Anna studerar för tillfället en termin i härliga Kalifornien, i Long Beach närmare bestämt. Ett område som ligger 3 mil från centrala LA, vid stillahavskusten. Läs lite mer nedan om hennes liv i USA och hur det är att studera på CSU Long Beach – ett av Kaliforniens allra största universitet.

Hej Anna!
Varför valde du att studera på CSU Long Beach?
Hej! Jag har tidigare bott i San Fransisco och har därmed en förkärlek till Kalifornien. Har egentligen alltid velat plugga i USA men visste inte exakt vart i Kalifornien bara. Eftersom jag redan testat på San Francisco så lockade LA mer och CSU Long Beach var den skolan jag fick jag upp ögonen för när jag letade skolor runt om i LA.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läser fyra kurser här på en termin. Kurserna jag läser heter: Advertising and Promotion, Digital Marketing & Media, Green Marketing & Sustainability och Intercultural Communication. Alla mina kurser är inom marknadsföring och min favorit som enligt mig inte lät som den mest lockande kursen till en början är Green Marketing & Sustainability, men den har verkligen överraskat mig positivt. 

Hur skulle du beskriva skolan?
CSULB är en sjukt stor skola, går inte att jämföra med något liknande i Sverige tror jag. På skolan finns allt som man kan tänka sig: tennisplaner, restauranger, caféer, bibliotek, gym, pooler och det finns tom en egen Japanese garden på skolan.Hur är Los Angeles som stad att bo i?
Det händer alltid nånting i LA och det finns alltid saker att göra, vilket jag älskar. Du kan göra allt ifrån att hänga på stranden en dag till att strosa runt i Beverly Hills och spana in alla butiker på Rodeo Dr. Trafiken är ett faktum här, men utöver det så älskar jag att LA aldrig slutar förvåna en med allt möjligt som man kan hitta på här.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag bor tillsammans med två andra svenska tjejer i ett hus som vi hyr i Long Beach. Fick reda på att Tove och Isabell, tjejerna som jag bor med också skulle läsa på CSULB och därefter så började vi kika på Airbnbs tillsammans.Är det stor skillnad på att studera i USA jämfört med Sverige?
Jag skulle absolut säga att det är stor skillnad att plugga i USA jämfört med Sverige. Bara storleken på själva skolan är en stor skillnad, här i USA går det t ex transit bussar mellan områden på skolan för att studenter ska kunna ta sig och hinna i tid till sina klasser. Jag upplever också att det är mer plugg här. Hemma i Sverige läser man oftast en kurs i taget, nu läser jag fyra stycken samtidigt, så det säger ju lite sig självt att det blir mer plugg. Säger inte det för att skrämma iväg någon som är intresserad av att åka till USA och plugga, utan det är helt klart värt det!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
En vanlig skoldag så går jag upp och tar bilen till skolan. Sedan går jag på mina klasser tillsammans med mina vänner, äter lunch på någon av alla skolans restauranger och sedan direkt till skolgymmet där det finns allt ifrån gym, klättervägg, pool och allt man kan tänka sig. Efter skolan åker vi oftast hem och tar tag i plugget och sedan hittar vi på något kul som att åka till stranden, gå på bio, eller åker och äter någon god middag.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden hänger jag med mina vänner här. Stranden är en favorit så att åka en dag till Newport, Venice eller Huntington beach är något som vi gärna gör. Att hikea är något alla måste göra när man besöker Kalifornien, det är något som är så vackert här som inte går att uppleva i Sverige.

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
De stränderna som jag nämnde innan är ett måste! Annars ska man passa på att se alla olika ställen runt om LA som West Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica, Manhattan Beach osv. alla ställen har verkligen sin egen charm. Det bästa med att vara i LA är också närheten till alla andra ställen på västkusten som San Diego, Las Vegas och San Francisco.

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Mitt bästa minne hittills är när jag och min vän Tove spenderade en helg i San Diego för att hälsa på vänner som pluggar där. Var första gången jag var i San Diego och wow så fint det var! Blev som en liten mini-semester och tar endast ca. 2 h att köra ner med bil, hur perfekt? Älskar att man är nära så fina platser runt om i Kalifornien när man är i LA.   Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Blueberry var och föreläste på min skola då vi skulle ha en utlandstermin och jag fick upp ögonen direkt för dem. Dels för att Blueberry erbjöd så mycket olika ställen att studera på runt om i världen och så fanns det fler alternativ i USA och Kalifornien att studera på, vilket var det som lockade mig mest.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Om ni har chansen att åka iväg för att plugga, TA DEN! Tiden springer iväg när ni väl är borta och jag lovar er att ni inte kommer ångra er! En sak som är säker är att ni kommer ha så mycket minnen för livet med er och ni kommer lära känna så mycket härliga nya vänner. Och som pricken över i:et så utmanar man verkligen sig själv och utvecklas och växer som person.

Vad har du för planer efter dina studier?
När jag kommer hem till Sverige så väntar en sista termin för att avsluta mina 3-åriga studier som marknadsföringsstudent i Västerås. Hemma i Stockholm väntar också min sambo och när studierna är klara så ska jag ut i arbetslivet och har garanterat fått med mig så mycket erfarenheter och upplevelser från min studietid på CSU Long Beach som jag kommer kunna använda till min fördel.

 

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager