Marie Senghore följde sin dröm om att flytta till LA och satsa på en skådespelarkarriär. Hon började sin resa på New York Film Academy som hon ansökte till genom Blueberry och resten är en riktig framgångssaga. Nedan får du veta hur allt började.

Hej Marie! Berätta lite kring vem du är och vad du gör i dagsläget?
Jag är en skådespelare som tog min Associates degree i Acting for Film från New York Film Academy (NYFA), Los Angeles i maj 2017. Nu, ett år efter examen så bor jag fortfarande här i LA och jobbar deltid på Disney, samtidigt som jag spelar in filmer. 

marie studerar acting i LA8

Hur blev du intresserad av skådespel? Vad var din första roll?
Jag har alltid velat jobba som skådespelare. Jag tror mitt första jobb var som 6 åring, då jag medverkade på något avsnitt av Bolibompa. Det gick bra så dem ringde in mig fler gånger, sedan började jag ta teaterlektioner och valde teater som inriktning på gymnasiet. Jag började dock inte jobba med film igen förrän hösten 2013, efter att jag hade flyttat hem igen efter ett år i Spanien. Jag började spela in reklamer och kortfilmer och fick till slut en roll i en långfilm.

Vad har man sett dig i för filmer/TV?
Spelaade Aliki i ”ALIKI” (2016) regi. Tine Alavi
Spelade Tessan i ”ALENA” (2015) regi. Daniel di Grado
Sen i USA så har jag medverkat i en massa filmer:
Spaelade Main Girl i ”SHEA BUTTAH” (2018) regi. Deja Gordon
Spelade Julia i ”6:00 PM” (2017) regi. Savvas Christou
Spelade Leonora Kale i ”1989” regi. Furaha Bayibsa …

marie studerar acting i LA7

Hur kom det sig att du valde att studera på just New York Film Academy?
Jag hade sökt runt på ett flertal skolor i Kalifornien som hade filmprogram. NYFA hade jag tidigare stött på genom en av Blueberrys studentmässor så jag visste redan lite om dem. Under hösten 2015 åkte jag till skolan för att ha min audition och jag kände mig trygg med mitt val att börja där.

Hur skulle du beskriva skolan NYFA?
Den är väldigt intensiv. Man har 3 terminer under ett kalenderår så det finns inget sommarlov. Man har en ledig vecka mellan terminerna och sedan börjar man igen. Det låter väldigt hårt men jag tycker det är bra. Man tappar aldrig fokus och jag kände personligen att det motiverade mig mer.

Är det stor skillnad på branschen jämfört med Sverige?
Ja. Detta är ju huvudstaden av all film så branschen här är mycket större. Det finns alltid massor med projekt att jobba på. Ibland känns det också som om att alla i denna stad också jobbar inom branschen. Det är inte många som jag stöter på som inte gör det. Men det är det som gör det kul. Man kan alltid hitta något projekt att hoppa på. Tyvärr är inte det fallet i Sverige än men förhoppningsvis blir det så i framtiden

marie studerar acting i LA6

marie studerar acting i LA5

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig på NYFA?
Som jag nämnde är skolan intensiv. Vissa dagar börjar man 9 på morgonen, andra dagar inte förrän 7 på kvällen. Även fast du inte har lektion så förväntas du också att ha rep med dina klasskamrater. Sedan så finns det också många ”Drop- In” lektioner som man kan ta. För mig blev det väldigt mycket Stage Combat. Det var en utav dem lektionerna som jag hade tänkt ta en gång i veckan men som jag utvecklades i så bra att jag hade nästan varje dag. Jag rekommenderar verkligen att ta så många kurser som du bara kan.

marie studerar acting i LA4

Var bodde du under din skoltid och hur gjorde du för att hitta boende?
Skolan har en avdelning som hjälper oss studenter hitta boende. Jag fick hjälp utav dem och hittade en lägenhet med två andra tjejer från skolan. Där bodde jag under hela min skoltid.

Bodde du själv eller med andra under dina studier?
Jag bodde med två tjejer från Kina. Det var underbart att få bo med folk från en helt annan kultur men som har samma passion som en själv. Jag har fortfarande kontakt med dem båda.

Vad gör du på fritiden?
Kollar på film! Jag är en filmstudent så det blir mycket utav det. Jag brukar annars simma, träna, läsa, ha BBQ’s med kompisar. Jag tycker om konst så ibland går jag och spanar in nya installationer. Jag jobbar på Disney så det blir att man drar till Disneyland ibland också.

marie studerar acting i LA3

Vad måste man se och göra när man besöker LA?
Gå till stranden antar jag? Även fast jag inte har gått dit så ofta själv så är det ju skönt att bo nära havet. Men LA har lite utav allt. Det finns strand, berg, öken, skog och storstad. Det handlar bara om att hitta det du tycker om.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Det går inte att hitta ett minne. Jag har haft alldeles för många. Jag fick fira midsommar med mina svenska kompisar. Jag firade 4 Juli på Huntington Beach. Jag spenderade sommaren med mina vänner vid poolen. Jag fick jobba på så många fantastiska projekt. Jag tog examen. Jag fick jobb på Disney. En utav filmerna jag hade huvudrollen i ska visas på en amerikansk film festival. Det är så mycket underbart som har hänt att jag inte riktigt kommer ihåg allt.

marie studerar acting i LA2

Vad har varit den största överraskningen under din vistelse i LA?
Jag trodde att jag skulle flytta hit och bara fokusera på skådespeleri. Det tog inte ens ett år och sedan fick jag intresse för att stå bakom kameran. Jag fick testa mig på cinematography och manus- skrivning och det har lett till att jag nu skrivit mitt första kortfilmsmanus. Det är tur att skolan gav mig den chansen att utforska fler delar utav filmskapandet.

Var det något som inte var som du hade tänkt dig?
Jag hade inte så många förväntningar. Jag tänkte att i ett ”Acting for Film” program så blir det väl inte så mycket mer än film- skådespeleri. Jag fick också med mig en stor del teater men det är bara ett stort plus.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Jag fick reda på NYFA genom Blueberry så jag kontaktade dem. Tack och lov för det. Fick all rådgivning jag behövde och kände mig mer bekväm med att ansöka.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Åk! Jag vet att det kan kännas som att det är så mycket som står i vägen och att det finns så många kriterier som man måste bocka av men det är värt det. Under min tid här så har jag träffat så många internationella studenter. Även fast många utav dem har åkt hem och följt en annan karriär så är det ingen utav dem som har ångrat sig. Jag vet själv att även om jag skulle göra detsamma så skulle jag inte ha ändrat på något.

Vad har du för framtidsplaner? Var ser vi dig i härnäst?
Mina mål för framtiden är att få fortsätta med det jag gör. Jag vill fortsätta att spela in filmer. I sommar så kommer jag att spela in en kortfilm som jag själv har skrivit. Det ska bli intressant att få ge liv till en karaktär som kommer direkt ifrån min egen fantasi. Sen för resten utav året så får vi se. Jag kanske åker hem till Sverige igen eller flyttar till Sydkorea eller stannar kvar här i USA. Som sagt, det finns så mycket jag vill göra och jag vill inte sitta fast i ett specifikt land. Om min passion ger mig chansen att jobba i ett annat land så kommer jag definitivt att följa den! Härnäst så kommer ni att kunna se mig i Deja Gordon’s film ”SHEA BUTTAH” och sen i min egen film ”Remember”.

marie studerar acting i LA

Du kan hitta alla projekt som Marie arbetat på under hennes IMDB-profil här.

 

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig