”Det bästa med att studera utomlands är att få uppleva den amerikanska kulturen och allt vad det innebär!”

Jag heter Anna-Klara, är 26 år och har nu varit i LA ca 2 månader. Jag studerar ett Certificate Program på UCLA Extension som heter Fitness Instruction. 

Varför valde du att studera utomlands?

Jag har alltid velat studera eller bo i USA sedan jag var liten och till slut bestämde jag mig bara och tänkte att jag kommer ångra mig om jag inte gör det! Jag ville studera något inom träning och hälsa då jag är legitimerad fysioterapeut hemma i Sverige och sökte runt på nätet och hittade ett program på UCLA Extension som passade mig mycket bra och var ett prisvärt alternativ.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag läser tre kurser just nu och en av dem heter ”Resistance Training Fundamentals” vilket är en kurs som blandar praktik med teori vilket jag tycker om!

Campus är BEAUTIFUL!

Man kan gå runt på campus i timmar och jag kommer nog aldrig bli less på att se alla fantastiska byggnader. Finns flera olika gym på campus samt tillgång till pool.

Är det stor skillnad på att studera i Los Angeles i jämförelse mot Sverige?

Jag har studerat på universitet i Sverige innan jag kom till USA och upplägget är ganska annorlunda. På UCLA Extension har de ett ”quarter system” vilket innebär att istället för 2 terminer under ett läsår som är normalt i Sverige har de tre terminer som är kortare. Jag skulle säga att den största skillnaden rent studiemässigt som jag stött på är att lärarna här ger ut betydligt mer läxor som ska göras inför varje lektion. Själva innehållet är inte svårare än i Sverige men arbetsbördan under terminen är större och det går ganska fort framåt eftersom terminen är kort. Sedan har de ”midterms” här som är en tenta halvvägs in på terminen. Upplägget på tentorna är också annorlunda, frågorna är ofta multiple choices vilket jag sällan hade på mina tentor hemma i Sverige. En annan skillnad här på UCLA Extension är att jag har kvällskurser istället för lektioner under dagtid.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Går upp runt 07.30-8.00, tränar och går sedan och pluggar på något café eller liknande. Möjligtvis går jag till poolen. Sedan har jag kvällskurs som börjar antingen 18 eller 19 och pågår 3 timmar till 21 eller 22.

Vad tycker du om staden och hur bor du?

LA är en väldigt unik stad, skulle mer säga att LA känns som flera städer i en. Men jag älskar LA! Finns så otroligt mycket att uppleva beroende på vad man är intresserad av. Vädret är oslagbart. Jag har varit här två månader och det har regnat en dag. Jag bor i en lägenhet off-campus med tre amerikanska tjejer som jag hittade via Facebook.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Jag skulle rekommendera att bo nära campus om man har kvällskurser och vill slippa behöva pendla senare på kvällen. Området runtom campus är väldigt säkert och man kan gå överallt. Jag skulle starkt rekommendera att gå med i olika Facebook-grupper innan man anländer för att hitta boende och skapa kontakter. Jag anlände två veckor innan skolan började och hade innan jag åkt haft kontakt med olika personer som sökte rumskompisar. Jag träffade även en av mina bästa vänner här i USA via en av dessa Facebook-grupper! Jag åkte och kollade på olika boenden när jag väl var på plats innan jag bestämde mig för ett. Jag skulle rekommendera att bo med amerikaner för att få ut det mesta av upplevelsen och för att kunna prata så mycket engelska som möjligt. Om man vill bo närmre nattliv, restauranger och nöjen så skulle jag rekommendera att bo nära West Hollywood, det är cirka 15-20 min med bil från UCLA Extension.

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden brukar jag träna, gå ut till olika barer eller klubbar med vänner, gå ut och äta, fara ner till stranden eller hänga vid poolen, shoppa på en av alla butiker eller bara chilla och ungås med mina nya vänner.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag har inte hunnit uppleva så mycket än men jag skulle rekommendera att åka till Venice Beach och Santa Monica och strosa runt. Jag skulle definitivt också rekommendera att gå och se en amerikansk fotbollsmatch eller en basketmatch. Gå en hike uppe i bergen. Det finns också många olika coola barer runtom LA och så kallade ”speakeasies” (lönnkrogar). Ett tips är att lära känna folk som bott i staden en längre tid och kan visa alla ställen som turister inte känner till för att få den bästa upplevelsen.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag sökte runt på Google efter information om studier i USA, specifikt UCLA Extension och hittade bra information på Blueberry och valde att kontakta dem och är väldigt tacksam för den hjälp jag fick då det är mycket pappersarbete som måste göras för att kunna ta sig hit!

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

DO IT! Det är absolut det bästa beslutet jag tagit i mitt liv! Jag ångrar inte en sekund att jag åkte!

Vad har du för planer efter dina studier?

Jag planerar att ansöka om ett så kallat OPT-visum som tillåter mig att arbeta i USA 12 månader efter avslutade studier. Jag har definitivt blivit totalt såld på LA så jag planerar att stanna!

Vill du som Anna-Klara åka till Los Angeles och studera på prestigefyllda UCLA Extension? Ansök till UCLA Extension direkt eller kontakta Blueberry så svarar vi på dina frågor.

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator