”Åk själv om du vill få ut så mycket som möjligt!”

Jacob studerar ekonomi på Linköpings Universitet och valde att använda sina 30 valfria högskolepoäng till att studera en termin på RMIT University i Melbourne, Australien. Han har läst kurser inom bland annat International Business, Leadership och Applied Brand Management. Jacob är mycket nöjd med sitt val av kurser och känner även att hans språkkunskaper har utvecklats markant. Han påbörjade sina studier redan i juli vilket innebär att terminen slutar nu i november. Läs mer här om Jacobs upplevelser och få tips inför studier utomlands!

Hej Jacob! Varför valde du att studera utomlands?

Hej! Jag älskar att uppleva nya ställen och möjligheten att få en inblick i nya kulturer och lära känna människor med annorlunda erfarenheter och upplevelser som jag kan ta lärdom av.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Universitet ligger väldigt centralt, och allt man kan tänka sig behöva finns tillgängligt i närheten. De första två dagarna på campus fick jag en introduktion där jag fick den information jag behövde för att hitta till mina lektioner, veta vart man skriver ut papper och vart man kan äta.

Är det stor skillnad tycker du mellan att studera på universitet i Australien jämfört med Sverige?

Det är stor skillnad från att studera här och i Sverige. Allting sker på engelska, och studieupplägget är väldigt annorlunda jämfört med Linköpings Universitet där jag är van att läsa en kurs i taget med framförallt en tentamen som examinationsmoment. Här på RMIT University läser man alla kurser parallellt med varandra och har mycket grupparbeten, presentationer och uppsatser. Min favoritkurs är Applied Brand Management, då min kursföreståndare var mycket pedagogisk, entusiastisk och kursupplägget passade bra överens med min studieteknik.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

Man fick möjligheten till att lägga sitt eget schema (med vissa begränsningar, man hade t.ex. tre olika föreläsningstider att välja mellan, så man valde inte helt fritt), vilket var väldigt uppskattat. Jag började 10:30 alla dagar i veckan med antingen en tutorial (Praktisk lektion i två timmar) eller en föreläsning på en timme. Vissa dagar hade jag två till tre lektioner per dag och vissa dagar hade jag endast en lektion. Efter det brukade jag vanligtvis stanna kvar en stund och diskutera grupparbeten om så var fallet, eller sitta kvar en stund för att titta över mina individuella studiemoment, och sedan brukade jag åka hem och plugga några få timmar för att ligga i fas. I början av terminen var det ganska mörkt och kallt så jag la många timmar på studier så att jag kunde passa på att ta det lite mer lugnt i slutet av terminen och kanske spendera tid på stranden eller göra någon annan utomhusaktivitet, något jag var väldigt glad över när vädret väl blev bra här.

Vad tycker du om Melbourne?

Melbourne har blivit utsedd till the worlds most liveable city sex år i rad, något jag verkligen kan förstå och insistera till. Jag har varit i många stora städer och måste säga att Melbourne är en av de jag har trivts bäst i. Bor du i de centrala delarna av staden, är det gratis att åka spårvagn, det främsta transportmedlet i stan, vilket var väldigt uppskattat och något jag åkte spårvagn varje dag. Allt är väldigt modernt och välfungerande, med bra tillgång till bibliotek och caféer att studera på.

Var bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bodde vid Yarra River (på gränsen mellan Docklands, CBD och Southbank) och jag skulle vilja säga att det var det mest optimala läget för mina personliga preferenser. Jag hittade boendet med två andra personer jag inte kände sen tidigare, den ena var en svensk kille jag fick kontakt med via Facebook gruppen ”Svenskar i Melbourne” och den andra var en Dansk kille jag träffade på flyget och vi tillsammans hittade boendet via en Gumtree annons (Australienska versionen av blocket).

Har du några boendetips att dela med dig av?

Var beredd att behöva dela rum, eller bo litet om du vill bo centralt, och var beredd på att det kostar mycket att bo centralt, men personligen tyckte jag det var värt det att bo fint och centralt då staden är så pass levande och att det alltid finns något att göra i närheten.

Vad brukade du göra på fritiden?

Spela tennis, vara på stranden, åka på road trips, äta på restauranger, gymma, jogga, promenera och simma. Jag skulle rekommendera att besöka Grampians National Park, Great Ocean Road, Philips Islands och Halfmoon Beach.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Då jag länge har önskat att specifikt få studera i Melbourne, och att jag inte hade möjligheten att åka via mitt universitet i Sverige.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Åk själv om du vill få ut så mycket som möjligt, då man ”tvingas” att anpassa sig och blir automatiskt mer utåtriktad och har enklare att lära känna nya människor som man kan ha för livet, och få nya lärdomar av.

Vad har du för planer efter dina studier?

Jag kommer att söka internships och vanliga jobb utomlands förmodligen, sedan om några år bosätta mig och söka ett stabilt jobb i Stockholm för att skapa en framtid där.

Vill du också studera i Melbourne, kontakta Blueberry så får du hjälp hela vägen! Känner du att RMIT i Melbourne är universitetet för dig?
Påbörja din ansökan till RMIT idag!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator