Nu har det gått ganska exakt ett halvår sedan jag befann mig på Arlanda, förväntansfull inför vad kommande månader har att erbjuda. Det känns ganska overkligt att vara tillbaka, att se alla gamla bekanta ansikten och att få sova i sin egen säng. Denna utbytestermin har utan tvekan varit något jag kommer minnas resten av livet. Jag har sett och upplevt saker jag endast kunnat drömma om, något jag är evigt tacksam för. För att göra andras framtida utlandsstudier lika minnesvärda har jag en del tips från mig som självutnämnd ”Study Abroad Coach”.

1. Se till att faktiskt åka!

Oavsett var du bestämmer dig för att åka kommer du få en underbar tid med minnen för livet. Jag har pratat med många bekanta som varit i allt ifrån Taiwan, Australien, Sydafrika och Canada, alla har varit väldigt nöjda! I början känns det kanske som mycket arbete med studieplaner, intyg och annat pappersarbete men det är ingenting i förhållande till hur kul du kommer ha under terminen.

2. Sök stipendium och annan kostnadsersättning!

Att studera utomlands innebär oftast dyra kostnader. Försäkringar, flygbiljetter, vaccin och inte minst en saftig terminsavgift. Men frukta ej, det finns faktiskt otroligt många stipendium och andra hjälpmedel man kan söka för att göra detta möjligt. Först och främst kan du ta merkostnadslån av CSN och ansöka om lån till terminsavgift, flygbiljetter och försäkringar. Kolla även med ditt universitet om de erbjuder någon typ av ersättning/stipendium eller försäkring. Om du har möjlighet att vara med i ett fackförbund Sverige, exempelvis Sveriges ingenjörer kan de erbjuda stipendier från ”Kamrathjälpsfonden” som du kan söka om du varit medlem i minst sex månader. Andra fackförbund kan ha andra möjligheter att erbjuda stipendium. Glöm inte heller att Blueberry har ett student-ambassadör stipendium!!

3. Allt administrativt bör vara fixat innan du åker!

Se till att du verkligen har koll på allt innan du åker. Oförväntade saker kommer alltid att uppstå men se till att minimera dessa genom att planera noggrant och håll dig uppdaterad. Ett bra exempel på detta var när några vänner skulle flyga ifrån Arlanda till Malaysia men dem hade inte något visum (det fixas alltid på plats om man studerar på Swinburne). Då tillät inte flygbolaget dessa personer att checka in eftersom detta företag menade på att man måste ha en bokad utresebiljett ur landet om inget visum erhållits. Se därför till att kolla vad som gäller för ditt land, Blueberry kan hjälpa till att svara på många frågor. 

4. Var open-minded, kulturkrockar kommer uppstå!

Att bo i ett helt nytt land under fyra månader kommer innebära förändringar. Vissa ställen har lägre standard än andra och det implicerar nästan alltid större kontraster. Det behöver självklart inte innebära något negativt men man bör vara medveten om detta. En del av mina vänner i Malaysia var extremt rädda för minsta lilla ödla, myra eller annan levande varelse. Att bo i Malaysia innebär att dessa djur kommer förekomma i din bostad med jämna mellanrum. Med open-minded menar jag helt enkelt att du ska vara beredd på och välkomna lite förändringar i ditt liv. Dessa förändringar kan vara alltifrån att inte kunna dricka kranvattnet till att behöva gå på toa på ett så kallat ”hål i marken”. Men se det som en lärdom och ett minne för livet som du kan skratta åt sen och berätta för dina framtida barnbarn eller syskonbarn.

5. Våga prova på nya saker!

Du kommer bo i ett annat land i fyra månader och det hade varit tråkigt om du åker hem utan att faktiskt uppleva landet. Med detta menar jag helt enkelt att du ska försöka integrera med lokalbefolkningen, prova deras lokala maträtter och fira några av deras högtider. Några av mina absolut mest minnesvärda minnen har jag fått genom att alltid våga pröva nya saker. Ett av dessa var när jag och mina två roomies provade att äta Malaysias lokala favoritfrukt ”Durian”. Denna frukt som är förbjuden i många länder på grund av dess avskyvärda doft skulle tydligen smaka helt fantastiskt. Det gjorde den inte, faktum är att det smakade faktiskt precis som den luktade. Men vi fick oss ett gott skratt och illaluktande andedräkt. Vi provade i alla fall!

6. En utbildning är viktig, men studier är inte allt!

När du studerar utomlands åker du främst dit i syfte av att lära dig nya saker. Självklart ska du studera och se till att du klarar kurserna men se verkligen till att göra tid för andra aktiviteter. Studierna löser sig oftast och jag vet att många skippade massa roligheter för att vara hemma och plugga. Det jag helt enkelt försöker säga är att se till att njuta när du väl befinner dig i ditt nya land. Om du ska sitta på ditt rum och studera hela Study Abroad termin skulle du lika gärna kunna stanna i Sverige och spara massa pengar. Se till att vara tidseffektiv och prokrastinera inte uppgifter så kommer du kunna kombinera kunskap med upplevelser och äventyr.

Med dessa enkla med ack så nödvändiga tips från coachen så kan ni inte annat än ha en fantastisk Study Abroad termin!

Simon Sternberg

Tidigare student på Swinburne University of Technology Borneo