Upplevelsen är det bästa, att få testa något nytt och bo i ett annat land!

Hej! Mitt namn är Ella och jag är nu 23 år gammal, när jag åkte till USA och pluggade i LA var jag 21. Jag åkte tillsammans med två kompisar och vi pluggade på CSUN, California State University in Northridge, och var där i en termin (augusti till december). Jag pluggar till Civilingenjör i Industriell ekonomi i Linköping just nu och är inne på mitt sista år, år 5, och åkte på min utlandstermin under år 3.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att plugga utomlands för att jag ville ha upplevelsen och erfarenheten av det. Jag var nyfiken på hur det vara att bo i ett annat land och det kändes tryggt att göra det när man pluggade. Jag visste också från början att om jag valde att inte åka på en utomlandstermin så skulle jag ångra mig, så jag är jättenöjd med min resa! Det var jättekul och lärorikt att åka samt att jag lärde känna många nya kompisar som nu bor över hela världen.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck var att det var varmt, stort och platt haha. Jag tycker att skolan var bra, lektionerna var på samma tid och samma plats varje vecka så schemat var lätt att hålla koll på och man lärde sig att hitta snabbt. Skolan arrangerade många olika aktiviteter som vi passade på att delta i, bland annat en surfkurs, en bergsbestigning samt en vandring med övernattning i Yosemite. Skolan hade ett gigantiskt gym med pool samt att de arrangerade studentfester på campus, vilket var jättekul! Vi var även på Stand-up Comedy en kväll på skolan samt åkte till Las Vegas över Thanksgiving tillsammans med andra utbytesstudenter, denna resa arrangerades av skolan.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag tycker det, i USA var närvaron obligatorisk samt att man hade hemläxa varje vecka, i varje fall i de kurser som jag läste. Läxorna var inte svåra men det var en del att läsa. Tentorna var mycket lättare i USA än vad de var i Sverige. Skolan hade ett bra program för alla utbytesstudenter så de hjälpte oss mycket med anmälningar till kurser och annat skolrelaterat.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

På tisdagar och torsdagar hade vi vår första lektion kl. 16.00 och andra började 19.00 så på förmiddagarna brukade jag gymma, bada i poolen på lägenhetskomplexet och plugga. Sedan gick jag till skolan och var på lektionerna. Vissa av mina kurser hade jag tillsammans med andra utbytesstudenter så då umgicks vi mellan kurserna. Sedan gick vi hem och umgicks mer på kvällarna. Jag var ledig på fredag och hade bara en kvällskurs på måndagar så vi hade ganska mycket ledig tid. Ibland var vi och shoppade i stora malls och ibland åkte vi till någon strand.

Vad tycker du om Northridge?

Northridge var inte så speciell, det var stora blocks och raka vägar. Överlag i Kalifornien vill man helst inte vara ute själv när det är mörkt men på dagarna var det lugnt tyckte jag och då brukade vi promenera runt. Det var häftigt att se hur allt funkar och på helgerna åkte vi alltid till en ny strand vilket var mycket roligt och trevligt!

Var bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bodde tillsammans med två kompisar från Linköpings universitet. Första fyra dagarna när vi kom till Northridge bodde vi på ett motell och de första dagarna spenderade vi på att knacka dörr hos olika hyresvärdar och se vad de hade att erbjuda. Vi hittade ett lägenhetskomplex precis vid universitetet som hade en ledig lägenhet där vi kunde flytta in på en gång så det gjorde vi i slutet av veckan. Det är ju dyrare i USA så vårt boende kostade drygt 23 000 kr i månaden, detta var då en 2 på 40 kvadrat som vi tre delade på.

Bodde du med svenskar eller studenter med andra nationaliteter?

Vi bodde tre stycken svenskar tillsammans vilket var jätteskönt. På vårt komplex bodde även andra utbytesstudenter som vi umgicks med.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Kom med inställningen ”Det löser sig”, det finns studentrum på campus men dessa måste man ansöka om långt innan och de kostar ganska mycket. Om man har flera att bo med så tycker jag att det var skönt att inte bo på campus. Det gör heller inget om boendet är en liten bit bort eftersom det går bussar och finns Uber osv. Det finns lediga bostäder, man ska bara hitta dem, vi knackade ju dörr och googlade massor och det löste sig bra. Vissa lägenheter måste man hyra minst ett år (då blir även månadshyran lägre) men då kan man antingen ta över någon annans hyreskontrakt eller ser till att överlåta sitt när terminen är slut. Det finns en facebooksida där studenter lägger ut liknande annonser. Där kan man också hitta roomies.

Vad brukade du göra på fritiden?

Jag promenerade mycket i området och på campus, jag gymmade, badade och handlade också, både mat och kläder. På helger och när vi var lediga en längre tid passade vi på att åka på längre turer, vi åkte till nya sandstränder varje helg, en helg bilade vi till San Diego, på Thanksgiving åkte vi till Las Vegas, över Halloween åkte jag till San Francisco och en helg åkte vi till Yosemite.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Yosemite tycker jag var en superhäftigt upplevelse då vi var borta en hel helg. Det var skolan som arrangerade denna tur, de fixade mat, buss och tält att sova i och sedan vandrade vi och såg fantastiska vyer! Griffith observatory i Hollywood är ett måste, och åka gärna dit på eftermiddagen och se solnedgången där! WOW! Man ser både Hollywood-skylten men också hela LA. Sedan så finns det ju många trevliga sandstränder i närheten, Venice beach, Santa Monica och Malibu är några.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag ville till USA och freemovea och då kändes det bra att ha någon att luta sig mot. Jag fick bra hjälp med ansökan och med vad man behöver fixa innan avresa, så som visum och andra papper. Det kändes skönt att man inte var helt utlämnad själv.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det! Det är en superhäftig upplevelse som man aldrig kommer glömma. Passa på att åka till ett land du vill besöka för du kommer få tid till att semestra och uppleva massor! Jag ansökte om internationellt körkort innan vi åkte, detta gjorde att jag fick hyra och köra bil. Vi köpte också amerikanska SIM-kort under våra första dagar, det gjorde att vi hade surf hela vår vistelse så att vi lätt kunde kontakta varandra och ringa hem via exempelvis facetime osv.

Vad har du för planer efter dina studier?

Jag siktar just nu på att få en traineetjänst där jag hoppas på att få möjligheten att se vad det finns för olika yrken och för att hitta vad som passar mig, men först ska jag ta några månaders semester. Efter mitt år/halvår som trainee tänker jag mig att jag har hittat vad jag vill arbeta inom och då även fått en sådan tjänst.

När jag var i USA bloggade jag varje dag med syftet att alla här hemma skulle kunna följa och hänga med på allt vi gjorde och upplevde när vi var borta. Läs mer om hur vi bodde, vad vi gjorde och hur allt var samt se massa fler bilder på bloggen här.

Skulle du som Ella vilja åka till Kalifornien tillsammans med några vänner och studera? Kontakta Blueberry så hjälper vi dig hela vägen!

Är du intresserad av att studera på CSU Northridge, läs mer om universitetet här!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator