Vad ska man ha med sig när man studerar utomlands?

Per Liestam, 1 mar, 2018

Så var det dags att packa resväskan. Om någon dag ska du iväg på ditt livs äventyr och du börjar antagligen bli lite nervös. Vad ska man ha med sig egentligen?

För att hjälpa dig på traven har jag satt ihop en lista på saker som är bra att ha med sig när man ska studera utomlands:

 • Pass och eventuella visumhandlingar får du inte glömma. Kolla i god tid upp att ditt pass är giltigt tillräckligt länge. Många länder kräver att det ska vara giltigt minst 6 månader efter ankomstdatum.
 • Antagningshandlingar från skolan eller din förmedlare. Så att du kan bevisa att du är antagen och vet var du ska ta vägen.
 • Försäkringshandlingar. Det är väldigt viktigt att du har en ordentlig utlandsstudieförsäkring när du studerar utomlands. Om olyckan är framme så kan du annars bli skyldig mycket stora summor. Många skolor vill också att du ska visa upp ett försäkringsintyg i samband med registreringen. Blueberry kan hjälpa dig med utlandsstudieförsäkringar. Ska du studera inom Europa bör du också beställa det europeiska sjukförsäkringskortet.
 • Adressen där du ska bo de första nätterna. Många länder utanför Europa kräver att man fyller i sin adress på ett ankomstkort innan man passerar tullen.
 • Ett betalkort: t.ex. Visa eller Mastercard. Ta inte med dig hela reskassan i kontanter!
 • En ordbok som översätter mellan svenska och landets språk. Detta kommer du att ha stor nytta av även om du inte ska läsa språk. Åker du på en språkresa med Blueberry så får du en fickordbok på köpet.
 • Block och pennor, du ska ju trots allt studera.
 • Kamera. Vem vill inte föreviga sin tid utomlands?
 • Adapter. Om du åker till Storbritannien eller länder utanför EU så måste du ha med dig en nätadapter för att kunna använda elektriska apparater med svensk kontakt. Tänk dock på att en del länder har annan nätspänning (dvs inte 230 V) vilket gör att dina apparater ändå inte fungerar korrekt.
 • ISIC-kort. Det Internationella studentkortet ISIC är bra att ha om man studerar utomlands en längre tid då det kan ge rabatter på alltifrån resor till museibesök. Kortet kan du köpa tillsammans med din flygbiljett från STA Travel.
 • Lakan? Kolla upp om lakan ingår i ditt boende.
 • Kläder har du givetvis själv bäst koll på. Alla de populäraste länderna för utlandsstudier har ett varmare klimat än Sverige. Det kan dock ändå vara bra att ta med sig någon varm tröja om du ska läsa under vinterhalvåret då det kan bli ganska kallt inomhus. Är du osäker på vad det är för klimat på din studieort? Googla på ”ort average temperatures”.

Vad du ska och inte ska ha i handbagaget
Nuförtiden måste man vara noga med hur man packar. Vätskor som tas med i handbagaget får vara i förpackningar om max 100 ml. Det bästa är att packa ned necessären i resväskan som du checkar in. Där ska du också lägga snus, bestick, saxar och andra föremål som kan ifrågasättas i en säkerhetskontroll. Om du vill ha med dig vatten på resan kan du ta med dig en tom flaska som du sedan fyller på innanför säkerhetskontrollen.

Värdesaker ska du dock alltid ha med dig i handbagaget, det är säkrast. Om du har mycket bagage kan det också vara smart att ta lite böcker och andra tunga saker i handbagaget, framförallt om du har en ryggsäck. Resväskan vägs alltid men det är väldigt ovanligt att man väger ditt handbagage. Kolla upp hur mycket packning du får ha med dig och väg om möjligt väskorna redan hemma. Vanligtvis får man ha med sig 10 kg i handbagage och 20 kg i incheckat bagage. Det varierar dock en del mellan olika flygbolag.

Ta med sig eller köpa på plats?
När jag studerade i England så upptäckte jag när jag kom fram att det varken fanns kuddar eller filtar på residenset. Jag fick sova den första natten i bara lakanet med min handduk som huvudkudde. Dagen efter bar det av till den lokala gallerian där jag fick tag i kudde och filt riktigt billigt.

Om du har svårt att få plats i resväskan kan det vara en bra idé att strunta i att ta med sig tunga och skrymmande saker. Framförallt om du ska åka till ett billigt land eller om du inte har så ont om pengar. Det du kan köpa hemma kan du oftast köpa minst lika billigt utomlands, så det är inte alltid lönt att släpa med sig allt man behöver.

Fler bra tips

 • Skriv ett mail till din egen hotmail (eller motsvarande webbaserad mailadress) dit du skickar alla viktiga telefonnummer, försäkringsnummer etc. så att du kan komma åt det även om olyckan är framme.
 • Gå in på Googlemaps och skriv ut kartor som hjälper dig att hitta dit du ska.
 • Vid ankomsten är det ofta skönt att slippa åka kommunalt enda till ditt boende. Om du tycker det verkar för dyrt att åka taxi eller ta skolans transfer så finns det ofta så kallade ”Shuttles” som man kan boka där en minibuss kör flera olika personer till olika adresser. Det tar lite längre tid men är betydligt billigare än att åka taxi. Ett annat alternativ är att ta flygbuss/flygtåg in till centrum och sedan ta en taxi därifrån.

Trevlig resa!

Per Liestam

Previous Marketing Manager