Den mytomspunna staden New York som aldrig sover har verkligen allt!

New York är definitivt i en klass för sig. De otroliga skyskraporna är häpnadsväckande och vart man än vänder sig finns det alltid något att beundras av. New York lever helt klart upp till sitt namn som ”Staden som aldrig sover”! Här är det fullt liv dag som natt och det finns oändligt mycket att se och göra!

New York guideDe gula taxibilarna har blivit ett slags signalement för staden och visst vore det väl häftigt att vinka in en sådan? Å andra sidan behöver du inte ta taxi på Manhattan, i alla fall inte om du är turist och vill njuta av omgivningarna i lugn och ro. Manhattan är i perfekt storlek för att ta sig runt till fots och även om avstånden ibland är långa är vyerna för spektakulära att missa.  Promenaderna här blir allt annat än långtråkiga! Som tidigare nämnt finns det oändligt mycket att se och göra i New York och vi har därför skapat den (enligt oss) ultimata New York-guiden för dig. Här listar vi saker du absolut inte får missa sett till sevärdheter, shopping och restauranger.

Först och främst – Utsikten från Rockefeller Center i New York!

Skyskrapan Rockefeller Center har utan tvekan New York’s bästa utsikt. Priset för att ta sig 70 våningar upp ligger på cirka 400 kronor, men upplevelsen kommer vara väl värd pengarna! Bilderna härifrån blir något alldeles extra, både i dagsljus och på kvällen. Här har du utsikt över hela Manhattan och du ser bland annat tjusiga Empire State Building från ovan, Hudson River, One World Trade Center och Brooklyn Bridge!

New York guide

Dags för en paus? – Matställena från himlen

Brunch

Finns det något bättre än att äta brunch under semestern? Att sova ut lite längre, göra sig i ordning, känna magen kurra och sedan äta en stor brunch med avokadomackor, ägg, juicer, smoothies, yoghurt och mycket annat. Några av New York´s fantastiska brunchställen är: The Butcher’s Daughter och Jack’s Wife Freda. The Butcher’s Daughter är förmodligen mest Instagramvänligt och Jack’s Wife Freda har den mysigaste lokalen och otroligt trevlig personal.

Lunch

Om du inte har varit i USA tidigare och aldrig testat Chipotle eller Shake Shack är dessa snabbmatsrestauranger ett måste! För cirka 100 kronor får du kanske världens godaste hamburgare (helt sant) eller en stor mexikansk burrito – med ett innehåll som du bestämmer helt själv. Båda ställena har makalöst god mat!

Middag

Restaurangen Catch, som är mästare på fisk och skaldjur är ett toppenställe! Här kan du välja på bland annat fisktacos, sushi eller hummer om du är på festhumör! The Cheesecake Factory är också en väldigt populär restaurang – i en något rimligare prisklass än Catch. Menyn på Cheesecake Factory är lång – här finns allt du kan tänka dig och måltiderna är gigantiska. Men trots att man nästan är svimfärdig efter en måltid måste man testa deras cheesecake till efterrätt, de är magiska!

Fika

Bageriet Carlo’s Bakery är helt klart värt att testa. Här finns cupcakes, chocolate chip cookies, tårtor och alla möjliga typer av bakelser. Även om kön in till bageriet oftast är lång är väntan värt det! Butler Bakeshop är ett annat hett tips! Här får du både  Instagramvänlig mat, en mysig miljö och väldigt gott fika. De har flera fik i NYC och ett av dem ligger precis vid Dumbo i Brooklyn – bättre läge än så är svårt att hitta.

New York guide

Lika viktigt – Promenader på vackra Brooklyn Bridge i New York

Den fascinerande bron som leder från södra Manhattan över till Brooklyn, är ett måste att promenera på när du är i New York. Här har många filmscener spelats in och bilderna på den kända bron är tusentals. När du kommit över till Brooklyn är det definitivt värt att stanna för att utforska omgivningarna! Här finns bland annat mysiga caféer, second hand butiker och gröna parker.

New York guide

Bränn lite pengar i New York – Shoppa på 5th Avenue och i SoHo

Den bästa shoppingen finns vid den berömda 5th Avenue som är shoppinggatornas shoppinggata. Denna berömda gata pryds av butiker som Louis Vuitton, Gucci och Versace, men även billigare butiker som Abercrombie & Fitch, Tommy Hilfiger och Michael Kors finns här. Ett annat område som är perfekt för dig som shopaholic är SoHo. Här finns allt från kända designermärken, till kedjor som American Apparel, Victoria’s Secret och Zara.

Ta det chill – En picknick i Central Park

Den stora parken som ligger mitt på Manhattan är ett väldigt populärt turistmål. Här kan du cykla, ta en promenad eller varför inte slå dig ner för en picknick och vila benen? Kontrasten mellan Central Park och de höga skyskraporna är otroligt häftig.

New York

En minnesplats för händelsen 9/11 – Ground Zero

Innan den 11:e september 2001 stod två höga skyskrapor på södra delen av Manhattan. I dag står ett nytt torn på hela 541 meter vid platsen och bredvid återfinns en enorm husgrund, som byggts om till en minnesplats. En minnesplats till 9/11, den fruktansvärda händelsen som kom att förändra världen för all framtid. Platsen är väldigt fridfull och verkligen värd att se.

Missa inte – Mäktiga Times Square i New York

Times Square är det maffiga torget som ligger mitt i smeten, vid 7th Avenue. Här finns shopping, restauranger, stora reklamskyltar och goda möjligheter till att få riktigt coola bilder! Alla ljus och färger skapar minst sagt coola kontraster. Vid Times Square är den häftiga New York-känslan verkligen påtaglig.

New York

Sist men inte minst – Så mycket mer finns i New York!

Du kan också ta färjan ut till Staten Island och Frihetsgudinnan, gå på omtalade museum som MoMa och Guggenheim, se en hockeymatch i Madison Square Garden, samt strosa runt i mysiga kvarter som Greenwich Village. Skyskrapan Empire State Building är också en häpnadsväckande attraktion, framförallt utsikten från toppen.

Låter inte detta helt fantastiskt? Vill du också bo i New York?

Tänk att bli en local i New York, kunna besöka restauranger i världsklass varje vecka och ha gångavstånd till sevärdheter som Brooklyn Bridge och Times Square! Vill du studera i denna häftiga stad har du chansen! Vi på Blueberry erbjuder studier vid fem olika skolor i New York. Du har möjligheten att studera på det världskända Ivy League universitetet Columbia University, utbilda dig till skådespelare på omtalade New York Film Academy eller kanske vill du studera business på populära Berkeley College mitt på Manhattan? Där har du också chans att göra ett internship under din tid i USA, vilket är en väldigt positiv aspekt sett till att skapa nya kontakter och få ett skinande CV. Oavsett vad du vill plugga är möjligheterna i New York många. Staden är definitivt speciell och kommer ge dig en upplevelse du sent kommer att glömma!

Berkeley College Broadway Dance Center Columbia University New York Film Academy Mercy College

Kontakta Blueberry för mer information och hjälp med ansökan!

Ia Dillner

Tidigare Praktikant