Tobias började med att studera två terminer av fristående kurser på London South Bank University. Under dessa terminer så har Tobias läst business-kurser som även ingår i det treåriga Business Management-programmet. Nu har han bestämt sig för att förlänga sina studier och påbörja andra året på en Bachelor of Business Management with Enterprise & Entrepreneurship, då han har möjlighet att tillgodoräkna sig de kurser han redan läst under föregående terminer på LSBU. Hör vad Tobias tycker om LSBU och London!

Hej Tobias! Varför valde du att studera på LSBU?

Jag valde att studera på LSBU av två olika anledningar. Först och främst ville jag komma iväg från Sverige och se och göra något helt nytt. Personligen kände jag mig ganska trött på den isolerade svenska kulturen och började då söka mig bortåt, och eftersom London alltid lockat mig började jag söka på skolor här. Den andra anledningen var att skolan låg så pass centralt i London, vilket innebar att jag skulle studera mitt i smeten i en av världens största städer.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?

Jag läser Business Management, där man läser olika kurser som ska hjälpa dig att hantera ett företag och dess anställda. Personligen tycker jag HR är en väldigt intressant del av ett företag, så hittills tycker jag People and Organisations har varit roligast.

Hur skulle du beskriva skolan?

Jag skulle beskriva skolan som en plats med många möjligheter. En stor del av upplevelsen är platsen skolan ligger på, men även skolan i sig är en upplevelse. Du har möjlighet att vara med i antal olika organisationer inom skolan, allt från ”environmental issues” till vanliga sportföreningar. En annan del av skolan är även aktiviteter som kan hjälpa dig få en fot in i arbetslivet.

Hur är London som stad att bo i?

Personligen är jag ett stort fan av London. Jag blir lätt rastlös och vill hitta på saker, vilket kan vara problematiskt när man bor på landet som jag gör i Sverige. Här uppkommer dock inte det problemet på samma sätt. Det finns alltid något att göra, som att gå på museer, barer, klubbar, parker, attraktioner eller caféer. ”The City of Possibilities” som jag hört många kalla det här. Enda bakslaget är väl att det aldrig är riktigt tyst, men det är visserligen något man får räkna med när man bor i en storstad.

Vart bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i ett studentboende vid namn McLaren House, som ligger ca 10 minuter gång från London Eye. Efter att jag kom in på mitt program ansökte jag bara via LSBU och fick ett ’offer’ några dagar senare.

Bor du själv eller med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

I min korridor är vi 8 personer som delar på ett kök. Jag är den enda svensken, men det är ingen brist på nationaliteter direkt då det finns människor från hela världen här.

Är det stor skillnad på att studera i England jämfört med Sverige?

Jag har visserligen inte studerat på universitet i Sverige, men den jämförelse jag kan säga från gymnasiet är mer människorna än själva utbildningen. Självklart är den största skillnaden att du lär dig allt på engelska istället för svenska, men utöver det är definitivt den kulturella skillnaden störst. I Sverige är mer eller mindre alla du studerar med svenskar eller har bott i Sverige i många år. Men här får du träffa och studera med personer från precis alla hörn i världen.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Det beror lite på vilken dag det är, men på ’Business’ är oftast alla föreläsningar på en dag, medan seminarier är på två andra dagar. Mina måndagar till exempel är att jag börjar vid 9 på morgon med en två timmars föreläsning, följt av ännu en föreläsning på en timme. Därefter har vi en timmes lunch, följt av en tredje föreläsning på två timmar.

Vad gör du på fritiden?

Det är lite svårt att svara på, då det finns så många olika saker att göra. Men några saker jag gör är väl att gå till gymmet, träffa kompisar, gå på café, gå på klubb/bar, uppleva London, spela fotboll osv.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?

Jadu, det finns mycket att se och mycket att göra. Ett måste skulle väl vara nattklubben Ministry of Sound som är ca 5 min från skolan, Imperial Museum där du kan se och uppleva första och andra världskriget och sportbaren Belushi’s som är ca 10 min från skolan.

Vad är ditt bästa minne från din vistelse hittills?

Det finns många härliga minnen, men en av de finaste är nog ändå mina tre första veckor här. De flesta universiteten börjar sina studier mer eller mindre samtidigt, vilket alla klubbar har bra koll på. Så de första 3 veckorna kallas för ”Freshers Weeks” då det varje dag är någon nattklubb som har studentpriser för både inträde och drinkar. Kort sagt, mycket fest blev det för samtliga.

Vad har varit den största överraskningen under din vistelse?

Konstigt nog kom den stora kulturella skillnaden som en stor chock. Jag hade förväntat mig en del utländska studenter bland en majoritet av brittiska studenter. Men den kulturella skillnaden är i klart större utsträckning än jag hade räknat med, vilket var en glad överraskning.

Är det något som inte var som du hade tänkt dig?

Hittills är det inte direkt något som varit på ett sätt jag inte hade tänkt mig, men något som förvånat mig är hur snabbt jag blev förälskad i denna stad.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag sökte helt enkelt på universitet i London och såg plötsligt Blueberry där. Började läsa om de olika universiteten som de företräder och skickade iväg ett mail på måfå med lite olika frågor. Kort därefter fick jag ett svar, sen ledde det ena helt enkelt till det andra och här är jag. 

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Om något så är det väl att låta dig själv våga, för ärligt har detta varit bland den bästa upplevelsen i mitt liv. Och det kommer från någon som upplevt Valborg i Uppsala. Men också om du planerar att stanna åtminstone ett år, försök skaffa ett internationellt bankkort så snabbt som möjligt, eftersom det oftast kostar pengar att ta ut pengar utomlands med ditt svenska bankkort.

Vad har du för planer efter dina studier?

Förhoppningsvis med den kunskap jag fått under mina studier, tänkte jag försöka öppna upp mitt eget företag. Jag är lite osäker om jag kommer kunna arbeta här i London i och med Brexit, men som känner nu är London klart mer lockande än Sverige. Så om jag fick välja hade jag nog stannat kvar här och starta upp mitt egna företag.

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager