Hur får man bäst ihop ekonomin när man pluggar?

Det är inte lätt att få ekonomin att gå ihop som student, framförallt inte när man pluggar utomlands. Vi listar de 6 bästa tipsen för att spara pengar och samtidigt få pengar över till nöjen.

1. Ha koll på alla utgifter som kan tillkomma i början

När du studerar utomlands kan det tillkomma utgifter du inte hade räknat med när du börjat: försäkringar, visumavgifter, husgeråd och skolböcker. När du väljer att hyra ett rum eller en lägenhet måste du dessutom ofta betala en deposition. Dessa utgifter tillkommer oftast i början av din termin utomlands, eller din första termin om du gör flera stycken. Mitt bästa tips är att försöka räkna på alla möjliga utgifter och spara ihop lite extra eftersom det ofta går åt mer än tänkt.

Studera nationalekonomi utomlands på blueberry.nu

2. Storhandla och planera dina måltider

I många länder finns det billiga butiker där du kan köpa mat för ett bättre pris än genomsnittet, lite som LIDL här hemma i Sverige. I Australien finns till exempel ALDI och i USA finns Walmart. Ett tips kan vara att planera inköp med kompisar, framförallt om en av er har bil. Sedan kan du spara mycket pengar på matlådor om du har tillgång till kök, att äta ute kan bli riktigt dyrt i längden.

3. Möjligheter till extrajobb

Jobbmöjligheterna ser väldigt olika ut beroende på vart i världen du studerar. I USA till exempel är det vanligtvis inte tillåtet för internationella studenter att jobba utanför campus. I Australien finns det å andra sidan definitivt en chans! Att ha ett extrajobb kan dessutom vara ett riktigt bra sätt att träffa nya människor. I Australien får du som internationell student max arbeta 20 timmar per vecka. Se också till att berätta för CSN hur mycket du tjänar om du ansökt om studielån, de har nämligen en gräns på ungefär 50.000 kronor per termin och om du som student tjänar mer än så behöver du meddela dem. Då kan du tjäna upp till ungefär 100.000 kronor. Läs mer om hur CSN fungerar för utlandsstudier här.

Kille och hund på stranden i Perth

4. Gör en budget och lägg undan pengar varje månad

CSN räcker ofta längre än förväntat, framförallt om man har en bra budget. När det kommer till att göra en budget har jag träffat människor som skriver ner varenda utgift och planerar allt i detalj, från hur många öl de ska dricka till bensin per kilometer. Jag har också träffat människor som inte tänker en enda sekund på sina inköp, utan tror att allt löser sig. Jag tror sanningen ligger någonstans mittemellan.

Ett tips är att räkna vad en dag för dig kostar. Ibland kommer du ha dagar då du knappt spenderar någonting och vissa dagar lär summan bli högre än planerat. Så länge utgifterna går hyfsat jämnt ut kan du ta det lugnt. Du kan till och med se budgeten som en tävling – att klara sig på en mindre summa vecka för vecka, till exempel. På så sätt sparar du snabbt ihop pengar som kan läggas på roliga resor, nöjen och shopping. För det är ju roligare att leva lite snålt under några veckor på campus om man har en spännande resa inplanerad, för att i stället kunna spendera mer pengar då.

5. Skippa onödiga utgifter

När jag pluggade i USA köpte jag och mina kompisar mat ute (även fast vi hade meal plan på campus) och drinkar från Starbucks var och varannan dag. När terminen led mot sitt slut och vi skulle ut och resa fick jag snåla rejält för att ha råd med mat och boende. Vid närmare eftertanke hade det varit mycket smartare att skippa den dagliga kaffe latten på 50 kronor och i stället kunna njuta och spendera pengar på resan. Sådana ”onödiga utgifter” är lätt att spara in på!

6. Se till att ha kul

I slutändan behöver du inte övertänka din ekonomi. CSN räcker till mer än du tror. När jag bodde utomlands var jag kompis med en tjej som nästan aldrig ville göra något som inkluderade pengar. Ja, visst kan man ha roligt utan pengar, men till slut blev det tråkigt när hon aldrig ville äta ute, inte ville köpa med picknick till parken och stannade hemma under resorna som jag och mina andra kompisar åkte på. Det är ju nöjena och resorna som skapar minnen! Min upplevelse utomlands hade aldrig varit densamma om jag inte hade testat de där matställena, rest runt, gått på bio etc. Självklart är det viktigt att tänka på ekonomin, men är du förberedd inför eventuella utgifter (och inte köper dyr kaffe latte varje dag som jag) kommer det att gå galant! Det är ju tråkigt om pengarna begränsar dig från att göra roliga saker. Att plugga utomlands gör de flesta bara en gång i livet så se till att leva ut ordentligt!

Ta chansen att studera på California State University, Northridge i närheten av LA.

Om du är redo att påbörja din resa så hjälper Blueberry dig!

Se hela utbudet av college och universitet här!

Ia Dillner

Tidigare Praktikant