Vad kostar det att studera utomlands? Behöver man egna pengar eller klarar man sig på CSN? Det uppstår många frågor när man börjar planera sina utlandsstudier och det är en bra idé att göra en kostnadskalkyl för att se att det går ihop ekonomiskt. Här får ni lite hjälp på traven.


Kostnader

Börja med att summera dina kostnader:

  • Kursavgift: När du studerar utomlands så måste du nästan alltid betala en kursavgift. Hur mycket det kostar beror väldigt mycket på vilket land du ska till, vilken skola du ska läsa på samt hur lång utbildning du ska läsa. Om du bokat utbildningen via en svensk förmedlare så kanske du har fått ett pris i svenska kronor. I annat fall får du omvandla priset enligt dagsaktuell valutakurs från t.ex. valuta.se
  • Övriga skolkostnader: En del skolor tar även ut lite andra avgifter utöver kurskostnaden. Det kan vara anmälningsavgifter, teknikavgifter och kostnader för kurslitteratur. Vanligtvis rör det sig om mindre summor men om du har fått dem är de bra att ta med i kalkylen.
  • Boende: Ofta är det boendekostnaden som avgör om pengarna räcker till eller inte när du studerar utomlands. Läs mer om studentboende utomlands i ett tidigare blogginlägg.
  • Mat och nöjen: Hur mycket pengar som går åt till mat och nöjen är väldigt svårt att beräkna då det beror på hur du lever. Om du sitter hemma på studentrummet och äter nudlar så går det ju betydligt mindre pengar än om du äter på restaurang varje dag. Det är vanligtvis billigare utomlands än i Sverige samtidigt gör man ofta av med lite mer pengar när man är utomlands. Ett bra tips är att du utgår ifrån hur mycket pengar du gör av med på mat och nöjen i Sverige lägg sedan på lite till åtminstone om du ska läsa i en storstad eller ett land med höga levnadsomkostnader.
  • Resor och försäkring: Om du tänkte ta fullt CSN-lån så behöver du inte ta med kostnader för försäkring och flygresa till studieorten i din kostnadskalkyl. Du kan nämligen ta separata lån för dessa. I annat fall bör du dock ta med dessa kostnader. Gör också en uppskattning på hur mycket du kommer att få lägga på resor på plats.Summera ovanstående kostnader så ser du hur mycket pengar du behöver. Tänk på att det är alltid bra att ha med lite extrapengar för oförutsedda utgifter.

CSN och övriga intäkter

Nu har det blivit dags att se om pengarna räcker till. Som svensk student har du förmånen att kunna söka bidrag och lån från CSN för studier på många skolor utomlands. Hur mycket pengar du får beror på hur många veckor du studerar. Beräkna dina studiemedel med hjälp av Blueberrys studiemedelsräknare. Observera att ditt kursavgiftslån aldrig överskrider kostnaden för din kurs.

Om beloppet du får från CSN är större än dina kostnader så går din kalkyl ihop. I annat fall kommer du att behöva en del extra pengar om du inte kan minska dina kostnader. Här kommer några förslag på hur du kan skaffa mer pengar för dina utlandsstudier:

  • Sök stipendier: Läs mer om detta i Blueberrys stipendieguide.
  • Jobba: antingen kan du jobba hemma och spara pengar innan du åker eller också kan du försöka hitta ett jobb på plats. Inom EU kan du jobba fritt. I många andra länder har du rätt att jobba upp till 20 timmar i veckan när du läser på studentvisum men se till att kolla upp reglerna för det land du ska läsa i. Tänk också på att det inte finns någon garanti för att hitta jobb på plats och det är lättare att få jobb om du är duktig på det lokala språket.
  • Spara pengar: Det kan vara svårt att spara så mycket pengar när man är ung och studerar men om man är målmedveten så går det. Om du bor hemma så bör du ha goda möjligheter att spara lite pengar om du samtidigt jobbar eller tar studielån.

Exempel

Tycker du att det verkar krångligt? Låt oss göra ett exempel. Pelle vill läsa en utbildning på University of the Sunshine Coast i Australien. Utbildningen kostar 7700 AUD per termin på 19 veckor. Om växelkursen står i 5,27 AUD per krona räknar han ut att terminsavgiften motsvarar 40579 svenska kronor. Han vill bo i lägenheter på campus för 150×19=2850 AUD, ca 15010 kr på en termin. Pelle räknar ut att han gör av med knappt 1000 kr per vecka på mat och nöjen hemma i Sverige och han räknar med ungefär samma kostnader i Australien, alltså 19000 kr per termin. Resor och försäkring tänkte han bekosta med separata lån från CSN så dessa tar han inte med i kalkylen. Eftersom han bor på campus så räknar han inte med några pendlingskostnader däremot lägger han till 10000 kr för att kunna resa runt lite på plats.

Pelles kostnadskalkyl landar på 84589 kr. Han räknar snabbt ut att han kan få ut 80199 kr från CSN. Därutöver har han sparat 15000 kr så han verkar ha tillräckligt med pengar för att kunna klara sig i Australien och han har dessutom en buffert som bör kunna täcka oväntade utgifter som t.ex. valutakursförändringar.

Vi har färdiga kostnadskalkyler för många populära college och universitet utomlands på vår webbsida.

Du kanske också är intresserad av att läsa vårt inlägg om pengar, bankkonto & kort när du studerar utomlands.

Per Liestam

Previous Marketing Manager