Livet som student på University of Wisconsin-Madison

Gustav Hedström, 24 år från Ronneby i Blekinge läste Naturvetenskap på gymnasiet. Efter två gap-years valde han att ta en kandidatexamen i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, med inriktning Retail Management. Trots att han var otroligt nöjd med utbildningen kände han samtidigt att han ville läsa fler och annorlunda kurser. Efter examen valde Gustav därför att läsa vidare och sökte således till University of Wisconsin-Madison via ett stipendium-program. På University of Wisconsin-Madison, eller UW-Madison som det kallas i folkmun, har han kunnat välja alla de kurser som han alltid drömt om att läsa, men aldrig har haft möjligheten. Vi träffade honom kort för att få en bättre insikt i livet på Blueberrys senaste tillskott i utbudet av amerikanska universitet.

Varför valde du att studera på University of Wisconsin – Madison?

Det scholarship jag fick är ämnat för just studier på UW-Madison men om jag skulle fått välja igen nu i efterhand hade UW-Madison varit väldigt högt upp på listan. Jag ville åka till ett universitet där man får ta del av ”riktiga” USA och inte bara turistmålen som man hört om, och kommer åka till i framtiden.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?

Jag har läst Political Theory of Economic Development, Digital Photography och Islam in World Politics. Tycker alla kurser är väldigt givande, där Islam in World Politics bland annat ger svar på väldigt många fördomar om Islam. Favoriten är ändå Political Theory of Economic Development som kortfattat går ut på: Varför är vissa länder rika, och vissa fattiga, och hur kan de fattiga komma ikapp de rika länderna. Professor Rikhil Bhavnani är utan tvekan en av de bästa professorerna jag har haft, otroligt kunnig och inspirerande. I vår tänker jag ta någon kurs i science, förmodligen ”Introduction of Planet Earth” men även en kurs i ”Consuming Happiness” – hur konsumtion och lycka hör ihop.

Hur skulle du beskriva universitet?

Den perfekta blandningen mellan ett stereotypisk ”college” som man sett i amerikanska filmer (blev framröstat till ”Best Party University in US 2017”) och ett riktigt högklassigt universitet. Kursutbudet är otroligt stort och alla inriktningar man kan tänkas vilja läsa finns. Universitet är en stor del av staden, skulle säga att den svenska motsvarigheten är Uppsala eller Lund.

Hur är Madison, Wisconsin som stad att bo i?

Vad jag inte visste innan jag kom hit var hur fin själva staden är med sjöar på båda sidor om staden och väldigt bra utbud av restauranger och aktiviteter. Den är tillräckligt stor för att man alltid ska ha något att göra, men också tillräckligt liten för att man ska känna sig hemma direkt (och litet nog för att cykla överallt). Priser för mat och framförallt alkohol är definitivt lägre än hemma, där bland annat en OK öl kostar runt $3.

Är det någon sport som skolan är riktigt bra på? Har du blivit frälst av någon riktigt amerikansk idrott?

Den absolut största sporten är football med 85 000 åskådare på varje match. ”Badgers” var obesegrade inför sista matchen men då vi förlorade den hamnade vi 6:a i landet och missade slutspel. Jag lyckades få säsongskort så har nästan varit på alla hemmamatcher. Då matcherna oftast börjar klockan 11 är det tidig uppstigning för att hinna med några timmars ”tailgate” innan matchen vilket är otroligt kul. Gameday är verkligen något helt unikt som är svårt att beskriva, men det är något jag aldrig kommer uppleva igen. Basket och Hockey lockar runt 20 000 personer och är riktigt bra drag.

Du bor ju mitt i ”det riktiga USA”. Finns det något annat super-amerikanskt som du blivit såld på?

Cheese Curds, typiskt ”maträtt” för Wisconsin som är friterad ost, kan låta lite konstigt tills man smakat det men sen kan man knappt sluta äta dem.

Valde du medvetet en skola som inte ligger på de amerikanska kusterna, i såna fall, varför?’

Redan innan jag fick mitt scholarship på UW-Madison tänkte jag att: Varför ska jag plugga någonstans som jag ändå kommer åka till i framtiden? Varför ska jag åka till ett ställe jag redan vet mycket om genom vänner som varit där, istället för att få en helt annan upplevelse.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Bor otroligt nog i ett enormt hus tillsammans med två andra stipendiater, genom en kontakt från den organisation som gav mig stipendiet. Men har många utbytesvänner som inte har haft nämnvärt stora problem att hitta boende.

Är det stor skillnad på att studera på universitet i USA jämfört med Sverige?

Jag skulle inte säga att skillnaden är enorm men vissa saker är annorlunda här. Du förväntas i större utsträckning vara på plats och delta på lektioner och en del klasser är obligatoriska. I mina kurser lägger professorerna stor vikt vid att man har läst de artiklar och böcker som har förespråkats, vilket jag tycket leder till en bättre diskussion i klassrummet. Ibland känns det dock som man blir behandlad som på gymnasiet där någon hela tiden håller koll på att man studerar. Jag har haft fler och mindre tentor här jämfört med hemma där jag är van vid att en kurs tentas av i slutet av kursen istället för mid-terms. Generellt känns det lite lättare att få bra betyg här, jämfört med mina studier på Handelshögskolan i Stockholm.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Fördelen här är att jag kan välja kurser och schema helt själv, istället för att läsa ett helt program utan valmöjligheter. Därför har jag kunnat välja att endast ha skola på Tisdagar och Torsdagar. Dessa dagar börjar jag 8, har fotografikurs till 11 där vi både har praktik och teori om fotografi. Sedan är det direkt till seminarium i Economic Development och på eftermiddag Political Islam. Jag lägger ytterligare någon dag på att läsa artiklar, gör fotografi-projekt eller skriva kortare uppsatser.

Vad gör du på fritiden?

”Staden som aldrig sover” kanske inte är det man förknippar Madison med, men helt ärligt så är det alltid något ställe som har bra drag oavsett veckodag, allt från fraternities, Piano Bar, Karaoke Bar och Comedy Club. Under football-säsongen var gameday veckans höjdpunkt som man laddad fullt för. Förutom festligheter tycker jag mycket om natur så har varit på ett par hikes och utforskat mycket runt om i Madison.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?

Gjorde en tripp till norra Wisconsin i början på min tid här, snacka om att få ”det riktiga America” direkt. Tänk en plats där förmodligen alla röstar Trump, kör runt i stora trucks och förespråkar liberalare vapenlagar, otroligt intressant att uppleva! För natur är mitt favoritställe Devil’s Lake, och Chicago och Minneapolis är perfekt att göra weekend-trips till.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?

Min första gameday (football) går inte att toppa: tidig morgon, 30 grader, tailgate efter tailgate, alla fyllda med partysugna studenter, in på arenan med 85 000 besökare och 12 000 i studentsektionen som sjunger, hejar, buar och har allmänt kul.

Var det något i Wisconsin/USA som inte var som du hade tänkt dig?

Innan hade jag ändå trott att fler människor här skulle vara mer konservativa men har verkligen fått ta tillbaka den uppfattningen. Jag skulle säga att studenter här är minst lika öppenensinniga och liberala som studenter hemma i Sverige. Och att studentlivet faktiskt är som på film, det var för bra för att ens kunna önska innan jag åkte hit.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Efter att både ha varit på utbyte i Vancouver och spenderat min första termin här, GÖR DET. Det är något som du kommer ha med dig i hela livet och du växer verkligen som person. Försök att ta tillvara på tiden här, studier är såklart viktigt men tänk också på att ha en kul tid, lär känna nya människor och gör saker som du aldrig trott att du skulle göra.


Är du sugen på att studera på University of Wisconsin? Blueberry hjälper dig kostnadsfritt med hela din ansökan, CSN, försäkring mm.

Besök skolan

Anton Berner

Previous Marketing Manager