Santa Monica College är ett Community College vilket innebär att du kan läsa de första två åren av en Bachelor’s Degree här. Colleget har avtal med bland annat UCLA där du kan fortsätta dina studier. Blueberrystudenten Bianca Costache studerar Political Science & Pre Law på SMC och här kan ni läsa om hennes tid på skolan samt livet i Kalifornien.

Bianca Costache, Santa Monica student

Mitt namn är Bianca Costache, jag är 19 år och kommer från Göteborg. Att bosätta mig i USA och starta ett liv här har alltid varit en dröm för mig och något jag sedan väldigt ung ålder bestämt mig för att göra. Efter jag tog studenten i somras valde jag att plugga vidare direkt, skillnaden var att jag nu skulle befinna mig på andra sidan världen… nämligen på Santa Monica College i Los Angeles. Här studerar jag Political Science & Pre Law vilket motsvarar ungefär juristlinjen som vi har i Sverige. I USA är dock vägen till en juristexamen lite annorlunda och en aning mer komplicerad, men jag valde den här utmaningen för jag är övertygad att jag vill arbeta som advokat i staterna då möjligheterna här är oändliga och passar mina mål bättre.  

Hur skulle du beskriva Santa Monica? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Trots Covid så hade jag majoriteten av mina klasser på campus redan min första termin, så första dagen på campus var jag lite orolig att jag inte skulle hitta till mina klassrum. Men det löste sig enkelt eftersom de som arbetar på campus är väldigt hjälpsamma vilket känns väldigt tryggt när man är ny, speciellt i ett främmande land. När jag kom hem efter min första skoldag så hade jag så ont i nacken och benen av att ha tittat mig omkring så mycket. Det är nästintill omöjligt att beskriva hur vackert det är, ibland nyper jag mig själv i armen för att påminna mig om att det här är mitt liv nu, hur klyschigt det än låter. Det känns fortfarande så surrealistiskt att det som jag drömt om och kämpat för nu är min verklighet.  

Min favoritplats på skolan är nog biblioteket, det är gigantiskt och här kan du finna nästintill alla böcker du kan tänka dig. Om du tänker dig ett typiskt collegebibliotek man ser i amerikanska filmer, så ser biblioteket på SMC ut! Det är den perfekta platsen att koppla av på och få lite lugn och ro för dina studier. Det är också en väldigt bra plats att träffa andra studenter med andra majors på!  

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige? 

Jag har aldrig studerat på ett universitet i Sverige så egentligen kan jag inte jämföra det rättvist men en stor skillnad här är att man har flera kurser under en termin till skillnad från i Sverige där man läser en kurs åt gången. Personligen gillar jag det eftersom det ger mig möjlighet att specialisera mig i många olika områden. I mitt fall så är min major Political Science så de flesta av mina kurser är inom juridik. I Sverige hade man exempelvis bara läst en kurs i Arbetsrätt och sedan nästa termin haft en kurs i Civil rätt. Jag läste däremot fem kurser förra terminen som rörde min Major. En annan stor skillnad är att man i USA läser kurser som kallas General Education utöver kurserna inom sin Major. Den här terminen läser jag till exempel psykologi och planerar att läsa astrologi nästa termin. De kurserna ingår inte i min major men för att få ta examen behöver man läsa kurser som dessa vilket jag tycker är väldigt bra eftersom det ger mig möjligheter att bredda mina kunskaper och gör mig tillgänglig för andra karriärmöjligheter.  

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Santa-monica-college

En vanlig skoldag brukat börja med att jag antingen går till skolan eller tar bussen vilket är supersmidigt. Mina föreläsningar börjar relativt tidigt på förmiddagen, så oftast brukar jag vara klar runt tolv vilket ger mig eftermiddagen fri att ägna åt skolarbete eller annat. Innan föreläsningarna börjar brukar jag stanna vid skolans Starbucks och ta en kaffe. Inte den bästa saken att göra ekonomiskt men ibland måste man ge sig själv vissa ting för att få den där extra motivationen.  

När jag är klar med föreläsningarna brukar jag gå till biblioteket eller sätta mig utomhus för att plugga. Att plugga blir så mycket enklare när man har en fin utsikt och befinner sig i en miljö där man verkligen kan fokusera. Jag är inget stort fan av att ta hem arbetet så jag gillar att sitta på olika fik eller bibliotek och göra mina uppgifter, dessutom är det ett utmärkt sätt att upptäcka nya ställen i Los Angeles!  

Vad tycker du om staden?

Jag valde att flytta till Los Angeles av många anledningar, såklart så är vädret en av dem, men inte bara! Att vara nära naturen är viktigt för mig samtidigt som jag vill ha nära till staden och jag upplever att LA kan ge mig det bästa av två världar! Om du vill känna på storstadsrytmen så kan du alltid åka till Downtown eller om du hellre är sugen på att äta en typisk brunch som man ser sina favoritkändisar äta på Instagram så kan man alltid åka till West Hollywood. Är du mer ute efter en chill och bohemisk vibe så kan du promenera runt i Venice och se solnedgången vid stranden. Som sagt, det finns någonting för alla här! Möjligheterna är oändliga!  

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i en lägenhet precis intill stranden tillsammans med mina roomates i Marina del Rey! Att hitta boende var en upplevelse i sig, processen var inte jätteenkel men däremot var det enkelt att hitta själva boendet. Mitt tips skulle vara att förbereda dokument så som bank statements redan innan man åker från Sverige. Det skyndar på processen väldigt mycket! Jag och en av min room mates möttes upp första veckan när jag var i LA och vi åkte runt och kikade på lägenheter, när vi bestämde oss för den vi ville ha började vi med ansökan. Hela processen tog ungefär tre dygn därefter fick vi våra nycklar.  

Jag anser att det är bäst att leta boende på plats när man är här, om du hittar boende innan du åker iväg så är det självklart fantastiskt men var försiktig. En del folk här lever på att lura folk, det är deras inkomst och det är många svenskar som tyvärr åkt på det… med det sagt, om det låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Men såklart så finns det undantag, gå helt enkelt efter magkänslan!  

Vad brukar du göra på fritiden?

En vanlig dag skulle se ut såhär för mig: Jag vaknar väldigt tidigt på morgonen så jag brukar starta min morgon med en promenad längs stranden sedan beroende på om jag har föreläsningar eller inte så förbereder jag mig inför det. Om jag inte är på campus brukar jag sätta mig vid poolen eller i biblioteket och plugga ett tag. Annars på fritiden gillar jag att hänga vid stranden med en bok, träna och umgås med mina vänner. Vi brukar hitta på olika saker, ibland går vi ut och testar nya restauranger och fik och kollar in olika affärer (LA´s shopping är fantastisk). Det är väldigt varierat och beroende på vad vi är sugna på!  

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

För att göra det enklare för er som läser har jag försökt göra en liten lista på några ställen jag tycker är värda att besöka! Notera att jag inte har hunnit testa på allt än då LA är väldigt stort men hittills är detta några ställen jag fått upp ögonen extra för!  

Topp tre brunchställen:  

Lodge Bread – Woodland Hills  

H Café – Downtown Los Angeles  

Health Nut – Calabasas  

Topp tre shopping:  

Glendale Galleria – Glendale  

Melrouse Avenue – West Hollywood  

Westfield Mall – Santa Monica  

När det kommer till stränder är Malibu ett måste att besöka och Venice Beach såklart, men vill man komma bort från turister så är det dit man ska åka! Gigantiska vågor för den som kan surfa! Om du åker till Malibu kan du ta en omväg och åka igenom bergen i Topanga. Det är helt magiskt! Mitt favoritområde är Calabasas, det är som en liten by i sig och det känns som man stiger in i en liten sagovärld när man är här. Nästintill allting produceras lokalt och alla är så trevliga! Det ger mig en väldig familjär känsla när jag går runt här. Det är även här majoriteten av stora namn bor, och tro mig det är inte ovanligt att man stöter på en kändis! Häromdagen var jag inne på Erewhon som är en affär med ekologiska varor där jag såg Jennifer Lopez som är en av mina idoler!  

Jag hoppas att det jag skrivit har varit inspirerande nog, kanske just du bestämmer dig för att åka iväg. Många har nog sagt det som jag tänker säga… men om du är kluven huruvida du ska åka iväg eller inte så  tycker jag du ska slappna av och sluta övertänka! Det här är det bästa beslutet jag har gjort och jag har växt så oerhört mycket i mig själv sedan jag åkte trots att jag inte varit här jättelänge!  

Så kul att jag fick möjligheten att berätta lite om mitt liv här i Los Angeles. Hoppas att något av det jag har skrivit har inspirerat er att också söka och åka iväg! Om du har fler frågor eller vill ta del av mig och mitt liv i Los Angeles så kan ni följa mig på Instagram där jag finns under namnet @biancacostachee

Lycka till med era framtida studier!

 

Vill du också åka och studera på Santa Monica College? Kontakta Blueberry så hjälper vi dig hela vägen! Läs även om olika stipendium för utlandsstudier som du kan ansöka om här! Eller läs om Blueberrys egna stipendium för utlandsstudier och ansök redan idag.

Carmen Wiech

Marknadspraktikant