Tips på saker att göra och uppleva i Paris

Frankrikes huvudstad Paris är staden där historia, kultur och romantik smälter samman, och har länge varit välbesökt av resenärer från hela världen. Beläget i norra Frankrike med floden Seine rinnandes genom staden kan du avnjuta en god croissant och ett glas vin samtidigt som du spanar ut över spektakulära Eiffeltornet. Kanske har du drömt om att bo och studera i Paris? I så fall har vi satt ihop en guide med inspirerande tips på saker du kan göra och uppleva i Paris.

Paris – en modehuvudstad

Det är säkert många som kännetecknar Paris med mode, och det gör du rätt i. Paris är hemmet för lyxiga varumärken som Chanel, Givenchy, Dior, Saint Laurent och lockar designers, kändisar och modeälskare från hela världen under Paris Fashion Week; ett av världens mest prestigefyllda modeevenemang. Gillar du mode bör du även passa på att gå en sväng på Champs-Élysées, den mest berömda shoppinggatan i Paris.

Mode i Paris

Utforska stadens konst och kultur

Louvren: Är du i Paris måste du utforska världens största konstmuseum! Louvren har ett av de mest besökta museerna i världen där det finns en stor samling av kända konstverk. Här kan du bland annat se Leonardo da Vincis mästerverk Mona Lisa och tusentals andra konstverk.

Musée d’Orsay: Byggnaden som under 1900-talet var en tågstation och som under andra världskriget användes som postcentral är idag det vackra konstmuseet Musée d’Orsay. Här kan du se konst från flera historiska konstnärer som Monet, Van Gogh och Renoir.

Notre-Dame katedralen: Beundra den vackra arkitekturen och känslan av historia vid denna ikoniska romersk-katolska katedral. Denna spektakulära byggnad som sedan 1991 klassas som ett världsarv byggdes redan under 1100-1200 talet, varav den fått sitt unika utseende. Katedralen lockar miljontals turister varje år och är en av de mest välbesökta platserna i Paris.

Triumfbågen: Mitt på Place Charles de Gaulle hittar du det 50 meter höga monumentet Triumfbågen. Monumentet byggdes under 1800-talet genom Napoleons initiativ för att hedra de franska arméerna och segern vid Austerlitz 1806. Triumfbågen är en elegant syn från marken, men det går även att gå upp i byggnaden och få en vacker panoramavy över Champs Élysées.

Eiffeltornet: Det som majoriteten associerar med Paris är förmodligen Eiffeltornet som är en av världens mest kända signaturbyggnader. Åker du till Paris är just Eiffeltornet högst upp på mångas måste-lista, och det är svårt att missa det 324 meter höga tornet på Champ de Mars. Genom att gå 1665 trappsteg kan du ta dig upp till toppen av den spektakulära byggnaden och spana ut över den fantastiska staden Paris. I tornet finns det dessutom 2 restauranger, och framåt kvällen lyser byggnaden upp likt en stjärna och trollbinder många med den magiskt vackra synen.

Louvren i Paris

Upptäck franska köket

Om du åker till Paris måste du smaka på vad det franska köket har att erbjuda. Vi har listat några restauranger som vi tycker är värda ett besök.

L’Avenue – En riktig klassiker när det kommer till Paris med glamorös atmosfär. Restaurangen erbjuder klassisk fransk mat med en mix av internationell prägel, med öppet kök in till de skickliga kockarna. Det brukar vara ett populärt besök även bland kändisar så se till att boka boka bord i god tid för att vara säker på att få en plats.

Kong – På 6e våningen hittar du den moderna takdrömmen Kong med glastak som omsluter restaurangen likt en iglo, och med enastående utsikt över Seine. Den unika inredningen och vyn gör atmosfären så pass uppskattad att en scen i serien Sex And The City spelades in just här!

Bambou – Hit kan du gå om du vill sitta på ett avslappnat ställe med både resturang och bar. Det finns både terass och utomhuslounge där du möts av känslan av att gå in i en trädgård. Bambou är inriktat mot det thailändska köket och är ett bra val om du gillar asiatisk mat och vill ha en härlig miljö.

La Belle époque – Ett måste om du vill ha klassisk fransk kultur och spana in fashion-ikoner. Under fashion-week är nämligen restaurangen ofta full av modeentusiaster där du under veckan måste ha rätt kontakter för att ha möjlighet att få tag på ett bord.

Cafe Foufou – Starta dagen med en frukost på Cafe Foufou, en liten härlig pärla med blandning av klassiska fattiga riddare, scones, omelett eller varför inte en fräsch chiapudding? Det här stället är perfekt att gå till när du vill ta en brunch innan du fortsätter utforska vackra Paris.

Restaurang i Paris

Promenera längs floden Seine

En promenad längs den franska floden Seine är en fantastisk upplevelse. Floden ringlar sig genom centrala Paris där du både till fots längs med eller genom en båttur på floden kan se stadens sevärdheter från vattnet. Eller varför inte ta med dig en picknickkorg och en filt i solen och njuta av utsikten av Paris? Flera av stadens sevärdheter finns inom ett kort avstånd till floden vilket gör att en promenad längs Seine är en bra utgångspunkt.

Studera franska på Sorbonne

Vill du leva livet som Emily in Paris men också lära dig det franska språket? Då kan du genom Blueberry studera franska på Université de la Sorbonne i hjärtat av Paris och uppleva kulturen på nära håll. Sorbonne är ett universitet i världsklass och rankat som Frankrikes tredje bästa. Det finns flera olika upplägg på språkstudierna vid Sorbonne med allt från nybörjarnivå till mer avancerade nivåer, med kursstart både på hösten och våren. Helt enkelt något för alla! Genom att läsa franska på Sorbonne får du dessutom möjlighet att ta del av den franska kulturen på riktigt när du även talar det franska språket.

Vill du veta mer om språkresor till Paris vid Université de la Sorbonne kan du läsa mer här.

 

Tove Pettersson

Marknadspraktikant