Carolina Carsjö valde att göra saker lite annorlunda och mer äventyrligt, därför beslutade hon sig för att studera till arkitekt i Australien. Hon har nu bott och studerat i Gold Coast en tid så vi beslutade oss för att ta en pratstund med henne och få reda på hur det är att läsa arkitektur i ett annat land.

Hur är det att studera på Bond?
Jag tycker att det har varit spännande att studera på Bond eftersom jag har fått se och lära mig så mycket nytt. Att komma till Bond har varit, för mig, en kombination mellan studier och äventyr. I veckan kan jag sitta med kompisar och plugga på campus och på helgerna kan vi gå till stranden eller besöka vattenfall. Alla äventyr och nya fläktar har hållit uppe studiemotivationen, vilket jag värderar högt.

arkitektur i australien på Bond university

Har du en uppfattning om hur det är att bli arkitekt i Sverige efter att du studerat i Australien? Enklare/svårare att hitta jobb/licenser, ser bra ut på CV:t etc.
Jag har gjort min kandidatexamen i Arkitektur på Bond och kommer att göra min Master’s i Europa (antagligen i Sverige). Bond är en internationell och mycket bra arkitekturskola och jag tror att det ger mig en stor fördel att komma till Sverige med en internationell utbildning och global kunskap. Jag tror också att faktumet att jag är en svensk medborgare med en utländsk arkitektutbildning ger mig ett unikt perspektiv som jag kan dela med mig av. I Australien tar arkitektutbildningen 7 år. (3 år bachelor, 2 år Master’s, 2 år work experience) I Sverige tar den 5 år. (3 år bachelor, 2 år masters) Mina två intensiva år på Bond och kommande två år i Sverige gör att jag kommer att ha gjort klart min utbildning på 4 år.

Hur är Gold Coast som stad att bo/studera i?
Gold Coast har många turister och internationella studenter. Vädret är underbart, människorna är generellt trevliga och positiva, och det finns mycket att hitta på. Längs kusten finns många restauranger och caféer, och i Surfers Paradise och Broadbeach finns de flesta nattklubbarna. Det jag gillar bäst är all fin natur. Det tar under en timme att åka upp till bergen, regnskogen och se vattenfall med mera. Jag tycker om att gå på hike och titta på utsikten, oftast från Burleigh Hill.

Student i Australien - Bond univerisity

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?
Under mitt första år bodde jag på campus vilket jag starkt rekommenderar att göra i början, eftersom man lär känna så många nya människor där. Det är alltid olika aktiviteter varje vecka och Bond värnar starkt om att studenterna ska knyta vänskapsband. Just nu bor jag i en lägenhet utanför campus, vilket många studenter väljer att göra senare under sin studietid. Oftast hittar man någon eller några som också vill flytta ut och dela lägenhet eller hus. Jag skulle inte säga att det är svårt att hitta boende så länge du vet hur du vill bo. Det finns många alternativ och alla boenden i närheten av skolan är anpassade för studenter.

Bor du själv eller med andra studenter? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?
Under min första termin delade jag rum med en kompis från Sverige. Detta fungerade bra tills hon åkte hem efter sin study abroad termin. Jag bodde senare i ett eget rum i två terminer. Detta rum hade gemensamt badrum och kök i en korridor med andra tjejer. Det fungerade bra att bo där under mitt första år men under mitt andra år kände jag mig redo att leta efter en lägenhet att hyra. Jag hittade en enrumslägenhet några minuter från campus som jag nu bor i och är mer än nöjd med. Den kostar mer att hyra men å andra sidan är den mycket rymlig, och jag har plats för att ha vänner och familj över och samtidigt utföra mitt arkitekturjobb här.

Cheerleaders i Australien på Bond Univeristy

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Jag vill poängtera att den ena dagen inte är den andra lik, men jag kommer att beskriva ett exempel. Efter min frukost hemma så kommer jag till min morgonklass i arkitekturbyggnaden. Jag lastar av min väska på mitt personliga skrivbord och letar upp mina bästa klasskamrater för att gå till köket och göra en kopp te. Sedan tar jag med min kopp in till lektionssalen. Våra lektioner är mycket interaktiva och vi sitter sällan bara och lyssnar. Oftast gör vi olika aktiviteter. När vi bryter för lunch så har jag antingen med mig lunch, eller går och äter i närheten med mina vänner. På eftermiddagen kan det hända att vi har studioarbete vilket innebär att vi jobbar individuellt/i grupp på vårt nuvarande projekt medan professorerna går runt och ger feedback. Jag känner alltid att alla mina professorer ser mig och ser till att jag är bekväm med mina studier. Vid dagens slut vill jag oftast hem och vila ett tag, för att senare komma tillbaka på kvällen och göra lite jobb med en klasskamrat.

caroline carsjö på bond univeristy

Vad gör du på fritiden?
Under mina två första terminer gick jag med i universitetets cheerleading-klubb. Det tyckte jag var extremt roligt och det gav mig många av mina bästa vänner. Jag slutade för att lägga mer tid på studierna men vi har ett fint gym och olympisk pool som jag går till när jag har tid. Det finns många matställen och en del shopping i närheten som jag gärna åker till på fritiden. Känner du någon med bil, eller har du ett busskort så rekommenderar jag att åka till stranden, det kan aldrig gå fel. En promenad i solnedgången längs strandkanten en vanlig januari-tisdag ger energi och motivation för hela veckan, till skillnad från att pulsa i snön hem från bussen i Sverige.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Burleigh hill, Paddock cafe, Springbrook, The spit on main beach, Byron Bay, Dreamtime beach, Lamington national park. Jag kommer inte beskriva platserna i detalj för de är värda att se med blotta ögat! Åk bara!

Stranden i Gold Coast Australien

Vilket är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Jag har många, men ett av mina favoriter är när jag badade i Lip Falls i Beechmont med min pappa, lillebror och bästa kompis. Vattnet var varmt, vi kunde simma in under vattenfallet och platsen var magiskt vacker. Det var som i en saga!

Bada i vattenfall Gold Coast

Vilken har vart den största överraskningen under din vistelse?
Hur enkelt det har varit att klara mig ensam utan min familj i två år.

Var det något som inte var som du hade tänkt dig?
En stor del av min studietid har varit väldig intensiv och jag har inte haft så mycket tid för att resa runt i Australien och på kusten. Men det är vad loven är till. Vi har tre lov per år. På vintern kan det bli något kallt vissa dagar, så lämna inte alla tjocktröjor hemma som jag.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag kollade runt på internet och Blueberry var det jag nappade på först. Jag kunde gå på informationstillfällen i närheten av där jag bodde och jobbade vilket var praktiskt. Blueberry har varit engagerade och verkade vara lika glada åt min dröm att studera utomlands som jag.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Fundera inte så mycket, åk bara! Jag kom hit för en termin men bestämde mig för att stanna i två år. Du kan läsa denna intervju om och om igen, men det ända sättet att veta om det här är din grej är att pröva.

Vad har du för mål/planer nu efter utbildningen?
Jag har sökt in till Master’s i Sverige till hösten och ska förhoppningsvis samla på mig lite work experience antingen i Australien eller Sverige innan dess. Jag planerar att söka permanent boende, eftersom Australien nu är mitt andra hem.

student på bond university med sina hundar vid stranden

Sugen på att studera på Gold Coast, Australien? Ansök till Bond University idag. Blueberry hjälper dig kostnadsfritt med hela din ansökan.

Läs mer och ansök

Blueberry