Din guide för internship utomlands!

Att göra internship utomlands är ett fantastiskt sätt att få arbetslivserfarenhet, bredda sitt nätverk och samtidigt vässa sina språkkunskaper. Men hur går man tillväga för att söka praktik? Det och mer därtill går vi igenom här!

Vad ska du tänka på innan du börjar på ett internship?

Innan du börjar på ditt internship och innan du börjar leta runt bland olika internship gäller det för dig att ta reda på svaren på några frågor. En viktig faktor är huruvida det är ett betalt internship, en annan är huruvida ditt visum tillåter dig att göra internship i det landet där du är. Det finns flera länder där internationella studenter inte får arbeta på studentvisum och det är något du behöver ha koll på om det visar sig att din arbetsgivare vill ge dig lön under din praktik. Jag vet, tråkigt att ibland behöva tacka nej till lön men ditt internship på CVt kan ge högre lön i framtiden!

Det kan även vara bra att undersöka lite hur arbetskulturen i landet ser ut. I Sverige har vi en viss arbetskultur och på olika arbetsplatser skiljer det sig hur det fungerar med rutiner kring ex. lunch, AW och klädsel på kontoret etc.

En annan fråga är vad arbetsplatsen har för krav på dig som praktikant och vad de får ha för krav på dig? Uppmärksamma skillnaden och se till så du inte blir utnyttjad. När det kommer till sådana frågor är det ibland svårt att veta innan man börjar men det du kan göra är att ta upp frågorna med den kontaktperson du har fått och höra vad de säger. Se också till så att du har någon lokal vän eller någon från din skola som du kan fråga om du undrar över något! Det kan dyka upp saker som du inte vill ta med din chef eller HR-ansvarig på din arbetsplats och då är det bra om du har någon annan som du kan prata med och få råd ifrån.

Försök få en personlig relation med chefen och kollegorna. Det kan handla om att prata om fritidsaktiviteter, era olika länder, uppväxten, framtiden, drömmar och mål. Se till att prata med dem om vad du vill i livet, vad du vill i din karriär! Om du inte pratar om det kommer du aldrig veta om de faktiskt kan hjälpa dig eller inte. Är du en person som tycker att det känns konstig eller pinsamt att fråga rakt ut ”Kan du hjälpa mig få ett jobb på Disney?”? Då kan det vara lättare att börja med att prata om vad du har gjort tidigare, varför du studerar det du gör och var du vill i framtiden.

Studera utomlands och ta en termin internship i samband, ansök via blueberry.nu

Vad vill du få ut av ditt internship?

Det underlättar att ha en tydlig målbild innan du påbörjar ditt internship. Vill du få kontakter inom en viss bransch? Eller prova på att arbeta i en viss stad eller ett specifikt land? Ska det ”bara” se bra ut på ditt CV? Vill du testa att arbeta med det du studerat? Vill du vara kvar på din studieort ett tag till? Om du har ett mål kommer du ha mycket större chans att lyckas med ditt internship och bli glad när du slutligen når ditt mål! Summa summarum – se till att du vet varför du gör detta och vad du vill ha ut av ditt internship!

Studera utomlands, Internship, Utlandsstudier, arbeta, ansök via blueberry.nu, tack kort

Efter ditt internship – hjälp till framtiden!

Redan innan du avslutar ditt internship är det viktigt att du ber om ett arbetsintyg så du har ett intyg från din praktikperiod. Det är även viktigt att du ber om en referens, ett fysiskt brev där din arbetsgivare skriver lite om dig som person, det arbete du utfört och hur du har bidragit till arbetsplatsen. Detta brev ska vara signerat och innehålla kontaktuppgifter till den som skrivit under. En referens är värdefull när du ska söka jobb eller studier på avancerad nivå.

När du sedan kommit hem igen vad ska du göra då? Jo, det finns massa saker du bör göra beroende på hur din relation med din arbetsgivare är och hur du vill att den ska förbli. Se alltid till att du har kontakt med tidigare kollegor via sociala medier, du får självklart välja vilka själv men definitivt LinkedIn! Som jag sagt tidigare försök att få och behålla en personlig men professionell relation med din chef och andra i företaget du arbetat för. Ett perfekt sätt att göra det är att skriva ett tackkort till företaget någon månad efter att du slutat, och då menar jag ett faktiskt fysiskt kort med frimärke och allt! Hur många av dina vänner får du kort ifrån? Säkerligen inte så många. Just därför skickar det ett väldigt professionellt, omtänksamt och seriöst intryck om du tar dig tiden att skriva ett kort och sedan posta det. Den tiden du lägger ner på det får du definitivt värde av genom att de kommer ihåg ditt namn och blir mer angelägna att hjälpa dig genom att ställa upp som referens.

Lycka till med ditt internship!

Se även vårt inlägg om college och universitet som erbjuder möjlighet att göra internship under studietiden!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator