Våga välja Australiens västkust framför populära östkusten!

 

Tidigare i år fick jag möjlighet att hälsa på vår partnerskola Edith Cowan University – ett innovativt universitet i Australiens soligaste stad Perth 

För några år sedan valde jag likt många andra att backapacka i Australien och Asien. Eftersom Perth ligger väldigt avlägset på västkusten är det många som brukar hoppa över ett besök här, inklusive mig själv. Därför blev jag extra glad när jag fick en inbjudan till just Edith Cowan University (ECU). 

ECU ligger i västra Australien i landets fjärde största stad Perth. Staden brukar beskrivas som ”Australia’s friendliest metropolis” och jag kan bara instämma! Våra studenter brukar beskriva staden som en storstad med en småstadskänsla vilket är en väldigt bra beskrivning. Perth har ett fantastiskt klimat, fina stränder, moderna skyskrapor och en mängd spännande restauranger och barer. Det finns mycket att se och göra, och allt är inom rimliga avstånd. Ett ytterligare plus är att det är den stad i Australien med flest soltimmar! 

ECU är ett stort universitet med ca 30 000 studenter. Knappt en tredjedel av studenterna är internationella vilket bidrar till en härlig atmosfär. ECU är det nyaste universitetet i västra Australien och rankas högt bland yngre universitet. Totalt finns det tre campus utspridda i Perth där Joondalup är deras huvudcampus. Varje fakultet på campus har en egen byggnad och i mitten av allt ligger en sjö, perfekt plats för en kaffepaus! 

Något som jag fascinerades av var alla engagerade lärare som vi träffade. Många lärare har själva varit aktiva inom branschen och vill verkligen att studenterna ska lyckas. Flera av programmen har nära anknytning till näringslivet och många arbetsgivare kontaktar lärarna för att rekrytera studenter till framtida jobbmöjligheter. 

Det som imponerade mest på mig var fakulteten för Security Science. ECU har länge legat i framkant när det kommer till olika säkerhetsutbildningar. Du kan bland annat läsa program som Cyber Security och Counter Terrorism. De byter ut all sin utrustning varannat år för att alltid ligga i framkant. ECU erbjuder även program inom bland annat Business, Engineering, Design och Humanities. 

Många fördelar med att studera i västra Australien

Under min vecka i Perth kunde jag se hur vänliga och inbjudande alla var, helt annorlunda från Stockholm där jag bor! Vi var till exempel på en festival under helgen och där var det människor i alla åldrar som umgicks tillsammans. Vi blev även inbjudna till en poolfest där det var blandat lärare, studenter och grannar!

Eftersom Perth ligger lite avskiljt så är det mindre turister vilket också innebär mer orörd natur. Det är lite mer ”riktiga” Australien. Om du gillar att dyka finns Ningaloo Reef som är mycket mer bevarat än Great Barrier Reef på östkusten. Unikt är att du mellan april-juni kan simma med valhajar här! Men det finns också mycket fina stränder och naturreservat för dig som vill hålla dig på land. 

Jag har redan nämnt vädret! Under min vecka steg aldrig temperaturen under 33 grader och solen sken varje dag. Sist men inte minst så vill jag även nämna tidsskillnaden. Mellan Sverige och västkusten skiljer det färre timmar än städerna längs östkusten vilket gör det lättare att hålla kontakten med familj och vänner!

4 saker du inte får missa i Perth

Elizabeth Quay – En ny stadsdel som ligger vid Swan River mitt i centrala Perth. Här kan du strosa omkring, äta middag, shoppa eller bara njuta av utsikten över alla skyskrapor.

Kings Park & Botanic Garden – Det är en av världens största innerstadsparker. Parken sägs vara en av de bästa platserna i staten för att ta del av alla spännande växter som västra Australien är kända för.

Cottesloe Beach – 30 minuter utanför staden ligger en av de populäraste ”city” stränderna. Här finns något för alla! Du kan surfa, snorkla, sola eller hänga på någon av alla mysiga restauranger. 

Rottnest Island – En 90 minuter lång båttur tar dig till detta paradis! En ö fylld av vita stränder och turkost vatten. Pinky Beach anses vara den bästa och jag håller med! På ön bor quokkas som är små pungdjur och som bara finns här. 

Skulle du vilja studera på Edith Cowan UniversityKontakta oss så hjälper vi dig vidare!

Josefin Palm

Account Manager