Det bästa med att studera utomlands är alla nya människor, miljöer och språk!

Jag heter Filippa och har studerat på Hawaii Pacific University i Honolulu sedan augusti 2019. Jag studerar en Bachelor’s Degree i International Studies med fokus Anthropology, Sustainability och Development och har nu två år kvar på Hawaii.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag har alltid velat studera utomlands, och var nära på att åka iväg på utbyte i gymnasiet men ändrade mig sedan. Efter studenten blev jag dock mer och mer sugen på att åka iväg och kombinera studier med att bo utomlands, vilket jag till slut valde att göra!

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Bland de kurser jag har läst hittills har nog en antropologi kurs jag läste i höstas varit min favorit, som faktiskt ledde till att jag bytte specialisering från politik till just antropologi och utveckling. Utöver det har det varit intressant att ta kurser där skillnader mellan Sverige och Europa jämfört med USA blir tydliga, vilket gör att man konstant kan jämföra och se saker ur andra perspektiv, exempel på detta är en kurs jag tagit i internationella relationer.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Hawaii Pacific University skiljer sig från många andra typiska universitet då det är ett litet universitet som har campus i centrala delar av Honolulu, vilket är var jag har bott. Mitt första intryck när jag kom till campus var att det låg så otroligt centralt, något som jag uppskattat det senaste året. Totalt har skolan tre campus utspridda över ön Oahu. Klasserna är väldigt små, vilket gör att professorerna faktiskt vet namnet på en och de har tid för alla sina studenter. Som mest har det nog varit 35 studenter totalt i mina klasser, detta kan dock variera lite beroende på vad du studerar.

Är det stor skillnad på att studera på universitet utomlands jämfört med Sverige?

Då jag aldrig studerat på universitet i Sverige vet jag inte hur bra jag är på att svara på denna fråga, men baserat på vad jag hört från andra är det en del stora skillnader. Självklart beror det på universitet, men i mitt fall är nog storleken på klasserna en av de största. Jag upplever också att det i USA är flera mindre uppgifter, då vi nästan alltid har saker som ska genomföras inför varje lektion eller föreläsning, medans det i Sverige är färre, men större deadlines.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Något som är otroligt lyxigt är att jag fått göra mitt schema själv, och kan därför styra hur mina dagar ser ut. En vanlig dag kan se ut som så att jag går upp, äter frukost, har lektion, äter lunch, har en till lektion, åker en sväng till stranden om jag inte har alltför mycket skolarbete, studerar och sedan äter middag. Något som varit väldigt skönt det senaste året är att jag bott cirka 10 minuters gång från där vi har lektioner och därför har jag sparat mycket tid på att inte behöva pendla.

Vad tycker du om Honolulu?

Innan jag flyttade till Honolulu hade jag aldrig varit där, men jag älskar staden lika mycket som jag hoppades och trodde att jag skulle göra. Det finns en blandning av allt – stadsliv, natur, stränder – en perfekt kombination med andra ord.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på Aloha Tower Marketplace vilket är ett av skolans campus, beläget i centrala Honolulu. Många studenter bor på campus första året för att sedan flytta offcampus år två, vilket är min plan. Jag är glad att jag bott på campus just första året då det är så jag lärt känna mina kompisar!

Bor du själv eller delar med andra? Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Jag bor med tre andra tjejer, varav en är norsk och två är amerikaner. Jag skulle rekommendera att bo på campus just första året då det är lätt att träffa många nya människor där. Om man inte vill bo på campus skulle jag nog rekommendera att nå ut till äldre studenter som redan har boende och som kan vara till hjälp.

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden brukar jag och mina kompisar göra allt möjligt – stränder, hikes, roadtrips, testa nya matställen – Oahu har otroligt mycket att utforska trots att det är ganska litet! Genom skolan åker vi buss runt hela ön vilket är väldigt tacksamt och används ofta.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Det finns otroligt många platser jag kan rekommendera att besöka. En av mina absoluta favoritstränder heter Kailua Beach, vilket är en superfin strand med inte alltför mycket folk. Även Makapuu Beach Park är en favorit. North Shore är otroligt populärt då det finns många fina stränder, surfing i världsklass, och små mysiga matställen där. När det gäller hikes finns det fortfarande många jag vill upptäcka men jag kan definitivt rekommendera Maunawili Falls, Makapuu Lighthouse Trail och Koko Head!

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Inför att jag skulle påbörja min ansökningsprocess till USA kände jag mig otroligt förvirrad då jag visste om allt pappersarbete som skulle behövas skickas in. Jag var rädd att jag skulle missa något, och för att underlätta valde jag att kontakta Blueberry för att få stöd igenom processen.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Precis som även jag gjorde, tror jag att många velar otroligt länge och trots att det är lätt att säga i efterhand så säger jag; bara åk! Alla jag känner har aldrig någonsin ångrat sig över valet att studera utomlands. Skolor anordnar ofta otroligt många aktiviteter i början vilket gör att man snabbt kommer i kontakt med nya människor.

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter mina tre år på Hawaii planerar jag att plugga en Master i Europa någonstans. Jag vet inte riktigt vilket land eller vilken skola, vilket jag hoppas att resterande tid på Hawaii kommer hjälpa mig att lista ut!

Vill du också göra som Filippa och leva livet på Hawaii? Ansök idag till studier på HPU till hösten 2020 eller våren 2021! Självklart hjälper Blueberry dig kostnadsfritt hela vägen!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator