”Listan är lång på fantastiska platser att besöka i Queensland!”

Emma har under hösten spenderat en termin på Queensland University of Technology i Brisbane, Australien. Hon är en av vinnarna till Blueberrys Ambassadörsstipendium och har låtit oss följa henne under hela hennes termin utomlands. Nu är hon klar på QUT och är snart på väg tillbaka till Sverige. Vi har checkat in med Emma för att se hur hennes termin har varit och för att du ska kunna få mer inspiration om hur det kan vara att studera utomlands!

Hej Emma! Hur kom det sig att du valde just QUT?

Hej alla! Jag visste att jag ville åka på utbyte i Australien, och hade hört gott om Brisbane från vänner som hade pluggat där tidigare. Brisbane ligger nära flera coola resmål i Australien. Det är dessutom varmt där nästan året runt till skillnad från Melbourne eller Sydney – något som jag prioriterade högt. Kollade på kursutbud och terminsavgift på de olika universiteten i Brisbane och tyckte QUT passade mig bäst!

Emma Ekström Blueberryambassadör

Hur skulle du beskriva Queensland University of Technology?

Härlig atmosfär och duktiga lärare. Utbildningens kvalité känns hög och kurserna är ofta anpassade till aktuella problem. Arbetsbelastningen är väldigt annorlunda från hemma, betydligt mindre schemalagd tid och mer självstudier. Alltså mycket tid att studera på stranden om man skulle vilja det!

Jag läser kurser som jag kopplar till min master i Sverige!

Jag studerar till civilingenjör i design och produktutveckling hemma i Sverige och läser min master inom management. På QUT läste jag kurser som var obligatoriska på mitt hemuniversitet, Organizational Behavior, Interactive Media Design & Innovation samt Knowledge & Creativity. De 2 första kurserna var riktigt bra!

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

Jag läste 3 units och gick i skolan 3 dagar i veckan. Under dessa 3 dagar var ungefär 2-5 timmar om dagen schemalagda. En stor omställning för mig som är van att vara på campus 08-17 varje dag. Med det sagt är det betydligt mycket mer individuella uppgifter att lämna in. Jag försökte plugga så mycket som möjligt under mina 3 schemalagda dagar för att få 4 dagars helg varje vecka! Helgerna spenderades i Byron Bay, Sunshine Coast, Gold Coast eller med hike i någon nationalpark. QUT erbjuder även massa sporter och jag gick till exempel på gratis simträning med en olympisk coach! Hur mycket tid du spenderar i skolan beror dock självklart på hur många, och vilka units du läser.

Vad tycker du om Brisbane som stad att bo i?

Fantastisk stad att bo i! Även efter att besökt andra städer i Australien är jag jättenöjd med mitt val! Brisbane är en storstad med småstadskänsla, du kan lätt springa in i någon du känner när du är och handlar. Vädret är fantastiskt, nästan alltid soligt! Väldigt bra placerat i Australien, nära till många resmål på östkusten.

Hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bodde i ett studentkomplex som heter Student One. Det finns flera olika varianter av dessa i alla studentstäder i Australien. Studentkomplex är smidigt för man kan boka det innan man är på plats. Nackdelen är att det är dyrt. Många jag känner hittade share houses via sidor som flatmates.au. Om jag stannade längre hade jag nog också gjort det!

Är det stor skillnad på att studera i Brisbane jämfört med universitetet i Sverige?

Kan bara svara för civilingenjörsstudenter, men ja ganska stor skillnad. Lättare att få höga betyg, mer självstudier och mer fritid! Dessutom har man inte en klass man läser alla kurser med som jag har hemma, man läser med olika personer i alla kurser. Många kurser går även sent på kvällen, 17-21 var inte ovanligt.

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten av Brisbane?

Noosa, Coolangatta, Surfer’s Paradise, Stradbroke Island, Moreton Island, Byron Bay, Glasshouse Mountains… listan är lång!

Vad är ditt bästa minne från din vistelse?

Första dagarna i Brisbane var roliga! Det var kul att flytta in i min nya lägenhet och försöka lära känna staden! I början av terminen åkte jag på ett surfläger med QUT Surfers, det var riktigt kul och ett bra sätt att lära känna nya människor. Framförallt gillade jag tiden efter några månader i Brisbane när jag kommit in i min nya ”vardag”, lärt mig hitta i staden, fått nya fritidsintressen osv.

Vad har du för planer efter dina studier?

Nu ska jag resa fram till januari när min termin i Linköping börjar igen, vilket jag ser fram emot mycket! Blir Nya Zeeland, Fiji och hela Australiens östkust sen hem till Sverige. Stort tack Blueberry!

Stort tack Emma och ha en fantastisk resa!

 

Är du också intresserad av att bli Blueberryambassadör? Läs mer här!

 

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator