”Efter mina studier och AT- tjänstgöring vill jag specialisera mig inom kirurgi och sedan kanske kanske öppna en liten klinik.”

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera i Martin, Slovakien inte bara för att jag själv kommer ifrån Slovakien, men på grund av det lugna livstempot samt att priserna är lägre än i Sverige.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Mina favoritkurser hittills är anatomi, latin och första hjälpen.

Hur skulle du beskriva skolan?

Jag var väldigt nöjd från första början, både med skolan och campus. Det finns ett par regler som vi alla på campus håller oss till, bland annat att alla hälsar på varandra och visar varandra respekt, vilket jag tycker är väldigt bra.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Vi har icke-obligatoriska lections varje morgon kl. 8:00. Jag rekommenderar att man närvarar på dessa då man kan få bra hjälp av sina professorer som förklarar uppgifter inom exempelvis kemi och biofysik. Sedan är vi indelade i mindre grupper (15 pers/grupp) och har practicals som är obligatoriska tillfällen, några gånger varje vecka. Som exempel har min grupp anatomi 11-14:00 på måndagar och två practicals på tisdagar.

Vad tycker du om staden?

Martin är en vacker liten stad som är omgiven av många berg. Det är ingen rush-life style utan en väldigt lugn miljö. Här finns det också många fina cafeér och restauranger.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på campus! Jag fick hjälp utav Blueberry som har guidat mig genom hela processen. Annars kan man hyra bostad i andra hand, precis som i Sverige. Det är en fördel om man redan har vänner som också pluggar här och vill bo ihop. Det kostar cirka 5000kr att hyra en etta i andra hand.

Bor du själv eller delar du boende med andra?

Vi är tre slovakiska tjejer som delar på en lägenhet. De går sitt fjärde år just nu som är supersnälla! De har lärt mig många viktiga saker samt gett mig tips om hur det fungerar på skolan etc.

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag brukar gymma samt besöka min familj som bor åtta mil från Martin. Ibland är jag ute och vandrar. Aktiviteterna varierar, lite beroende på väder. Man kan hinna med mycket på sin fritid, om man planerar sin studietid på rätt sätt.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Absolut! Tatrabergen, nationalparker och sjöarna i Banska Stiavnica är alla väldigt fina platser. Slovakien är ett litet land, så man hinner besöka många platser på kort tid.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera medicin?

Var inte rädd att komma hit och plugga! Här sitter vi alla i samma båt och hjälper varandra. Slovakiska kan ibland vara ett kämpigt språk, men man lär sig grunderna snabbt. Allt går att lära sig om man har rätt människor omkring sig samt bra motivation.

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter mina studier och AT- tjänstgöring vill jag specialisera mig inom kirurgi och sedan kanske öppna en liten klinik.

Är du intresserad av att studera på Comenius University? Kolla in Comenius University här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant