The Wisconsin Idea – mättar många i den hemtrevliga staden Madison

University of Wisconsin-Madison, även känt som UW Madison och UWM är hem till många studenter. Som officiellt State University i staten Wisconsin erbjuder UW Madison utbildningar till studenter oavsett hur lång eller kort resvägen är mellan hemmet och skolans campus. Universitetet är närmare 170 år gammalt men hänger med i svängarna när det kommer till vad studenter behöver för att trivas, lyckas och för att verkställa sina drömmar och mål. 

Den mest hemtrevliga staden i USA

Studera utomlands i USA, på University of Wisconsin Madison. Ansök via BLueberry.nu

Madison, Wisconsin har krönts till en av USA:s mest hemtrevliga städer, hur då undrar du? Jo, det är så att ett företag som heter Livability varje år gör en lista på de mest hemtrevliga städerna i USA. De tittar på faktorer som tillgång till skolor, sjukhus och infrastruktur. Även att det finns en överkomlig balans mellan inkomster och utgifter för alla invånarna samt hur de använder sig av stadens tillgångar. Livability listar endast de städer som har en population mellan 20 000 och 350 000. Läs igenom hela Best Places to Live listan och metoden. Vad är det då som gör Madison så hemtrevligt och uppskattat? Det är alltid något som händer i staden, oavsett om det är ett studentevent som är anordnat via University of Wisconsin-Madison eller om det är anordnat för alla invånare. Till exempel har Madison en årlig Art Fair on the Square för att främja kreativiteten och konsten i staden. Det finns även en årlig ölfestival The Great Taste of the Midwest med 190 utställare av olika öltillverkare och massvis med olika konserter. En annan sak som gör Madison till en efterfrågad stad att bo i är dess natur. Madison är beläget mellan Lake Mendota och Lake Monona vilket bidrar till ett aktivt båt- och fiskeliv och att det är nära till bergen ger möjligheten att åka skidor under lediga dagar.

The Wisconsin Idea!

The Wisconsin Idea är UW:s universitetsmotto, men har också blivit ett motto för hela staden! Det grundas i traditionen och målet att förbättra människors liv även utanför klassrummet. Tanken bakom The Wisconsin Idea bildades redan under början av 1900-talet av UW Madisons dåvarande rektor som i kontakt med Guvenören Robert M. La Follette, tillsammans såg till att skapa lagar och regler för att främja möjligheten för familjer att ha lika levnadsstandard oavsett ekonomi. Detta gör att studenter, föreningar och utbildningar än idag arrangerar och engagerar sig i olika program med tanken att stärka samhället och resten av staden. Bland annat anordnas mentor- och handledarprogram för både vuxna och barn som behöver hjälp och stöd för utvecklas och skapa en bättre framtid. UW Madison erbjuder också låginkomsttagare gratiskurser inom humanitära ämnen så som juridik, psykologi, statistik, global utveckling och internationella relationer. Universitetet har ett samarbete med närliggande jordbruk och gårdar och hjälper till att distribuera grödor till familjer som behöver hjälp att få mat på bordet samt att studenterna hjälper till att utveckla nya metoder för gårdarna att använda till produktionen. Sedan finns det mängder av andra aktiviteter och program för studenter från UW Madison att engagera sig i för att komma närmare samhället och kulturerna i staden.

I shall never be content until the beneficent influence of the University reaches every family of the state.

University of Wisconsin-Madisons rektor Charles Van Hies, 1905 Madison, Wisconsin.

Game day på UW Madison!

Sport är något som är stort på UW Madison, åh ja självklart är det vad vi kallar amerikansk fotboll som spelas och drar fantastiskt stora publiker. Men det finns också en hel mängd med andra sporter och idrotter som tränas och tävlas i runt om på campus. Här senast spelade några av UW Madisons kvinnliga studenter i FIVB Volleyball Nations League och tog hem en guldmedalj. Men störst just nu är nog ändå Rose Lavelle som spelade för USA under FIFA Women’s World Cup och tilldelades the Bronze Ball för sitt spelande under turneringen. Rose Lavelle fick chansen för fyra år sedan att vara en del av universitetets fotbollslag för damer under hennes studietid där, sedan dess har hennes karriär stigit och spås fortsätta uppåt i framtiden. Totalt utövas närmare 30 olika sporter på University of Wisconsin-Madison och ger hela campus en anledning att fira när vinsten äntligen kommer!

Arbeta när man studerar i USA

Som internationell student i USA har du inte rätt att arbeta på ditt studentvisum, kravet är dock att du endast får arbeta på campus. University of Wisconsin-Madion har utvecklat en avancerad jobbportal för studenter som är intresserade av att arbeta på campus eller ha ett deltidsjobb vid sidan av studierna. Vilket gör UW Madisons jobbportal perfekt för dig! Du kan hitta jobb att söka som till exempel coach, nanny, cykelreparatör, fotograf eller guide på museum utöver alla de andra ”vanliga” jobben som att jobba i butik, i restaurang eller som städare. Här finns något för alla som är intresserade och det är både enkelt och smidigt att undersöka vad som är relevant och möjligt för just dig.

Studera på ett internationellt universitet i USA

University of Wisconsin-Madison är ett av de mest internationella universiteten i USA och ger dig chans att träffa människor från hela världen. UW Madison lockar alltså studenter från alla världens hörn och en av anledningarna till det är universitetets långa historia, då det grundades redan 1848! Sedan dess har de byggt upp sitt rykte som ett universitet med många framgångsrika alumner som exempelvis designern och modeikonen Iris Apfel och arkitekten och författaren Frank Lloyd Wright. I takt med att UW Madisons nationella rykte stigit har även deras internationella rykte gjort det och är idag därför hem till 4000 internationella studenter från över 130 länder i världen. Snacka om att UW Madison är ett ställa att träffa vänner för livet oavsett vart de kommer ifrån!

Utbildningar som är bland de högst rankade i hela landet!

Att University of Wisconsin-Madison är ett internationellt erkänt universitet har de även visat på bland alla de höga rankings de har fått genom åren och de toppar många listor över bästa universitet i hela USA. UW Madison rankas på plats 43 bland bästa universitet i hela världen av Times Higher Education Ranking.

En av anledningarna är att University of Wisconsin-Madison är en del av USA:s BIG TEN Universities. Att vara en del i BIG TEN tyder på både höga och framgångsrika akademiska meriter men också på framgångsrika sportsliga meriter. Big Ten Academic Alliance är ett samarbete mellan universitet för att främja effektiv forskning. De universitet som är en den av BIG TEN har under många år satsat på att skapa unika möjligheter för sina studenter och fakulteter för att tjäna det gemensamma samhället genom delad kompetens, utnyttjandet av resurser och samarbeten med innovativa program.

Studentorganisationer = nya vänner

Studenter tittar på amerikansk fotboll

Det kan vara svårt att vara långt hemifrån och det kan definitivt vara svårt att helt plötsligt vara i en ny stad, nytt land och lära känna nya personer och vänner. Hur hittar man vänner om man inte är en social fågel som kan prata med alla och alltid träffar roliga människor? Jo, du gör sånt du tycker är roligt och ser till att göra det men andra för att då kunna bonda om något ni har gemensamt. På UW Madison finns det mängder av organisationer för studenter. De har i dagsläget över 1000, ja tusen, olika studentföreningar! Det finns alltså garanterat något som du tycker är kul också, och finns det inte det? Starta en egen organisation då! Men som sagt bland 1000 organisationer borde de flesta hitta något som passar dem. Men hur hittar man just den perfekta organisationen som man vill vara en del av? Jo, UW Madison anordnar en Student Organization Fair i början av varje termin, dit studenter kan komma och träffa representanter från alla organisationer och klubbar för att få reda på lite mer om dem.

Maten i Madison

Studera i Wisconsin och ät närodlad bra mat varje dag. Ansök via Blueberry.nu idag för att studera på University of Wisconsin-Madison.

I Wisconsin och Madison har det länge funnits en tradition att äta närproducerad mat. Men all man lagar man inte alltid själv även om man vill, livet kommer emellan och man hinner inte laga mat just ikväll och det blev för sent på morgonen så matlådan står kvar i kylen. Det finns dock flera fantastiska ställen som du kan och bör besöka när du är i Madison för att verkligen få smaka på staden, här är några.

  • Först och främst bör du besöka glasscaféet Babcock Hall Dairy Store på UW Madisons campus, här finns allt från gräddglass, till sorbet och frozen yoghurt samt flera olika sorters ostar och mjölk.
  • Sedan har vi Marigold Kitchen där du kan handla frukost innan föreläsningarna, deras specialitet är en frukostsmörgås med Berkshire-skinka, kronärtskocka och spenat på.
  • Vår tredje rekommendation är Dane County Farmer’s Market som har funnits i Madison sedan 1972, vilket gör det till en av de äldsta och mest välbesökta matmarknaden i USA. Varje vecka besöks Dane County Farmer’s Market av 18 000 personer och allting som säljs på marknaden behöver vara producerat inom staten Wisconsin och säljaren behöver vara personen som producerat varorna. Dessa regler säkerställer att alla varor är färska och av högsta möjliga kvalitet.

Du kanske förstår varför dessa är våra favoriter att besöka i Madison! Men vi vill ju självklart också höra vilka som är dina tips och favoriter under din tid i Madison!

Vill du uppleva äkta amerikanskt studentliv i en av USAs mest hemtrevliga städer?
Påbörja din ansökan till UW Madison idag för att börja studera i januari 2020!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator