”Det bästa med att studera utomlands är hur mycket du växer som person genom dina upplevelser och vännerna du möter på vägen.”

Vendela Dwyer är 23 år gammal och började studera med hjälp av Blueberry i Brighton för 1,5 år sedan. Just nu läser hon sitt andra år inom Professional Musicianship, Vocals på BIMM Brighton. Nyligen har hon startat sitt eget musikprojekt under artistnamnet Elisa Ailes tillsammans med några av sina kursare från BIMM.

Blueberry student

Hej Vendela! Varför valde du att studera utomlands?

Jag ville utöka mitt nätverk och skaffa utländska kontakter inom musikbranschen. England är en av världens största musikexporter och det är nära nog till Sverige att jag kan flyga hem över helgen om jag skulle få hemlängtan.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

En av mina favoritkurser som jag studerar just nu är Music Publishing. Det är en ganska tung kurs, men jag har lärt mig så enormt mycket om hur branschen fungerar och vad man ska se upp för när man till exempel skriver på sitt första kontrakt.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Jag tror det bästa med BIMM är lärarna, de har hjälp mig så otroligt mycket både med att utveckla min sångteknik och stöttat mig genom några tuffa perioder under mitt första år här. Lokalerna är fräscha med mycket bra utrustning, speciellt ensemblerummen där man ibland kan få chansen att spela in låtar tillsammans med en ljudtekniker.

BIMM

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag har inte studerat på universitet i Sverige, så jag har inte riktigt något att jämföra med. Men något som jag har märkt när jag pratat med vänner från Sverige om min tid här så verkar det som att party kulturen i England är mycket större.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

För det mesta har jag 1–2 lektioner om dagen som är runt 2 timmar långa, så skoldagarna är ganska korta. Men utöver det övar jag sångtekniker, skriver tentor, repar med mitt band eller pluggar till några av mina mer akademiska kurser. Mycket av skoldagen går åt till fritt arbete och du förväntas att spendera mycket egen tid på skolarbete, så du måsta ha både driv och disciplin för att klara av det.

Vad tycker du om staden?

Jag älskar Brighton! Staden är superfärgglad och nattlivet är bättre än London enligt mig. Vädret är lite sådär för det mesta (typiskt England), men när solen är ute är det magiskt vid havet. Det är också bara någon timme med tåget upp till London om man skulle vilja ta en tripp till huvudstaden, men det finns mycket att upptäcka här både dag- och nattetid.

Student i Brighton

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Just nu bor jag mitt i smeten nära Churchill Square. Jag letade efter boende själv genom att ringa till olika mäklarföretag, men nu i efterhand skulle jag rekommendera att gå via skolans student Facebookgrupp där det är många som letar efter folk att bo med. BIMM kan också hjälpa dig hitta mäklare att hyra av, men oftast behöver du ha hittat några personer att bo med först.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor med 4 engelsmän och en fransyska. Kulturkrockarna har varit intressanta men vi är alla vänner sen tidigare och vi har kommit bra överens trots att vi på grund av Covid varit fast med varandra 24/7 i lockdown.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Om du kan, försök att hitta en privat mäklare som du kan hyra av. Vissa mäklarföretag här borta är riktiga svin och jag känner många som har behövt bo i dåliga förhållanden för absurda priser när de först flyttade hit. Ta din tid med att hitta boende och läs alltid, alltid, ALLTID recensionerna om mäklarna du hyr av!

Vad brukar du göra på fritiden?

Med lockdown har det varit mycket hemmasittande. Men när allt var öppet spenderade jag mycket tid med att kika runt i alla second hand butiker eller läsa en bok på något mysigt café. Jag jobbar såklart också med mina personliga musikprojekt på fritiden, men mycket har lagts på is nu i och med COVID-19.

 

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Om du är en second hand entusiast precis som jag så måste du besöka North Lanes! The Rockery vid Preston Park är den vackraste parken i hela Brighton och Brighton Marina är värt ett dagsbesök. Behöver du pubförslag rekommenderar jag starkt Freemasons, Mash Tun, och The World’s End. Men du har inte levt ett sant brittiskt studentliv förens du har tagit en billig öl på Wetherspoons.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag använde mig av Blueberry när jag pluggade ett år i Tokyo från 2017–2018. Jag hade en bra upplevelse och såg att de hade ett samarbete med BIMM så kändes självklart för mig att kontakta dem igen.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Ta det från någon som har pluggat utomlands två gånger: du kommer känna dig ensam de första månaderna när du inte känner någon, men det kommer ordna sig. Ta varje tillfälle att träffa nya människor, var med på varje insparksevent och häng med på varje utgång tills du hittar personerna du klickar med. Var inte rädd för att prova nya saker. Ta med dig så mycket Marabou som får plats i din resväska och för guds skull förvara dem inte i det gemensamma köket i ditt boende!

Student på BIMM

Vad har du för planer efter dina studier?

Drömmen är såklart att bli världskänd artist/låtskrivare! Men jag är också väldigt intresserad av publishing just nu så jag kanske väljer att stanna kvar i England och jobba med det. Vi får se helt enkelt!

Tack för dina tips Vendela och stort lycka till med musiken & studierna!
Vill du veta mer om studier på BIMM? Läs mer om skolan här.

Nora Erenmo