Det går inte riktigt att sätta fingret på vad som är så fantastiskt med Sydney, man måste nästan åka dit själv för att förstå!

Hej! Mitt namn är Filippa och jag är nyss fyllda 20 år gammal. Jag tog studenten i juni förra året och bestämde mig för att ta ett sabbatsår. Efter många om och men flyttade jag till Sydney i oktober för att jobba som au pair i en australiensisk familj och började sedan plugga på University of New South Wales (UNSW) i början av februari. De kurser jag läser är Marketing Fundamentals, Managing Organisations and People samt Global Business Environment. På grund av COVID-19 behövde jag åka hem redan i slutet av mars men valde att fortsätta mina kurser online. 

Varför vale du att studera utomlands?

Jag flyttade som sagt till Sydney i oktober förra året för att jobba som au pair hos en australiensisk familj i tre månader. Jag föll pladask för Sydney efter bara några timmar och det tog därför inte många veckor innan jag bestämde mig för att jag inte ville åka hem till Stockholm igen när jag slutade som au pair. Med tanke på att ett av mina syften med att åka till Sydney från första början var att utveckla min engelska inför framtida universitetsstudier kom jag snabbt fram till att jag skulle börja plugga i Sydney mina sista månader.

Har du någon favoritkurs?

Den kursen jag gillar mest är utan tvekan Marketing Fundamentals. Trots att jag gick ekonomiprogrammet på gymnasiet fick jag aldrig läsa marknadsföring vilket jag tyckte var väldigt tråkigt eftersom jag alltid har varit nyfiken på och intresserad av det. Marketing Fundamentals blev därför ett självklart val för mig när jag valde mina kurser på UNSW.

Jag blev helt ställd första gången jag satte mina fötter på UNSW.

Jag har alltid gått på små skolor och egentligen också alltid föredragit det vilket gjorde att jag blev väldigt chockad av hur galet stor UNSW är. Det finns både restauranger och caféer på skolan, hur knäppt? Med tanke på att skolan var så stor tog det någon vecka eller två för mig innan jag kände att jag hade stenkoll på var alla mina lektioner höll hus och var den närmsta toaletten låg.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Med tanke på att jag tog studenten förra året har jag inte börjat på universitet än och har därför inte heller stenkoll på hur det fungerar i Sverige. Jag tror dock Australiens skolsystem skiljer sig från många andra runt om i världen. I varje ämne har man en lecture och en tutorial per vecka. Under lectures sitter 200-300 studenter i en stor sal och lyssnar på en föreläsare som går igenom kapitlet för veckan. På sin tutorial är man i ett mindre klassrum med 15-25 andra studenter och har diskussioner med varandra och sin tutor. Till skillnad från gymnasiet i Sverige var det inte längre ett pluspoäng om man räckte upp handen och svarade på en fråga utan i många kurser på UNSW bedöms man under varje tutorial. Det tog också en liten stund för mig att förstå betygssystemet. Ytterligare några skillnader är att UNSW har tre terminer på ett år och att man får välja sitt schema helt själv.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag för mig när jag bodde i Sydney började med att jag gick upp och tränade innan jag åt frukost. Sedan brukade jag sätta mig på ett fik och ta en kaffe och förbereda mig inför mina lektioner innan jag tog bussen till skolan. Efter skolan åkte jag antingen hem för att plugga eller till stranden för att umgås med mina kompisar. På kvällarna brukade jag antingen gå ut och hitta på något med mina kompisar, ta ett kvällsdopp i havet eller sitta på balkongen och plugga.

Jag fullkomligt ÄLSKAR Sydney!

Det jag gillar är att det både är en storstad samtidigt som det finns hur många fina stränder som helst. Alla människor är så trevliga och utelivet är 1000 gånger bättre än i Stockholm. Det går inte riktigt att sätta fingret på vad som är så fantastiskt med Sydney, man måste nästan åka dit själv för att förstå!

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Jag bodde med min svenska kompis Maja i en lägenhet som låg 100 meter från Bondi Beach. Vi hittade faktiskt vår lägenhet på Facebook Marketplace.

Som student på UNSW kan man välja att antingen fixa eget boende eller att bo på campus. Jag valde att fixa eget boende eftersom jag ville bo nära stranden. Det lättaste sättet att hitta boende i Sydney är att vänta med att börja leta tills att man väl är på plats. Det finns många olika grupper på Facebook samt diverse australiensiska hemsidor där man kan hitta boende. Det brukar faktiskt inte vara några problem att hitta boende i Sydney. Man måste dock vara medveten om att det kan vara relativt dyrt om man vill bo nära stranden eller i CBD.

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden brukade jag åka till olika stränder tillsammans med mina kompisar och vi surfade också några gånger. På kvällarna brukade vi antingen ha picknick på stranden eller gå på barrundor i Bondi eller klubba inne i Sydney.

Finns det några platser du rekommenderar att besöka?

Det första jag skulle vilja rekommendera är att RESA. Tyvärr hann jag inte resa särskilt mycket med tanke på att jag behövde åka hem till Sverige två månader tidigare än planerat men det finns så många platser runtom i Australien som jag önskar att jag hade fått besöka! Det finns dock väldigt många måsten i Sydney också. I strand- och badväg rekommenderar jag Bondi Beach, Tamarama Beach, Camp Cove, Manly Beach och Parsley Bay. En stadsdel som jag önskar att jag hade spenderat mer tid i är Newtown, vilket kan liknas vid Stockholms Söder med massor av vintagebutiker och små caféer, älskade det! Vad gäller klubbar rekommenderar jag STARKT Soda Factory på fredagar och lördagar och Beach Road i Bondi på onsdagar. Ett till måste är såklart att ta en drink vid Operahuset! Det jag saknar mest med Sydney är dock nästan Fishbowl vilket är ett matställe som gör så fruktansvärt goda bowls!

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry?

Efter några veckor i Sydney lärde jag känna en svensk tjej som där och då pluggade på UNSW. Jag frågade henne hur hon gick tillväga för att söka just eftersom jag började bli sugen på att plugga i Australien och då tipsade hon mig om Blueberry. Samma dag skickade jag iväg ett mail till Blueberry och fick svar redan inom några timmar. Är eeeeevigt tacksam för Blueberry, det ska gudarna veta!

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands?

GÖR DET! KÖR BARA KÖR! Man har ingenting att förlora. Det är värt varenda krona med tanke på den erfarenheten man får av det!

Vad har du för planer efter dina studier?

Just nu är planen att jag ska börja plugga på ett universitet i Sverige till hösten och hoppas hoppas hoppas på att få åka på en utbytestermin så snart som möjligt!

Vill du göra som Filippa och planera för en framtid i Sydney? Ansök till UNSW Sydney idag och studera till hösten 2020 eller våren 2021! Känner du för att prata lite om ditt studieval? Boka in ett samtal med Blueberry!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator