”Det bästa med att studera utomlands är att få utforska en ny stad med nyfunna vänner från hela världen”

Jag heter Rebecca, är 26 år gammal och bor i vanliga fall i Stockholm. I september förra året packade jag ihop mina saker och satte mig på ett plan mot Los Angeles för att studera företagsekonomi och finans på UCLA Extension. Nu njuter jag av livet i den här stora, soliga och häftiga staden, och jag vill berätta mer om det för att förhoppningsvis inspirera någon att ta steget att studera utomlands.

Varför valde du att studera utomlands?

Efter att jag tog studenten 2015 flyttade jag till mina släktingar i San Jose, Kalifornien, och provade för första gången att studera utomlands. Jag studerade då två terminer på De Anza College och älskade det! Efter fem år hemma i Sverige började jag bli sugen på ett nytt äventyr och tanken på att studera utomlands igen lockade. Jag började fundera på vad som skulle vara viktigt för mig och kom fram till att jag ville flytta till en plats där man pratar engelska som förstaspråk, där det är varmt och soligt en stor del av året och där jag kan få en bra utbildning som kompletterar min kandidatexamen och mina jobberfarenheter från Sverige. Jag kom ganska snabbt fram till att jag nog skulle hamna i Kalifornien igen och efter några samtal med Blueberry föll valet på UCLA i Los Angeles. Jag har inte ångrat det en sekund!

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

UCLA är en gigantisk skola som ser ut precis som på film. Faktum är att skolans campus har använts som inspelningsplats i filmer och serier som Legally Blond, Gilmore Girls och Scream. Det finns mängder med små parker, bibliotek, matställen, gym och sportarenor, så vill man kan man fördriva all sin tid på campus. De flesta studenter som inte läser ett helt kandidat- eller masterprogram här tillhör en del av skolan som kallas UCLA Extension. Där kan man läsa certifikat inom en mängd olika områden. Jag läser General Business Studies with Concentration in Finance och det som jag gillar med det certifikatet är att jag själv får plocka ihop de kurser jag vill inom områdena business och finance. Det passar mig eftersom jag då kan välja kurser jag inte läste under min utbildning i Sverige och som intresserar mig eller som jag tror jag kan ha nytta av framöver.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Den här terminen läser jag kurser inom valutariskhantering, statistik och hållbarhetsredovisning. Lärarna här är ofta inte lärare på heltid utan arbetar inom det område de undervisar i, vilket gör att de pratar mycket om hur det vi lär oss funkar ute i verkligheten, något jag verkligen gillar. Dessutom är studenterna i de flesta fall antingen internationella studenter eller amerikaner som jobbar och samtidigt vill vidareutbilda sig, det leder till många intressanta perspektiv och spännande diskussioner.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag skulle säga att plugga här är ganska annorlunda från att plugga i Sverige, både om man jämför med gymnasiet och högskola/universitet. Här är närvaro ofta obligatorisk, det är mycket veckovisa läxor och man får betyg baserat på hur många poäng man samlat på sig under terminen. Enligt min erfarenhet är det dock lättare att både bli godkänd och få högsta betyg här, så länge man går på lektionerna och gör läxorna. Ofta får man full poäng bara man gjort uppgifterna och multiple choice-frågor är inte helt ovanligt. Men med det sagt vill jag också lyfta fram att kurserna jag läst hittills har varit väldigt bra och jag har lärt mycket!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Något jag älskar med att vara här är friheten att lägga upp mina dagar precis som jag själv vill. Lektionerna på UCLA Extension är alltid kvällstid så en vanlig dag börjar jag med en lugn morgon innan jag sätter igång med dagens plugg. Antingen pluggar jag hemma i lägenheten, eller så går jag upp på vår takterrass eller tar mig till ett café i närheten. Efter lunch brukar jag promenera till campus för träning. För en mindre summa får man tillgång till skolans gym, tennisbanor och utomhuspooler och det finns dessutom många olika kurser man kan anmäla sig, till exempel inom tennis, dans, kampsport eller gymnastik. Så förutom att jag hänger på gymmet en hel del har jag tagit tillfället i akt och börjat lära mig spela tennis! Beroende på hur mycket jag har att göra kanske jag pluggar lite mer under eftermiddagen och sen har jag lektion mellan 18.30 och 21.30 två eller tre kvällar i veckan.

Vad tycker du om staden?

Jag trivs jättebra här, det är en mysig och säker stadsdel med en hel del restauranger, barer, caféer och affärer. Det är dessutom relativt nära både till stränderna i Santa Monica och Venice och till restauranger, uteliv och klassiska turistattraktioner i Beverly Hills, West Hollywood och Hollywood. Det är också värt mycket att ha gångavstånd till skolan, avstånden här är stora och även om bussarna funkar helt okej så undviker jag att åka dem själv på kvällarna.

Det är det bästa med att vara här, att det alltid finns något nytt att upptäcka, och det är det jag ägnar min fritid åt. Något jag verkligen tycker man ska passa på att göra när man är här är att gå på TV-inspelningar, premiärer och andra liknande event. Det finns sidor där man kan ansöka om biljetter till sånt (gratis!) och under min tid här har jag varit studiopublik på Kelly Clarksons talkshow, sett premiären av Netflix-serien Outer Banks, varit seat filler på American Music Awards och suttit i publiken under en “after show” morgonen efter Oscarsgalan. Det blir inte mer LA än så!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Som många andra oroade jag mig en del för att hitta boende här. Efter att ha kollat runt på lite olika alternativ signade jag ett hyresavtal med ett företag som UCLA rekommenderade, Zuma Housing, ett par månader innan jag åkte. För mig kändes det skönt att ha boendet fixat innan och eftersom skolan rekommenderade företaget kände jag mig trygg med att betala en deposition innan jag sett lägenheten i verkligheten.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Det finns många Facebookgrupper där man både kan hitta roommates och lägenheter, men jag skulle inte våga betala en privatperson hemifrån Sverige då det tyvärr finns många som är ute efter att lura en på pengar. Hursomhelst så bor jag nu i en lägenhet tillsammans med sex andra tjejer från fem andra länder. Jag är den enda här från Sverige och de andra är från Frankrike, Ryssland, Italien, Brasilien och Sydkorea. I höstas bodde också en tjej från Japan här. Jag skulle verkligen rekommendera att försöka hitta roommates från andra länder än Sverige, det är så lätt att man hamnar i en umgängeskrets med bara svenskar och då tycker i alla fall jag att man tappar en viktig del av att bo utomlands. Dessutom tvingas jag nu att prata engelska hela tiden vilket jag tror hjälper mycket för att bli bekväm med språket snabbt. Lägenheten jag bor i ligger i Westwood vilket är stadsdelen UCLA ligger i.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Att studera utomlands handlar ju dock om så mycket mer än själva studierna och Los Angeles är inte en helt dum stad att få utforska under all sin lediga tid. Precis som att UCLA är en gigantisk skola, är Los Angeles en gigantisk stad. Många tänker i första hand på Hollywood när man tänker på Los Angeles, men staden är så mycket mer än så. Här finns långa stränder, vandringsleder med fantastiska vyer uppe i bergen, nöjesparker som Universal Studios och Disneyland, flera stjärntäta idrottslag, massa spännande restauranger, barer och klubbar, centrum för hela USAs nöjesindustri och museer och teatrar för årets få regniga dagar (som tyvärr har varit fler än vanligt just i år…).

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Avslutningsvis vill jag säga att om du funderar på att kanske studera utomlands, sluta tveka, gör det! Du kommer inte ångra det! Det kanske känns svårt och komplicerat till att börja med, men det var därför jag vände mig till Blueberry, de hjälper till med hela processen och det kändes tryggt att ha dem att fråga om stort som smått. Väl här är det värt varenda minut man lagt på planering och förberedelser och jag skulle inte byta den här upplevelsen mot något annat. Min upplevelse har redan passerat halvvägs och i sommar flyttar jag hem till allt. Jag saknar Stockholm, men jag vet att Los Angeles alltid kommer vara något speciellt för mig och att det alltid kommer kännas som ett andra hem.

Är du intresserad av att studera på UCLA? Kolla in UCLA Extension här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant