Sofia gick med i surfteamet på CSU San Marcos

Johanna Geidebäck, 12 dec, 2019

”Det är verkligen jättekul att studera utomlands!”

Sofia heter jag och jag bodde i Kalifornien 2011 och började surfa lite smått då. Nu när jag flyttade tillbaka för ett par månader tänkte jag att det var läge att ta upp surfen igen och sökte mig till California State University San Marcos surf team. Jag hade dock låga förväntningar, då skolan vunnit national titles tidigare och try-outs för att komma med i teamet är mycket hårda. Men med hård träning och lite tur då de just behövde en tjej till i teamet blev sista platsen min! Under min tid här kommer vi åka runt på totalt sex olika tävlingar bland annat i Santa Cruz, Ventura och Newport. Vi har en egen buss och får bo på fina hotell. Det är så roligt att få vara en del av sammanhållningen och stämningen i surf teamet.

Jag tror att min situation är ganska ovanlig!

Jag jobbar idag som Retail Brand Manager på L’Oréal och har jobbat där de fem senaste åren. Jag älskar mitt jobb men jag kände att jag behövde inspiration samt passa på att bygga på min utbildning inom marknadsföring med Social Media och Digital Marketing då det är något jag vill arbeta med i framtiden. Då passade det perfekt att kunna kombinera mina studier med att byta miljö till fantastiska Kalifornien.

 

Min absolut favoritkurs är social media for marketing

Den kursen som verkligen är exakt det jag letade efter! Kursen innefattar många Certifikat inom exempelvis Google Analytics, Hootsuite och många fler. Man jobbar även i en plattform där man agerar Social Media Manager i en simulation. Utöver detta får man även göra ett projekt tillsammans med ett lokalt företag, analysera deras nuvarande sociala medier kanaler, skapa egna mål och strategier samt följa upp med en rapport. För mig som redan varit ute i arbetslivet är det roligt och motiverande att arbeta med projekt som kommer till användning för företag.

Skolan och campus är stort med många olika byggnader, för mig är det verkligen som man föreställer sig att det ska vara från förväntningar man har genom serier och filmer. Det är drivet av många klubbar inom teater, dans, sport och det känns väldigt levande. Skolan har även något de kallar för Campus Rec där man får boka in sig på utflykter och outdoor adventures, jag har hittills lyckas vara med på en resa till Big Sur för en lång hike och Red Rocks för att klättra, riktigt rolig upplevelse med camping under stjärnorna och nya vänner från hela världen!

Hur ser en vanlig skoldag ut?

Jag har lyckats bygga mitt schema väldigt bra då alla kurser inom digital marknadsföring är samma dagar. Så jag har två till tre långa dagar i skolan då jag är där från klockan 08:00 AM till 09:00 PM men då jobbar jag järnet under håltimmarna och försöker få gjort så många uppgifter som möjligt. Den största skillnaden jämfört med svenska universitet är att man läser alla kurser parallellt vilket gör att det är mycket uppgifter, uppsatser och grupparbeten i alla kurser samtidigt medan man i Sverige läser en kurs i taget. Dock hinner en kurs aldrig bli långtråkig och läser man kurser inom samma major kan man alltid dra nytta och paralleller till de olika klasserna under studierna. I slutet av terminen har man finals, vilket både är lite nervöst, stressigt och kul. Det är speciell stämning på campus och alla kämpar in i det sista.

Boendet hittade jag på Facebook

Då en tjej från Uppsala Universitet hade en lägenhet i San Diego och behövde en roomie. Vi tog en fika vid St. Eriksplan och sedan var det klart. Låter nästan lite för enkelt men det var verkligen smidigt. Idag är vi roomies och Derya är min bästa vän här. Att vi bara bor fyra stationer från varandra hemma i Stockholm är ett stort plus så vänskapen kommer vi ta med oss hem.

På fritiden blir det mycket surf!

Jag går upp 05:30 AM varje morgon antingen går jag till skolan eller så åker jag till stranden och surfar till soluppgången, det är den bästa starten på dagen! Annars umgås jag med vänner. Jag träffade ett gäng första veckan på skolans Orientaion Week och vi har hängt ihop sedan starten, vi har blivit som en liten familj här. På helgerna när vi har tid åker vi på små utflykter, vi har bland annat varit i Las Vegas, Los Angeles och Yosemie National Park. Varje tisdag här i San Diego, är det Taco Tuesday, det är tradition för oss!

Boendetips för Cal State San Marcos?

Jag skulle säga, leta i Encinitas, Carlsbad eller Oceanside! San Diego är otroligt stort och utan att vara här kan det vara svårt att få en uppfattning. Men de tre nämnda är små ställen längs med stranden som bara ligger 20 minuter från skolan. Vill man istället bo på campus finns det fräscha studentkorridorer också.

Hur gick det till när du skulle söka in till CSU San Marcos?

När jag bestämde mig för att börja studera gick allt väldigt fort och jag hade först tänkt att söka in till universitet själv genom skolans hemsida. Dock hade jag inte tid att göra TOEFL-test så jag ringde Blueberry för att se om de hade kontakter på skolan och kunde hjälpa till. Jag fick så snabb och proffsig hjälp och de löste så jag kom in på skolan i tid trots tidspress med visum och jobb.

Mitt tips till andra som vill studera utomlands är – TVEKA INTE! Vill även lägga till att det aldrig är försent. Jag är 28 år och var mycket tveksam till att gå tillbaka till studentlivet. Men det är det bästa valet jag gjort!

Vad kommer du göra nu när du är klar med utlandsstudierna på San Marcos?

Efter mina studier kommer jag återgå till min tjänst på L’Oréal då jag bara tagit tjänstledigt under ett år för mina studier.

Känner du som Sofia att du behöver en nytändning och ta en paus från jobbet? Ansök till California State University San Marcos redan idag!
Blueberry finns här för att svara på alla dina frågor.

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator