1. Swinburne University of technology är en australiensisk skola  

Eftersom Swinburne University of Technology är en australiensisk skola med ett campus i Malaysia så är all utbildning på engelska och av hög kvalité. När jag pratat med mina vänner som studerat på andra destinationer i Asien så har jag fått uppfattningen att det finns stora språkbarriärer. Lärarna kan och vill inte prata engelska vilket försvårar hela inlärningsprocessen för dessa studenter. Detta är inte ett problem som jag upplevt under min termin.

 

2. Vädret

Sverige må vara ett fantastiskt land i många aspekter men vädret är inte en av dessa. Eftersom Malaysia ligger nära ekvatorn så avtar årstiderna till ett mer regelbundet väder. Temperaturen ligger alltid på 28 grader celsius eller högre samtidigt som solen nästan alltid är tillgänglig. Nackdelen med detta väder är att det regnar nästan varje dag när regnperioden drar in när vintern närmar sig. Dock så varar dessa regnskurar endast någon timme innan det är solsken igen.

 

3. Maten

Det malaysiska köket är spännande och det finns alltid något nytt man kan pröva. De vanligaste förekommande maträtterna är stekt ris med antingen kyckling eller seafood men olika typer av nudlar i kombination med något komplement är också populärt. Maten är nog generellt lite starkare i Sverige men man kan alltid ange ”not spicy” som matpreferens.

 

 

4. Priserna

En av de bästa förmånerna med att bo i ett land som Malaysia är priserna. Hur mycket pengar behöver du när du studerar utomlands
Man har råd att leva ett liv som skulle kosta en förmögenhet i Sverige. Varje vecka inkluderade ett antal biobesök, bowling, massager och restaurangbesök. Det är faktiskt generellt dyrare att laga mat hemma än att köpa mat på restauranger vilket gör att man kan köpa färdig mat med gott samvete. Här kommer några uppskattningar på priser så ni kan få en uppfattning om hur billigt det är.

Bio: 20kr
Bowling 3 serier: 30 kr
Massage 1h: 80 kr
Restaurangbesök: 10 – 20 kr

 

5. Kulturen

Malaysia är ett multikulturellt land men deras officiella religion är Islam. Men även hinduism, buddism, kristendom och kinesiska religioner är vanligt förekommande. Detta gör att landet är fyllt av olika tempel, kyrkor, moskéer och andra religiösa och kulturella platser. Att bo i Malaysia och se dessa religioner interagera är väldigt intressant. Det är konstant nationella högtider och man är alltid välkommen att fira med de lokala invånarna.

 

6. Naturen och floran

När man bor på Borneo så har man i princip regnskogen eller så kallade ”jordens lungor” utanför dörren. Mångfalden av växter är obegränsad och man hittar nya arter här varje år. Man kan bestiga berg med fantastiska utsikter och bakom varje hörn gömmer sig ett vattenfall där man ta ett dopp. Hela atmosfären i djungeln är otroligt unik och harmonisk. Jag rekommenderar starkt ett besök.

 

 

7. Faunan

Även mångfalden av djur är exotisk och varierande kring Borneo. Apor är vanligt förekommande och om man har tur (eller otur) så kan man se en och annan krokodil komma simmande i den lokala floden. Självklart så finns det ormar, ödlor och fler mindre önskvärda djur men så länge man håller sig till stigarna så är det ingen fara. Om man gillar att snorkla eller dyka så är även utbudet av fiskar helt fantastiskt. Det finns så många olika arter, färger, former och texturer. Under ett av våra dyk såg vi närmare 15 sköldpaddor och ett tiotal olika hajar, ett minne för livet.

 

 

Simon Sternberg

Tidigare student på Swinburne University of Technology Borneo