När jag säger Dublin – vad tänker du då?

Det finns mycket som utmärker staden och med Dublin som utgångspunkt är det dessutom enkelt att ta sig runt och upptäcka mer av den gröna ön.

Men när man kommer ny till en stad, oavsett om du är turist eller ska bo där en längre tid, så kan det vara svårt att veta var man ska börja. De vanligaste turistplatserna hittar ni antagligen utan vår hjälp, men här kommer i alla fall 10 saker du inte visste om Dublin (men som kan vara kul att veta).

1. Daniel O’Connell-monumentet som blickar ut över O’Connell Street har sett en hel del i sina dagar. 1916 fick den dessutom uppleva hetluften på nära håll, då irländarna slogs för självständighet under Påskupproret. Tittar man noga kan man faktiskt se flera kulhål i monumentet. Ett kulhål, det som sitter i den av de bevingade segrarna som kallas ”mod”, kommer från en irländsk krypskytt. Samtliga kulhål från britterna avfyrades från monumentets södra sida. Det finns minst fyra stycken. Se om du kan hitta dem!

2. Under 40-talet fanns det hela nio biografer på O’Connell Street. En av dem var Carlton som kallades för the House of Horrors då de specialiserade sig i att visa skräckfilmer. Carlton kunde ta emot upp till 2000 besökare.

3. Under Dublin finns flera olika tunnlar som leder från och till diverse spännande saker. En av dem går från Custom House (där Miljödepartementet huserar idag) till de ökända bordellerna i Monto – smeknamnet på Dublins dåvarande ”Red Light District”. I dag är området Monto istället Foley Street. En del av tunneln upptäcktes vid Talbot Street men vem som använde tunneln – och till vad – förblir okänt.

4. The Long Room i det välkända gamla biblioteket som hör till Trinity College innehåller inte bara böckerna som användes för att utbilda Louis XIV som barn utan även originalverk från Shakespeare. För den som älskar böcker och litteratur är biblioteket ett måste att besöka. Här finns över 200 000 böcker från 1500-talet och till och med några riktigt tidiga medeltida dokument.

5. Parlamenthuset på College Green (där Bank och Ireland just nu huserar) var det första parlamenthuset som byggdes specifikt för det ändamålet. Huset byggdes mellan 1729 och 1739 och delar av byggnaden är fortfarande bevarade i originalskick. Du kan fortfarande besöka Chamber of the House of Lords där det bland annat finns en kristallkrona med över 1233 glasbitar.

6. Uttrycket ”to chance your arm” (ungefär: att riskera någonting för att få det du vill ha) tros ha kommit från en situation i St Patrick’s Cathedral. År 1492 gömde sig Black Jack (brorson till Earlen av Olmond) i kyrkan då han försökte undkomma Earlen of Kildare. Han hittades dock och Earlen av Kildare sägs ha erbjudit en vapenvila mellan familjerna och för att bevisa din uppriktighet skar han en öppning i dörren med hjälp av sitt svärd och stack in armen för att kunna skaka hand med Black Jack.

En bro över floden.
En bro över floden.

7. Den gräsklädda kullen vid Fitzwilliam Street Lower Corner i Merrion Square Park är egentligen en ingång till en bombskydd från andra världskriget. Här finns också flera underjordiska tunnlar som användes under kriget.

8. The Duke of Wellington föddes i ett hus som nu är en del av Merrion Hotel. Det georgiska huset var ett av fyra som omsorgsfullt restaurerades för att forma hotellets Main House.

9. Den irländska statens frihetsmanifest skrevs i rum 112 i Shelbourne Hotel år 1922. Det används nu som ett mötesrum och har en replika av det faktiskt dokumentet på väggen. En annan intressant sak när det kommer till Shelbourne Hotel var att Adolf Hitlers halvbror, Alois Hitler Jr, sägs ha arbetat som servitör på hotellet.

10. Hade du besökt Dublin i slutet av 1700-talet hade det inte varit konstigt om du trott att du landat i Amsterdam. Faktum är att staden då till stor del bestod av liknande hus som ni idag förknippar så starkt med framförallt Amsterdam. I dag finns bara omkring sex stycken kvar, en av dem är på Duke Street och är på markplan omgjord till en pub.

Nu hoppas jag att ni fått veta lite saker om Dublin som ni inte visste tidigare.

Vill du studera utomlands, lära känna dig själv på djupet och få ett mer globalt perspektiv? Efter denna lista kanske Dublin tilltalar dig? Kontakta oss på Blueberry så hjälper vi dig gratis med rådgivning och ansökningsprocess. Vi finns här för dig!

Per Liestam

Previous Marketing Manager