Den mytomspunna staden New York som aldrig sover har verkligen allt!

New York är definitivt i en klass för sig. De otroligt höga byggnaderna är häpnadsväckande och vart man än vänder sig finns alltid något att beundras av. Du kanske har hört talas om ”Staden som aldrig sover”? Det stämmer verkligen. Här är det fullt liv dag som natt och det finns oändligt mycket att se och göra!

New York guideDe gula taxibilarna har blivit ett slags signalement för staden och visst vore det väl häftigt att vinka in en sådan? Å andra sidan behöver du inte ta taxi runtom Manhattan, i alla fall inte om du är turist och vill njuta av omgivningarna i lugn och ro. Manhattan är i perfekt storlek för att ta sig runt till fots och även om avstånden ibland är långa är vyerna för spektakulära att missa och promenaderna här blir allt annat än långtråkiga. Som tidigare nämnt finns det oändligt mycket att se och göra i New York, vi har därför skapat den (enligt oss) ultimata New York-guiden för dig. Här listar vi saker du absolut inte får missa sett till bland annat sevärdheter, shopping och restauranger.

Först och främst – Utsikten från Rockefeller Center i New York!

Skyskrapan Rockefeller Center har utan tvekan New York’s bästa utsikt. Priset för att ta sig 70 våningar upp ligger på cirka 350 kronor, men upplevelsen kommer vara väl värd pengarna! Bilderna härifrån blir något alldeles extra, både i dagsljus och kvällsljus. Härifrån har du utsikt över hela Manhattan, du ser bland annat tjusiga Empire State Building från ovan, Hudson River, One World Trade Center och Brooklyn Bridge – som på bilden.

New York guide

Sedan dags för en paus i New York – Matställena från himlen

Brunch

Finns det något bättre än att äta brunch under semestern? Att sova ut lite längre, göra sig i ordning, känna kurret i magen och sedan äta en stor brunch med avokadomackor, ägg, juicer, smoothies, yoghurt och mycket annat. Några fantastiska brunchställen är: The Butcher’s Daughter och Jack’s Wife Freda. The Butcher’s Daughter är förmodligen mest Instagramvänligt och Jack’s Wife Freda har den allra mysigaste lokalen och den trevligaste personalen.

Lunch

Om du inte har varit i USA tidigare och aldrig testat Chipotle eller Shake Shack är dessa snabbmatsrestauranger ett måste att testa! För cirka 100 kronor får du kanske världens godaste hamburgare (helt sant) eller en stor mexikansk burrito – med ett innehåll som du bestämmer helt själv. Båda ställena har makalöst god mat!

Middag

Restaurangen Catch, som är mästare på fisk och skaldjur är ett toppenställe! Här kan du välja på bland annat fisktacos, sushi eller hummer om du är på festhumör! The Cheesecake Factory är också en restaurang som är omåttligt populär – i en något rimligare prisklass än Catch. Menyn på Cheesecake Factory är lång, här finns allt du kan tänka dig och måltiderna är gigantiska. Men trots att man nästan är svimfärdig efter en måltid är det alltid fullt rimligt att ta en cheesecake till efterrätt, de är magiska!

Fika

Bageriet Carlo’s Bakery är helt klart värt att testa. Här finns cupcakes, chocolate chip cookies, stora tårtor och alla möjliga typer av bakelser. Även om kön in till bageriet oftast är lång är väntan värt det! Butler Bakeshop är ett annat tips, här får du tre i ett: Instagramvänlig mat, mysig miljö och god fika. De har flera fik i NYC och ett av dem ligger precis vid Dumbo i Brooklyn, ett bättre läge är svårt att hitta.

New York guide

Lika viktigt – Promenader på vackra Brooklyn Bridge i New York

Den fascinerande bron som leder från södra Manhattan över till stadsdelen Brooklyn, är ett måste att promenera på när du är i New York. Här har många filmscener spelats in och bilderna på den kända bron är många. När du kommit över till Brooklyn är det definitivt värt att stanna för att utforska omgivningarna, här finns bland annat mysiga caféer, second hand butiker och gröna parker.

New York guide

Bränn lite pengar i New York – Shoppingen på Fifth Avenue och i SoHo

Den bästa shoppingen återfinns vid den berömda Fifth avenue som är shoppinggatornas shoppinggata. Denna berömda gata pryds av butiker som Louis Vuitton, Gucci och Versace, men även billigare butiker som Abercrombie & Fitch, Tommy Hilfiger och Michael Kors finns här. Ett annat område som är perfekt för dig som shopaholic är SoHo. Här finns allt från kända designermärken, till kedjor som American Apparel, Victoria’s Secret och Zara.

Ta det chill – En picknick i Central Park

Den stora parken som ligger mitt på Manhattan är ett populärt turistmål. Här kan du åka häst och vagn, cykla, ta en promenad eller varför inte en picknick och vila benen? Kontrasten mellan Central Park och de höga skyskraporna är otroligt häftig.

New York

En minnesplats för händelsen 9/11 – Ground Zero

Innan den 11:e september 2001 stod två höga skyskrapor på södra delen av Manhattan. I dag står ett nytt torn på hela 541 meter vid platsen och bredvid återfinns en enorm husgrund, som byggts om till en minnesplats. En minnesplats till 9/11, den fruktansvärda händelsen som kom att förändra världen för all framtid. Platsen är riktigt häftig och verkligen värd att se.

Missa inte – Mäktiga Times Square i New York

Times Square är det maffiga torget som ligger mitt i smeten, vid 7th Avenue. Här finns shopping, restauranger, stora reklamskyltar och här kan du ta snygga bilder. Alla ljus och färger skapar minst sagt coola kontraster. Vid Times Square är den häftiga New York känslan verkligen påtaglig.

New York

Sist men inte minst – Så mycket mer finns i New York!

Du kan också ta färjan ut till Staten Island och Frihetsgudinnan, gå på omtalade museum som MoMa och Guggenheim, se en hockeymatch i Madison Square Garden, strosa runt i mysiga kvarter som Greenwich Village. Skyskrapan Empire State Building är också en häpnadsväckande attraktion, både nedifrån och utsikten från toppen.

Låter inte detta helt fantastiskt? Vill du också bo i New York?

Tänk att bli en local i New York, kunna besöka restauranger i världsklass varje vecka och ha gångavstånd till sevärdheter som Brooklyn Bridge och Times Square. Vill du studera i denna häftiga stad har du chansen! Vi på Blueberry erbjuder studier vid fem olika skolor i New York. Du har möjligheten att studera på den världskända Ivy League universitetet Columbia University, utbilda dig till skådespelare på omtalade New York Film Academy eller kanske vill du studera business på populära Berkeley College mitt på Manhattan? Där har du också chans att göra ett internship under din tid i USA, vilket är en väldigt positiv aspekt sett till att skapa nya kontakter och få ett skinande CV. Oavsett vad du vill plugga är valmöjligheterna i New York många. Staden är definitivt speciell och kommer ge dig en upplevelse du sent kommer att glömma!

Berkeley College Broadway Dance Center Columbia University New York Film Academy Mercy College

Kontakta Blueberry för mer information och hjälp med ansökan!

Ia Dillner

Tidigare Praktikant