Queensland University of Technology – det bästa beslutet jag har tagit!

Hej, jag heter Amanda och är 20 år gammal från Stockholm. Den 10 februari 2020 lämnade jag Sverige för Australien och ska vara här i ett år. Jag studerar för närvarande en kurs i juridik, psykologi och kreativt skrivande på Queensland University of Technology (QUT) som ligger väldigt centralt i Brisbane.

Varför valde du att studera utomlands?

Att studera utomlands är någonting jag drömt om att göra så länge jag kan minnas. Australien var alltid ett självklart val för mig då kulturen är ganska lik den svenska, de talar engelska samt det fantastiska vädret!

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag läser en kurs i kreativt skrivande. Denna kurs är väldigt olik mina andra kurser då jag studerar juridik och psykologi. Kreativt skrivande blev dock snabbt min favoritkurs då jag älskar att skriva och att vara kreativ. Det är även väldigt skönt att ha en enklare kurs blandat med den tunga juridiken och psykologin.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

QUT har två olika campus, Gardens Point och Kelvin Grove. Jag spenderar mest tid på Gardens Point men är en dag i veckan på Kelvin Grove. Båda campus är väldigt fina, Gardens Point ligger utmed floden och precis bredvid den botaniska trädgården. Det är ett väldigt grönt och fint campus. Kelvin Grove campus har mer stadskänsla, det finns boenden vid det här campuset. Främst är det kreativa studier, hälsa och liknande ämnen som lärs ut på Kelvin Grove. På Gardens Point är det främst kurser inom olika samhällsämnen ingenjör och och liknande.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Ja, det tycker jag att det är. Jag läser tre olika ämnen samtidigt vilket jag inte gjorde när jag pluggade i Sverige. Det är mycket eget ansvar precis som hemma, det är även samma upplägg med föreläsningar och seminarium. En skillnad är att inget av mina seminarium är obligatoriska här vilket de var hemma i Sverige. Alla föreläsningar spelas även in online vilket gör att om man skulle missa en föreläsning går det alltid att lyssna på den hemifrån i efterhand.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag går i skolan måndag-torsdag, två dagar i veckan har jag endast en lektion och de andra två har jag två lektioner. Det är väldigt skönt att vara helt ledig på fredagar då min plan var att resa under helger, innan COVID-19 situationen bröt ut. Nu är allting online vilket det kommer vara resten av terminen vilket innebär ännu mer eget ansvar. På QUT får man även göra sitt eget schema vilket är jätteskönt, därmed kunna jag välja att vara ledig en dag i veckan samt att inte börja skolan förrän tidigast klockan 10.

Brisbane är en väldigt trevlig stad!

Det är en liten storstad, jag som kommer från Stockholm tycker att Brisbane är väldigt liten, lugn och trygg. Jag har aldrig känt mig osäker när jag går hem själv sent efter att ha varit ute eller liknande.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på ett Student Accomodation som heter StudentOne. Här bor endast studenter vilket jag tycker är skönt. Det finns tre olika StudentOne i Brisbane och alla har lite olika faciliteter. Det är dock ganska dyrt att bo här. Personligen tycker jag dock det är värt den lite högre prislappen då lägenheterna är fräscha, det finns mycket faciliteter i byggnaden såsom en pool, gym, studievåning osv. Det är även personal på plats 24/7 vilket känns tryggt, personalen som jobbar här är dessutom väldigt trevliga och hjälpsamma.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

För närvarande bor jag själv i en lägenhet till för fem personer. Detta då personen jag bodde med tidigare valde att åka hem till Kanada igen pågrund av COVID-19. Det skulle även ha flyttat in en till person här som aldrig dök upp. Tror inte det kommer flytta in någon i min lägenhet denna termin men hoppas på att få fler roommates inför nästa termin.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Gör din research, själv bodde jag först på hotell i några nätter när jag kom hit och flyttade sedan till ett AirBnB medan jag letade boende. Till en början hade jag plan på att hitta ett sharehouse genom exempelvis flatmates.com.au men hittade ingenting jag tyckte passade vilket var anledningen till att jag valde StudentOne i slutändan.

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag brukar träffa vänner, antingen äter vi endast middag hemma hos någon alternativt ute eller besöker olika delar av Brisbane inom gångavstånd. Har inte haft möjlighet att göra så mycket än tyvärr och därmed inte fått några specifika nya fritidsintressen tyvärr. Hoppas verkligen på att kunna göra lite mer saker om några veckor när situationen lättat.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Hittills har jag inte hunnit göra så mycket tyvärr. Vi har hunnit med Noosa Heads och Bribie Island och hade även plan på att åka till Gold Coast en helg och till Cairns under lovet. Ingen av dessa resor har dock blivit av än så längtar tills vi har möjlighet att resa igen!

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Blueberry kändes väldigt proffsiga. Hade haft kontakt med ett annat företag innan men fick inte en lika bra känsla av dem som jag fick med Blueberry. Hade främst kontakt med Steven och Jennifer som båda var väldigt behjälpliga och svarade snabbt på alla hundratals frågor jag hade.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Precis som många andra säger; bara åk! Trots att mitt år i Australien inte börjat så bra (endast pågrund av COVID-19) är det det bästa beslutet jag har tagit. Har du möjligheten att studera utomlands gör det bara, du kommer inte att ångra dig!

Vad har du för planer efter dina studier?

När jag är klar i Australien har jag som plan att söka in till juristlinjen i Sverige. Studerar endast ett Study Abroad år här så studerar ingenting hemma i Sverige ännu.

Vill du göra som Amanda och studera utomlands i Australien? Ta chansen nu och ansök direkt till QUT! Blueberry finns här för dig om du har några frågor. 

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator