterrasser, ”Monkey Forest” och vattenfall. För att hinna se så mycket som möjligt så hyrde vi mopeder vilket är utan tvekan det smidigaste sättet att ta sig fram. Det som jag personligen uppskattade mest med Ubud var den lugna atmosfären i kombination med den vackra naturen. Det kändes verkligen som det rätta stället för att ”hitta sig själv” eller ”bli ett med Asien” som vi brukar säga skämtsamt internt.

Nusa Penida
Innan vi hann bli för spirituella så rörde vi oss vidare till Nusa Penida som slutdestination. Efter Ubud så trodde jag att jag hade sett Balis peak men denna ö toppade faktiskt allt. Med utsikter som gav mig samma wow-känsla som Grand Canyon, långa stränder och otroligt vackra korallrev så var detta höjdpunkten på mitt mid-term break. Även här hyrde vi moped ena dagen för att maximera upplevelsen medan den andra dagen spenderades med syrgastuber under vattenytan.

Sammanfattningsvis så måste jag säga att detta har varit min mest avslappnade tentamensperiod någonsin och ett besök till Bali rekommenderas starkt.

 

Vill du göra som jag och studera i Asien, ansök till Swinburne Borneo här!

 

Simon Sternberg

Tidigare student på Swinburne University of Technology Borneo