Olivia om studietiden och arbetslivet

CSU Long Beach är ett av USA:s ledande statliga universitet och här läser ca 37 000 elever. Det är ett av Kaliforniens finaste campus som erbjuder precis allt du kan tänkas vilja ha, så som ett stort fint gym, utepooler, biosalong, ett flertal restauranger, caféer och många aktivitetsklubbar. Dessutom ligger campuset i närheten av en 9 kilometer lång strand. Att Olivia Ajax valde just CSU Long Beach är ett beslut som hon är otroligt nöjd med och här får vi veta mer om studietiden och om vad hon sysslar med idag..

 

Hej Olivia! Berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Mitt namn är Olivia Ajax, jag är 23 år gammal och kommer från Gävle. Jag är utbildad ekonom och arbetar för tillfället som medierådgivare på en marknadsföringsbyrå i Stockholm. Jag har i princip hela mitt liv spelat fotboll, men valde för 1,5 år sedan att lägga skorna på hyllan och istället fokusera på vad livet mer har att erbjuda. Det var väl där och då jag bestämde mig för att förverkliga min dröm om att bo i Kalifornien, en dröm som jag har haft sedan jag var liten.

Olivia med utsikt över Los Angeles

Berätta lite om din studietid på CSU Long Beach?

Vart ska jag ens börja.. Min tid på CSULB var otroligt bra och jag saknar livet där borta varje dag. Det bästa med skolan var att det kändes familjärt (trots att det är en skola med över 30.000 elever) och att det fanns väldigt mycket olika klasser att välja på. Jag valde att läsa Digital Marketing, Green Marketing and Sustainability, Advertising and Promotions och Event Planning. Jag är väldigt nöjd med mitt val av kurser och känner att jag har fått med mig kunskap som jag kommer att ha stor nytta av i framtiden.

Jag hade turen att ha alla mina klasser samlade på två dagar, så jag hade väldigt mycket tid över till att se saker och umgås med vänner. Jag personligen tyckte att skolan i USA var mycket enklare än i Sverige, vilket gjorde att jag oftast hann göra klart alla mina läxor och uppgifter mellan mina klasser och kunde vara helt ledig dom dagarna jag inte hade klasser. Stora anledningar till att skolan kändes familjär var att det anordnades mycket aktiviteter, det fanns många klubbar att gå med i och att alla var snälla. Jag tror inte jag mötte en enda oskön person på skolan. Jag valde även att gå med i skolans Salsaklubb. Dansen kanske inte riktigt var min grej, men det var roligt att vara med i en klubb då det känns som ett måste när man pluggar i USA.

Tjejkompisar vid pool

Strandhus i Long Beach

Vilket var ditt första jobb efter examen på CSU Long Beach?

När jag kom hem från Long Beach flyttade jag och min pojkvän direkt till Stockholm och jag började jobba på en mediebyrå. I tjänsten som medierådgivare hjälper jag företag att digitalt marknadsföra sig på bästa sätt för att nå ut till rätt målmarknad och generera nya kunder. 

Vilka var de viktigaste kunskaperna som du fick från dina studier på CSU Long Beach som du tagit med dig till arbetslivet?

Mycket av det jag lärde mig på skolan är kunskap som jag idag kan använda i mitt yrke, men de viktigaste kunskaperna jag fick med mig är nog den personliga utvecklingen. Jag känner att jag har blivit starkare som person med vetskapen om att jag klarar av större utmaningar, som att flytta själv till ett annat land. Sen såklart har min engelska blivit GRYM, vilket är något som jag var oroad över innan.

Vad var det bästa med att studera på just CSU Long Beach?

Det är svårt att bara välja ut en sak, men jag skulle ändå säga att det bästa var alla fantastiska människor jag fick möjligheten att lära känna. Jag är glad att jag valde en skola där det inte gick jättemånga svenskar, det fick mig att gå utanför min comfort zone och lära känna folk från andra länder istället. Jag tror att om jag hade gått på en skola med många svenskar så hade jag nog automatiskt dragits till att umgås med dom istället.

Tjejgänget vid Las Vegasskylt

Vad tyckte du om Los Angeles/Long Beach som stad att bo i?

Jag älskade det!!! Just möjligheten att både bo nära stranden och lugnet men även närheten till storstadslivet i LA. Long Beach ligger precis vid havet ca 30 minuter söder om LA, dock kan det ta upp till två timmar om man fastnar i trafiken.. Staden i sig är kanske inte jättespännande, men jag tyckte det var skönt i och med att jag faktiskt var där för att plugga. LA däremot är en otroligt spännande stad, det finns så mycket att se, upptäcka och göra. Möjligheterna tar aldrig slut. Jag känner fortfarande att det finns saker som jag ångrar att jag inte hann göra, så jag kommer definitivt åka tillbaka.

Tjejkompisar på hike

Vilket är ditt bästa råd till andra som funderar att studera utomlands?

Mitt bästa råd är att faktiskt åka! Fundera inte så himla mycket, åk bara. Att jag lämnade tryggheten, min familj, min pojkvän och mina vänner för att åka iväg och göra något bara för min skull är nog mitt livs bästa beslut. Ja, det kändes jätteläskigt men jag kan nästan lova att du kommer ångra dig mer om du inte åker än om du faktiskt åker. Visst att det är mycket som behöver göras innan man åker, allt från att fixa visum till att fundera ut hur alla ens kläder ska få plats i två resväskor till att hitta boende. Men utifrån egna erfarenheter så vet jag att allt sånt löser sig, jag hade inte ens boende klart första natten jag kom dit haha. Men det blev hur bra som helst ändå. 

Stort tack för din tid!

Tack!

Vill du veta mer om CSU Long Beach? Eller har du frågor till oss? Kontakta oss så hjälper vi dig hela vägen.

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig