Det bästa med att studera utomlands är det kulturella utbytet och att träffa folk från hela världen!

Hej! Jag heter Victoria, är 24 år och kommer från Stockholm. Jag läser en termin på Santa Barbara City College, i Santa Barbara längs USA:s västkust. De kurser jag läser är Spanska, Sound Recording, Piano, Popular Guitar Techniques, String Techniques och tre olika Choir Classes. 

Varför valde du att studera utomlands?

Jag var färdig med universitetet i Sverige men ville plugga mer musik och samtidigt resa och prova på att bo någon annanstans så jag valde att kombinera det. Jag har alltid drömt om att bo en period i USA.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Svårt! Tyckte verkligen om alla mina kurser men skulle nog säga körerna och spanskan. Lärarna var fantastiska!

Skolan är så fin!

Uppe på höjden med utsikt över havet och många gröna områden. Skolan är nog det finaste med hela staden! Det är alltid mycket folk ute och många studentklubbar att gå med i, vilket är roligt och det finns ett stort bibliotek som är bra är plugga i. Det finns även ett “foodpantry” där man kan hämta ut 4 basvaror per dag så som pasta, ris, flingor, grönsaker osv vilket gjorde att vi kunde hålla ner matkostnaderna mycket!

Är det stor skillnad på att studera utomlands jämfört med universitet i Sverige?

Jag vet inte om det är någon skillnad mellan college och universitet i USA men jag tyckte detta var mycket enklare än när jag pluggade på universitetet i Sverige. College är som en blandning av gymnasiet och universitetet då det är mer personligt och man har sin lärare hela terminen i varje kurs. Vi har även väldigt olika betygssystem. Här får man poäng på allt vilket motsvarar ett betyg till exempel har man alla rätt motsvarar det ett A. Jag tycker det är lättare att få höga betyg här.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Mitt schema är ganska stressigt då jag tagit många 1-poängskurser. Måndagar och onsdagar har jag fem kurser och är i skolan mellan 9.35-19, tisdagar och torsdagar har jag två och går 11.10-13.45 och sedan har jag kör på kvällen. På fredagar är jag ledig vilket är skönt! Då går jag ibland till skolan och övar fiol, piano eller lånar studion.

Jag tycker jättemycket om Santa Barbara och staden är precis lagom stor!

Allt man behöver finns nära och är det inte gångavstånd så kan man ta bussen med sitt campuskort. Stränderna är jättefina och klimatet är underbart. Från augusti till november hade vi bara fem molniga dagar. Även i december kunde det vara 20 grader och sol om man hade tur.

Jag bor på La Brezza apartments som ligger ca 5 min från skolan.

Det är ett lägenhetskomplex där många svenskar bor. Jag bor med en svensk och två från Brasilien. Vi hittade varandra via en Facebookgrupp som heter SBCC housing och sökte sen denna lägenhet tillsammans. Det har varit jätteroligt att bo med folk från andra länder då vi lärt av varandra om våra kulturer och jag älskar hela roommate grejen. Vi har blivit som en liten familj och planerar nu att hälsa på varandra i våra hemländer!

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Kolla upp stället du hyr av noga, speciellt om man behöver betala något innan man kommit dit. Betala också hyror online om det går. Vårt ställe försökte lura oss genom att registrera checkarna för sent. Och slutligen, dela rum och våga bo med folk från andra länder!

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden är jag mest med mina kompisar. Om det är fint väder och varmt går vi ofta till stranden och ibland går vi till downtown som ligger ca 20 minuters promenad bort. Vissa helger har vi festat och är då oftast där vi bor eller så åker vi till Isla Vista. Jag älskar att resa och har gjort weekends till många fina ställen som LA, San Diego, Colorado, Las Vegas och en långhelg till Hawaii.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

I Santa Barbara rekommenderar jag stränderna, att gå längs State Street, klocktornet i downtown för utsikt över hela staden och Isla Vista. Sen rekommenderar jag att åka till LA! En helg tog vi morgonbussen vid 6am en lördag och hem 11pm vilket var mycket värt om man inte vill stanna över natten! Ett måste om man gillar djur är att åka på en whale watching! Jag och en kompis åkte till Channel Islands på en dagstur där vi såg sjölejon, hundratals delfiner och flera knölvalar!

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

När jag googlade kom jag direkt till deras hemsida och fick ett väldigt bra intryck. De var hjälpsamma under processen och jag gillade att det fanns en Facebookgrupp för alla studenter från Sverige som skulle plugga på Santa Barbara City College.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Åk! Det är en upplevelse för livet! Jag trodde att det skulle bli jobbigt med hemlängtan men jag kände mig så hemma. Det är jobbigare att åka hem!

Vad har du för planer efter dina studier?

Jag ska börja jobba och sedan resa mer!

Känner du som Victoria att Kalifornien lockar? Kontakta Blueberry för att få hjälp att hitta rätt skola just för dig! Känner du att Santa Barbara City College är rätt för dig, ansök redan idag och börja studera till hösten!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator