”Det bästa med att studera utomlands var att vardagen där ingen dag var den andra lik.”

Jag heter Alicia Hed och är 24 år gammal boende i Örebro. Jag studerade en termin på Santa Monica College höstterminen 2019 där jag läste kurser inriktade mot Human Resource Management. Jag flyttade tillbaka till Örebro 2020 och fortsatte mina studier på Örebro universitet där jag sommaren 2022 tog examen som personalvetare.

Vad gör du i dagsläget?

Idag jobbar jag som HR specialist på ett IT företag i Örebro.

Varför valde du att studera utomlands?

Dels för att få lära mig akademisk engelska men också för att få uppleva den amerikanska kulturen men det jag tog med mig från min utbytestermin är hur jag växte som människa. Man lär sig väldigt mycket om sig själv när man flyttar utomlands helt ensam & lämnar allt man vet & kan hemma i Sverige. Allt från att ta reda på var man kan posta ett paket till att skaffa vänner, det är fantastiskt vad det gör med en själv.

Är det stor skillnad på att studera på universitet utomlands i jämförelse med i Sverige?

Ja väldigt stor skillnad tycker jag. Jag började med att studera utomlands och valde att fortsätta mina studier hemma i Sverige och fick minst sagt en chock. USA generellt värdesätter tilltals namn vilket vi svenskar inte är vana vid så vi uppfattas många gånger som att vi inte har någon respekt för hierarkier. Deras studieupplägg är att samla poäng under kursens gång som stöd till slutprovet ifall man inte skulle klara det. Slutprovet är även en sammanfattning av allt man lärt sig under kursens gång vilket är väldigt olikt. Generellt sett tycker jag det var lättare att studera i USA.

Vad tyckte du om staden?

Jag älskade staden. Det är en perfekt stad om du gillar puls och storstad. Den har allt att erbjuda från bra restauranger, shopping, vandringsleder, nattliv men även väldigt sociala människor. Var inte förvånad om någon okänd sätter sig vid ditt bord & börjar prata med dig om allt mellan himmel och jord. Om jag behöver nämna en nackdel är det såklart trafiken.

Var bodde du & hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bodde i en 2bed 2bath lägenhet i West Hollywood tillsammans med 3 andra tjejer som även de studerade på SMC. Jag delade rum tillsammans med en norsk tjej. Boendet hittade jag genom Facebookgruppen ”Svenskar i LA ” där jag till en början kom i kontakt med min dåvarande Roomie Helena. Vi kom sedan i kontakt med andra svenskar som skulle flytta ur sin lägenhet så vi tog över deras kontrakt. Det är ett smidigt sätt att hitta bra boende men även komma i kontakt med andra från Norden som har samma planer som en själv.

Vad var det bästa med att plugga utomlands?

Det är svårt att säga en sak som var det bästa med att studera utomlands då det finns så mycket men för att summera det så var nog vardagen där ingen dag var den andra lik.

Har du några tips till andra som ska studera utomlands?

Det är att inte vara rädd för att våga ta kontakt med människor du skulle vilja lära känna. Det är fullt normalt att kompis dejta, ta ut en skön klasskompis på kaffe eller kanske en granne. Ett annat tips är faktist att åka själv, det är tryggt att åka med en kompis men upplevelsen blir väldigt annorlunda. Du tvingas ut ur din bekvämlighetszon på ett sätt, med en vän är det lätt att man bara hänger med varandra.

Är du intresserad av att studera på Santa Monica College? Kolla in Santa Monica College här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant