Det må vara känt att koreaner äter mycket kött. Men när vi pratar om japansk mat så tänker många på rå fisk såsom sushi och sashimi. Visst äter japaner mycket god fisk och det är en av anledningarna till deras långa livslängd. Men Japan har så mycket mer gott att bjuda på i matväg som inte är fisk, rå, eller tillagad.


Här kommer recept på några av de maträtter som är favoriterna bland mig och mina svenska vänner som har smakat på det goda japanska köket, och som inte är fisk. Recepten är lätta att tillaga så kurrar det i magen och du är sugen på lite god japansk mat här hemma är det bara att ta fram skålarna och kastrullerna och sätta  igång!

Tori no karaage – japansk friterad kyckling

Karaage är ett sätt att fritera. Till skillnad från den tjocka kinesiska frityrsmeten ger en karaage-fritering bara ett tunt frityrskal. Inläggets huvudbild här ovan visar en karaage bentolåda.

Ingredienser

  • Kycklinglår med skinn. Beräkna åtminstone 100 – 150 gr per person beroende på hur hungriga ni är. En två-tre lår per person brukar gå åt hemma hos mig. Jag brukar köpa paket med kycklinglår med ben i och skära bort benen. Skinnet och fettet på låren är det som ger den goda smaken.
  • En bit ingefära (ca 1-2 cm)
  • 1-2 klyftor vitlök (mängden vitlök ska vara ungefär hälften av mängden ingefära)
  • Några matskedar japansk soja
  • 1-2 matskedar sake (kan uteslutas)
  • Vitpeppar och salt
  • Ett ägg
  • Vetemjöl till panering
  • 1 liter olja till fritering (Vanlig rapsolja fungerar fint för mig)

Så här gör du:

  1. Skär bort benen från kycklinglåren. Skär låren i munsbitar och lägg i en skål.
  2. Riv ingefära och vitlök ner i skålen med kycklingen. Häll i soja, sake och krydda med lite vitpeppar och salt. Blanda sedan runt och massera  kycklingen med en gaffel så att marinaden tränger in i köttet. Låt stå i en 15 minuter så att köttet hinner dra åt sig av marinaden.
    *Alkoholen i saken ger kycklingen en bättre smak men försvinner när du väl friterar kycklingen.
  3. När kycklingen fått dra i marinaden låter du marinaden rinna av genom att lägga kycklingen i ett durkslag. Här kan du om du vill lägga tillbaka kycklingen i skålen, tillsätta ett rått ägg och blanda runt.
  4. Vänd runt kycklingbitarna i vetemjöl så att de täcks av ett tunt lager mjöl.
  5. Häll i 1 liter olja i en kastrull eller wokpanna och hetta upp till en 160-170 grader.
  6. Håll koll så att oljan inte blir för varm! Börjar den ryka är det för varmt. Stäng av plattan, dra kastrullen försiktigt av plattan och låt svalna. Häll aldrig vatten i oljan! Det kommer då stänka och flyga varm olja i köket = farligt!
  7. Lägg i en bit kyckling i oljan. Om den sjunker till botten och stannar där är oljan för sval. Höj då värmen. Stannar biten på ytan direkt och det fräser och bubblar mycket är oljan för varm. När biten sjunker ner och flyter upp till ytan på någon sekund är det lagom varmt. Det här kan kräva lite övning men är inte svårt alls!
  8. Fritera en 3-4 bitar i taget till de blir gyllenbruna. I Japan brukar man ofta säga att de ska friteras så de får rävfärg (kitsune-iro). Lägg upp på ett fat med hushållspapper eller på ett galler med hushållspapper under så oljan kan rinna av.
  9. När du friterat alla bitarna lägger du upp dem på ett fat. Servera med citronklyftor och gärna lite rivet vitkål eller sallad som garnering. Om du kan hitta yuzu-peppar är det jättegott till! Leta i en japansk-/asiatiskbutik. Och så glöm inte riset heller. ;)
Tori no teriyaki
Tori no teriyaki

Tori no teriyaki – Teriyaki kyckling

Du har säkert både sett flaskorna med teriyaki-marinad i matbutiken och kanske också smakat på den.  Riktig teriyaki ska du tillaga själv, det är riktigt lätt att göra och så mycket godare om du gör det själv! Teriyaki kan göras med så många olika saker (kött, fågel fisk…) och här kommer ett lätt recept på teriyaki-kyckling

Ingredienser (2 personer)

  • 2 st kycklinglår med skinn. Köp med ben och skär bort benen.
  • Salt
  • 1 matsked sake
  • 3-4 shiitakesvampar
  • 1-2 salladslökar (vårlökar)

Teriyakisås

  • 1,5 msk Japansk soja
  • 1,5 msk sake
  • 1,5 msk socker

Så här gör du:

  1. Skär bort ben och större fettbitar från kycklinglåren men dela dem inte. Skinnet ska vara kvar! Lägg i en skål, tillsätt sake och lite salt. Blanda runt och stick lite hål i skinnet med en knivspets. Låt ligga en 10 minuter. Ta sedan upp kycklingen och torka av den med hushållspapper.
  2. Värm en stekpanna på medelhög värme, häll i lite olja, lägg ner kycklinglåren med skinnet nedåt och stek med lock på i ca 7-8 minuter till de har fått fin färg. Torka upp eventuellt flott i pannan med hushållspapper under tiden kycklingen steks.
  3. Under tiden kycklingen steks blandar du till teriyakimarinaden. Vill du ha mer marinad är det bara öka mängden av varje ingrediens. Det är ju samma mängd av varje så det är bara öka på.
  4. Gör ren svampen och dela i munsbitar. Skölj och skär salladslöken med diagonala snitt i 4-5 cm långa bitar.
  5. När kycklingen stekts och fått fin färg på skinnsidan vänder du klycklinglåren, tillsätter svampen och salladslöken och steker ytterligare en 3-4 minuter under lock.
  6. Ta bort locket, blanda ner teriyakimarinaden och värm i någon minut så att marinaden tjocknar till. Rör runt så att kyckling, lök och salladslök täcks av marinaden.
  7. Stäng av värmen och ta pannan från spisen. Ta upp kycklingen och skär med vass kökskniv kycklingen i munsbitsstora strimlor. Lägg upp tillsammans med svamp och salladslöken på serveringsfat och häll över kvarvarande marinad. Servera med kokt japanskt ris och gärna rivet vitkål eller lite sallad.

*Testa gärna att ha lite japansk majonäs till kycklingen när du äter den. Mums!

Kimuchi buta itame
Kimuchi buta itame

Buta kimuchi itame – stekt kimchi-fläsk

Det är en japansk variant av Korea, det bästa av två smakvärldar! Jag bara älskar dofterna av ingefäran och sesamoljan när de möts i stekpannan!

Har du tidigare läst mitt blogginlägg om hur man gör kimchi så är du redan halvvägs hemma här! Annars fungerar det fint att köpa färdig kimchi också.

Sidfläsk används ofta i Japan. Vi äter det inte så ofta här i Sverige gör vi det är det oftast i rimmad form såsom bacon. Du kan ofta hitta sidfläsk i din matbutik. Om du inte kan hitta riktigt tunt skivat sidfläsk är det bäst att antingen be butiken skiva en större bit till dig eller köpa hem en större bit. För att lättast kunna skiva köttet tunt hemma får du halvt frysa sin det. Skär först bort skinnet och svålkappan innan du lägger in biten i en påse i frysen. När biten är halvfrusen tar du ut den ur frysen och skär i millimetertunna skivor. Låter kanske lite krångligt men är riktigt enkelt! Köper du en större bit kan du skiva upp hela biten och sedan frysa in det du inte använder så blir det lättare nästa gång du ska laga rätten. ;)

Ingredienser 2 personer

  • 200-250 gr tunt skivat färskt sidfläsk skuret i ca 5 cm långa bitar
  • ca 100 gr kimchi. Skär kimchikålbitarna  ca 5 cm stora bitar om de är större än så.
  • En bit färsk ingefära (ca 2-3 cm) Skala ingefäran, tryck till/krossa biten lätt med din kökskniv innan du skär upp biten i små tändsticksstavar.
  • En knippe kinesisk gräslök skuren i ca 5 cm långa bitar(hittas i asiatiska matbutiker)
  • 0,5 msk Japansk soja
  • Vita sesamfrön
  • 1 msk sesamolja

Tillagning

  1. Hetta upp sesamoljan i en stekpanna och lägg i ingefäran. När ingefäran börjar dofta riktigt härligt lägger du i sidfläsket en bit i taget och steker så att det får fin färg.
  2. Lägg ner den kinesiska gräslöken och häll i sojan i en cirkelrörelse runt stekpannan. Ha även i kimchin. Blanda runt och hetta snabbt upp allt. Ta sedan av spisen.
  3. Lägg upp på ett serveringsfat och garnera med lite vita sesamfrön. Servera med kokt japanskt ris, och gärna lite kimchi. Klart!

Är du som jag som gärna vill ha mer av det goda? För mig är just den japanska maten en av de saker jag saknar mest från Japan vid sidan av mina vänner där. Visst kan man laga mycket god japansk mat här hemma i Sverige men vill du ha det på riktigt så ska du till Japan!

För att verkligen kunna ta del av de japanska läckerbitarna blir allt så mycket lättare om du kan japanska. Då kan du hitta runt bland alla restauranger, läsa menyerna, fråga kockarna om tips och köpa japanska matlagningstidningar och själv laga till just det du vill äta. Jag brukar köpa på mig matlagningstidningar med spännande recept och fråga kockar när jag är ute och äter om recept och tillagningstips. Ofta blir kockarna jätteglada när vi som utlänningar, på japanska, frågar om deras goda mat och delar med sig av hemligheterna!

Vill du veta mer om hur du kan lära dig japanska i Japan? Hör i sådana fall av dig till info@blueberry.nu!

Erik Aneer

Previous Senior Area Manager