Lovisa som studerar en termin på UNSW har hittat hem i Sydney, och njuter av blandningen mellan storstad och strandliv. Här berättar hon mer om livet i Sydney och varför hon valde att studera på just UNSW.

Hej Lovisa! Hur kom det sig att du valde du att studera på UNSW?
Efter att ha googlat lite på olika skolor i Sydney och lyssnat på rekommendationer från vänner och bekanta så kändes UNSW som rätt skola för mig. Den har ett väldigt bra rykte, ligger smidigt med bra bussförbindelser till och från skolan och har väldigt mycket roliga kurser att välja mellan.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Alla kurser jag läser tillhör UNSW business school och är kurser i marknadsföring och management. Min favorit är Managing Organisational Behaviour, där vi har en väldigt engagerad föreläsare och jag känner att allt vi lär oss kommer jag ha stor nytta av på min framtida arbetsplats.

Hur skulle du beskriva skolan?
Skolan är väldigt stor om man jämför med mitt universitet hemma i Sverige. Det är en väldigt internationell miljö då det finns studenter från hela världen. Det finns en mängd restauranger och caféer samt flera grönområden där man kan sitta på lunchen och njuta av solen. Det är mycket folk överallt och väldigt härlig stämning.Hur skulle du säga att Sydney som stad är att bo i?
Det jag gillar bäst med Sydney är blandningen mellan storstad och strandliv. Mitt inne i stan är det en myllrande storstad med skyskrapor, fast med en exotisk tvist med palmer och papegojor i träden. Vid Bondi eller Coogee är det avslappnad strandstil och surfing som gäller. Sydney är även fullt av mysiga områden att strosa runt i för en kaffe, besök på en marknad eller shopping. Oavsett om man gillar centrum eller stranden finns garanterat något område i Sydney som passar alla.

Vart bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag bor i Coogee. Läget är perfekt då vi både har nära till stranden och till skolan. Så fort vi landade i Sydney skrev vi i Facebook-grupper och hörde av oss till olika företag som hyrde ut lägenheter och ganska snabbt hade vi flera visningar av olika lägenheter inbokade. Det gäller att ha lite tålamod för att hitta rätt och aldrig ta en lägenhet man inte själv har varit och kollat på.

Bor du själv eller med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?
Jag delar lägenhet men fyra andra svenska tjejer. Det är väldigt mysigt och vi hittar på massa roligt tillsammans. Även om det är kul att lära känna människor från andra länder kan det också vara en trygghet att ha någon hemifrån att prata med när man kommer hem efter en lång dag.

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?
Den största skillnaden är nog att det är fler schemalagda timmar än vad jag är van vid hemma och att man läser alla kurser parallellt. Lärarna lägger också mycket större vikt vid deltagande på föreläsningar och seminarier än i Sverige. Ofta är deltagande en del av ditt slutbetyg. Här samlar man poäng under hela kursens gång istället för att allt hänger på tentan som det ofta kan vara hemma i Sverige.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Jag börjar oftast inte förrän kl 10 på morgonen så jag promenerar alltid från min lägenhet till skolan. Jag har en föreläsning på två timmar på morgonen innan jag möter upp en kompis och äter lunch i solen på den stora gräsmattan framför biblioteket. På eftermiddagen har jag antingen en eller två föreläsningar eller seminarier till. Någonstans där emellan besöker jag min favoritkaffevagn för en flat white. Om jag har mycket att göra sitter jag kvar på skolan en stund efter jag slutat och pluggar, annars promenerar jag hem igen och umgås med mina roomies.

Vad gör du på fritiden?
I veckorna blir det mycket promenader utmed costal walk som vi har turen att bo bara tio minuter ifrån. Vi testar spännande restauranger och kaféer i området eller går på bio eller museum på måndagar, då dom har studentrabatt. Om det är varmt och soligt är det självklara att hänga på stranden i Coogee, annars åker vi in till stan för en shoppingtur. På helgerna gör vi lite längre utflykter i och utanför Sydney beroende på vädret och vad vi känner för. Det kan bli allt ifrån vinprovning i Hunter Valley till att gå på australiensisk fotboll bara för stämningens skull.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Jag rekommenderar starkt att åka runt till olika områden i Sydney då alla ser olika ut och har olika saker att erbjuda, som Newtown, Surrey Hills, Manly, Glebe, Bondi och Coogee. Gå runt på marknaden i Glebe, barhoppa en kväll i Newtown, fika på mysiga kaféer i Surrey Hills, ät svenska köttbullar i Manly och kör strandhäng och kolla på surfing i Bondi och Coogee. Såklart får man inte heller missa att promenera vid Darling Harbour och att se Operahuset följt av en picknick i Botanical garden.

Vad är ditt bästa minne från din vistelse hittills?
Jag har så många fantastiska minnen, men en favorit är vår dagstripp till Hunter Valley. Det är ett vindistrikt några timmar från Sydney och är absolut värt ett besök om man tycket det är kul med mat och vin. Omgivningarna var fantastiskt vackra och det va så roligt att få testa olika viner och lyssna på de passionerade människor som har tillverkat vin där i åratal.

Vad har varit den största överraskningen under din vistelse?
Eftersom jag aldrig varit i Australien innan var för mig hela landet en överraskning. Det går inte riktigt att föreställa sig hur det är här innan man har kommit hit då det inte är likt något annat. Andra mindre överraskningar har till exempel varit hur dyra hyrorna i Sydney kan vara, Hur kallt det är inomhus på vintern här (ta med raggsockor!) och hur öppna och trevliga alla australiensare är.Är det något som inte var som du hade tänkt dig?
De klart att de är mycket småsaker som inte riktigt va som jag tänkt mig. Men ingenting som jag upplevde som en besvikelse.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag har tidigare använt mig av Blueberry när jag åkte till Spanien för att plugga spanska och var väldigt nöjd. Blueberry har också varit och föreläst på mitt universitet flera gånger så det kändes naturligt att ta hjälp av dom.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Jag skulle säga att de är bra att göra mycket research innan. Kolla runt på olika länder, städer och skolor och känn efter vad som hade passat dig. Va inte rädd för att fråga runt i din omgivning om andras erfarenheter. Och bara gör det! Jag har aldrig någonsin hört om någon som ångrat sin utlandstermin. Det är verkligen ett minne för livet.

Vad har du för planer efter dina studier?
Efter att jag har rest runt ett tag efter terminens slut ska jag hem till Sverige igen och läsa färdigt min kandidat i företagsekonomi. Sedan skulle jag gärna flytta till en ny stad i Sverige, eller spendera ett år eller två utomlands.

Vill du läsa mer om UNSW?
Eller ställa en fråga till oss? Vi hjälper dig med allt du behöver veta!

 

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager