En stad som andas kultur, inspiration och musik

Den välkända musikhögskolan BIMM har ett populärt campus i Berlin och nyligen öppnade skolan portarna till sitt campus i Hamburg, Tysklands näst största stad. Det var här som Beatles startade sin karriär på riktigt, trots att de kom från Liverpool. Hamburg har välkomnat musiker till sina clubar med öppna armar sedan en lång tid tillbaka. Här ger vi dig fler anledningar till att Hamburg är den perfekta staden att utveckla din musikaliska förmåga i..

Stadens läge

Hamburg ligger i norra Tyskland och härifrån är det perfekt att ta en dagstur till Lüneburg Heath, ett fint skogslandskap i det nordtyska förbundslandet Niedersachsen. Du kan även enkelt ta dig till Tysklands huvudstad Berlin med en ca 2 timmar lång tågresa och utforska allt vad staden har att erbjuda. Vi rekommenderar även en tur till ön Sylt, Tysklands nordligaste punkt som bjuder på fina stränder.

Hamburgs invånare (Hamburgare)

Hamburg har ca 1,860 000 invånare, vilket gör staden till Tysklands näst största stad. Dess invånare är generellt mycket öppensinnade och sociala. När det är fint väder sitter många av Hamburgs invånare på The Jungfernstieg, vilket är stadens mest kända boulevard. Här kan du med andra ord hänga och träffa nya vänner i din nya hemstad.

BIMM Hamburgs campus

BIMM Hamburg har sitt campus i The Bunker, en historisk byggnad som härstammar från andra världskriget, då bunkern utgjorde skydd för hela 25 000 personer! Bunkern ligger i Feldstraße i området St. Pauli, mitt i Hamburgs centrum med närhet till centralstationen. BIMMs lokaler är utrustade med seminariesalar, datorsalar och replokaler med modern, högteknologisk utrustning. Idén med BIMMs campus är att ge studenter en inspirerande studiemiljö och det har skolan verkligen lyckats med, The Bunker bjuder på allt från spännande historia till fantastisk utsikt. Till år 2020 planeras även en Rooftop Garden, vilket säkerligen kan bli den perfekta platsen för dig att slappa efter dagens föreläsningar!

Zardoz records i Schanze distriktet

En unik musikstad

Som tidigare nämnt har Hamburg en utpräglad musikhistoria och denna sträcker sig långt tillbaka i tiden, exempelvis öppnades Europas första offentliga opera i Hamburg redan 1678. Ända sedan dess har staden varit ett äkta centrum för musik.

Du hittar även ett stort urval av spännande skivbutiker, musikaffärer och arenor i staden, som ex. Uebel & Gefährlich, en bunker från andra världskriget som har blivit en spellokal. Hamburg är också känt för sina berömda musikfestivaler Dockville och Reeperbahn Festival. Utöver det är staden hem för ett stort antal personer inom kreativa yrken, som journalister, filmskapare, marknadsförare och PR, samt illustratörer. Inspirationskällor finns det alltså gott om!

Natur och vatten

Av alla Tysklands stora städer är Hamburg den med det största grönområdet och hela åtta procent av staden består av vatten. Här kan du med andra ord studera omgiven av grönska istället för att spendera tid i ett tråkigt bibliotek.
En speciellt idyllisk plats är Außenalster, vilket är den största av två konstgjorda sjöar som bildas av Alsterfolden.

Hamburg centralstation

 

Bra kollektivtrafik

Möjligheten att enkelt ta sig runt är en viktig del i valet av studieort. I Hamburg kan du enkelt ta dig runt med hjälp av stadens kollektivtrafik med buss, tunnelbana, tåg och till och med åka färja. För dig som är aktiv och gillar att promenera eller cykla finns även bra cykelvägar och vandringsleder.

Hamnen

Hamburgs hamn tillhör floden Elbe och är den största hamnen i Tyskland. Hamnen kallas även ”Gateway to the World” och tillhör en av stadens många sevärdheter. För de bästa utsikterna över hamnen i Hamburg kan du besöka Landungsbrücken och Elbstrand (strand) i Övelgönns stadsdel.

Fritidsaktiviteter

Oavsett om du gillar att shoppa, träna eller att äta ute så finns det något för dig, Hamburg har faktiskt det mesta! Här kan du exempelvis prova på ett urval av olika restauranger och caféer, och om du föredrar vegetarisk, vegansk eller traditionell tysk mat, hittar du snabbt vad du efterfrågar. Du kan också passa på att upptäcka staden med HafenCity RiverBus, som kombinerar en bussresa i staden med en båttur.

En multikulturell och ung stad

Hamburg är den ”yngsta” federala staten i Tyskland och hem till över 100 000 studenter och unga personer som är i början av arbetslivet. Hamburg lockar unga människor från hela världen som kommer att njuta av sitt utbud av olika fritidsaktiviteter, bra jobbutsikter och ett stort urval av trendiga butiker.

Och kanske bäst av allt för musikälskaren – Reeperbahnfestivalen

Reeperbahnfestivalen är en massiv festival som arrangeras i som äger rum i området St. Pauli i Hamburg varje år i september. Det här året blir tolfte gången som festivalen går av stapeln och det bjuds på ett varierat program av tyska och internationella artister som utför 600 konserter på 90 arenor i och runt St. Pauli, vilket innebär att det kommer att det pågår en konsert nästan var du än vänder dig i staden. I samband med årets festival den 18-21 september arrangeras också konstutställningar, litteratur- och filmevenemang, samt en konferens för medlemmar i musikindustrin.
Det finns alltså något för allas smak i programmet. BIMM har även egna framträdanden under festivalen som ger dess artister möjlighet att uppträda för inflytelserika personer i musikbranschen, en grym möjlighet att kickstarta karriären!

 

Har du fått mersmak för Hamburg och BIMM? Läs mer om BIMMs utbud här!

Om du har frågor eller funderingar, kontakta oss!

 

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig