Alen Mehmedagic tog steget och flyttade till Barcelona för att studera Global Design på IED i ett år och stortrivs. Vi bad Alen berätta lite om studentlivet i Barcelona och hur det är att studera på IED.

Hej Alen! Varför valde du att studera på IED?
Hej! Jag valde att studera på IED främst för att kursen jag hittade (Global Design) var det jag var ute efter.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag har läst allt från marketing, project communication, representation techniques, volume till foundation project.

Hur skulle du beskriva skolan?
Skolan skulle jag beskriva som en kvalité med hög standard, bra lärda lärare och det händer alltid saker på skolan. Till exempel samarbeten med andra design företag, olika praktiska och informativa events och tävlingar som alla kan ta del av!

Hur är Barcelona som stad att bo i?
Barcelona är verkligen en unik stad i sig. Det som jag älskar med denna staden är att oavsett vilka intressen du har eller vad du är för person, så finns det alltid något för just dig! Sen att det både en storstad med strand, underbar arkitektur och småbyar runtomkring för dagsutflykter och det är ett stort plus.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag bor rätt så centralt, ett område som heter Eixample. För mig var det viktigt att kunna gå till min skola, och den ligger 15 minuter bort! Boendet letade jag efter i olika Facebook grupper.

Bor du själv eller med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?
Jag bor med två spanska tjejer.

Är det stor skillnad på att studera i Spanien jämfört med Sverige?
Det som skiljer sig mest är den internationella delen såklart. Undervisningen sker på engelska och det finns elever från olika delar av världen!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Jag går till skolan på morgonen, har en lektion, lunchar ibland emellanåt. Beroende på schemat för dagen, har jag en till två lektioner efter det.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden utforskar jag rätt så mycket, nya ställen i Barcelona men även utanför! Går på olika events, träffar vänner, chillar på stranden och tränar.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Sitges och Montserrat!

Vad är ditt bästa minne från din vistelse hittills?
När min bästa vän kom på besök och jag kunde visa honom denna underbara stad!Vad har varit den största överraskningen under din vistelse?
Hur svårt det kan vara att hitta boende (så var ute i god tid)!

Är det något som inte var som du hade tänkt dig?
Det är givetvis alltid nya saker och upplevelser som sker när man flyttar till ett annat land. Det tar sin tid att lära känna staden och göra sig hemmastadd, men utöver det inget dåligt!

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag fick ett gott intryck av Blueberry när jag besökte hemsidan. Väldigt informativ. Och jag fick bra hjälp i hela processen!

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Gör det! Det kanske kan kännas som en jättestor grej när man sitter hemma och tänker på det. Det blir ens vardagliga liv, samma sak som i Sverige. Och allt går så snabbt ändå. Det viktigaste för mig har varit de nya upplevelserna, erfarenheterna och människorna man fått lära känna!

Vad har du för planer efter dina studier?
Jag vill stanna kvar i Barcelona, så mina planer efter studierna är att antagligen studera spanska!

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager