”Det bästa med att studera utomlands är att det finns så mycket att göra och upptäcka, och att man möter så många nya människor!”

Mitt namn är Lisa, och hösten 2022 spenderade jag en termin på Hawaii Pacific University. Eftersom denna termin var en del av ett sabbatsår så läste jag fyra singelkurser i blandade ämnen. Min plan är att snart börja studera hemma i Sverige, och då hoppas jag verkligen att jag får möjlighet till utbyten för mer utlandsstudier. 

Varför valde du att studera utomlands?

Jag åkte till Hawaii hösten efter att jag tog studenten. Det var tanken av att blanda studier med att resa och äventyr som var lockande, vilket bidrog till att jag valde just Hawaii. Ytterligare en anledning var chansen att möta folk från olika länder, och att få vistas i en helt ny miljö. Jag hade vetat länge att jag ville studera utomlands, och att det blev Hawaii passade mig perfekt. Det motsvarade precis det äventyr i ett tropiskt paradis som jag sökte. 

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Mina favoritkurser var Introduction to Marine Biology och Introductory Oceanography. Ingendera är något jag skulle ha läst i Sverige, men båda kurserna kändes roliga i och med att jag var på just Hawaii. Mycket av det vi lärde oss gick att applicera på miljön vi befann oss i, och mycket av djurlivet vi läste om fick vi chans att se i verkligheten. Vi har sett massor av delfiner, hajar, sköldpaddor och mycket mer.  

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck av HPU var att miljön var väldigt öppen och avslappnad. Skolan skiljer sig mycket från andra universitet. Det är ganska litet och har inget typiskt campusområde. Skolan är uppdelad i flera byggnader runt om i Downtown, plus ett campus som ligger ungefär en timme upp bergen. Huvudsätet, Aloha Tower Marketplace, är ett ombyggt gammalt köpcentrum som ligger precis vid vattnet. Det finns gott om studieplatser och man möter många studenter. Upplägget påminner mycket om gymnasiet, klasserna är generellt små och lektionerna är korta. 

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag hade endast två lektioner per dag, och fredagar helt lediga. Vissa dagar började jag så sent som 4, så då spenderade jag ofta förmiddagarna på stranden eller pluggandes. Har man håltimmar mellan lektioner så finns bland annat bibliotek och caféer på campus att sätta sig vid. Efter skolan fanns många aktiviteter att ägna sig åt. Ofta var jag på stranden, pluggade, shoppade eller bara strosade runt. Jag och mina roommates lagade alltid middag tillsammans, och ofta gick vi ner till stranden vid solnedgången. 

Vad tycker du om staden?

Honolulu är verkligen en rolig stad att bo och studera i. Det är en påtaglig kontrast mellan storstadskvarteren och det tropiska paradiset runtomkring. Bergen står som en vacker kuliss bakom staden, och stranden finns alltid nära. Man kan se folk gå runt bland butikerna i badkläder, bärandes på surfbrädor. Själv underskattade jag hur stor staden skulle vara, men med buss tar man sig runt smidigt. Alla som studerar vid HPU får gratis busskort som gäller dygnet runt hela terminen. Man kan absolut leva ett storstadsliv Honolulu, med mycket shopping, restauranger och uteställen. 

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller delar med andra?

Jag hyrde en lägenhet tillsammans med två andra svenska tjejer, som också åkte genom Blueberry. Vi fick kontakt med varandra genom Blueberrys facebook-grupp. Lägenheten låg väldigt centralt i Honolulu, nära till Waikiki beach och International marketplace. Skolan låg ungefär 25 minuter bort med buss. Själva lägenheten hyrde vi på egen hand, alltså inte genom skolan. Jag rekommenderar att hyra egen lägenhet om man uppskattar friheten som kommer med det. Saker som att ha eget kök och att kunna bjuda över folk tyckte tyckte jag var väldigt skönt. 

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Börja leta i tid, och hör av dig till andra som också ska dit. Utöver blueberrys facebook-grupp finns flera internationella grupper för studenter som också söker folk att bo med. Det finns diverse hemsidor för att söka boende. Airbnb, Vrbo och Craigslist är bland de vanligaste. Det är tyvärr vanligt att man blir scammad, så var varsam och försiktig. 

Vad brukar du göra på fritiden?

Det finns så himla mycket att göra på Hawaii, så det var aldrig ett problem att hitta på något. Mycket tid spenderades på stranden, och nästan varje helg gick vi en ny hike. Vi brukade hyra surfbrädor billigt i Waikiki, och skolan anordnade aktiviteter varje vecka som man kunde anmäla sig till. Det andra universitet i Honolulu (University of Hawaii) har ett amerikanskt fotbollslag, vars matcher man kan åka och se. 

Ön är ganska liten, så med hyrbil kan man ta sig runt snabbt och enkelt. Bussarna går tyvärr inte särskilt ofta utanför Honolulu, så bil underlättar. Det finns flera smidiga hemsidor för att hyra bil, vi använde oss främst av Turo. Det är också vanligt att man köper egen bil.  

Några mer spejsade aktiviteter som jag gjorde var att simma i hajbur på North Shore och snorkla med mantor på Big Island. Det absolut bästa jag gjorde var att hoppa fallskärm! Vi övernattade även en natt på Sunset beach tillsammans med andra HPU-studenter, vilket var en rolig och häftig upplevelse. 

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Så många! Något som jag verkligen rekommenderar är att besöka de andra öarna. Jag och mina vänner åkte till Kauai, Maui och Big Island, som alla har flera fantastiska platser.

På Oahu finns det självklart också många platser att besöka. Några måsten är att åka till North Shore och se staden Haleiwa, samt besöka de olika stränderna som finns. Några stränder jag rekommenderar är:

  • Waikiki Beach
  • Sunset beach
  • Waimea beach (där finns populära hoppklippor)
  • Lanikai och Kailua (paradisstränder med bra snorkling, där man ofta kan se sköldpaddor)

Ytterligare ett badställe är China Walls, som utgörs av en lång klippa där många ungdomar umgås. 

Utöver stränder så finns det en uppsjö av otroliga hikes på ön. Några av mina favoriter var Crouching Lion, Three Peaks, Dead Man’s Catwalk och Wiliwilinui. Vid Lanikai beach finns även en kort hike som leder till en vacker lookout. 

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag hörde talas om blueberry genom vänner som också skulle studera utomlands, samt genom sociala medier. När jag skickade min intresseanmälan så visste jag inte mycket, varken var jag ville åka eller hur länge. Blueberry hjälpte mig med tips och vägledning som fick mig att inse att Hawaii var perfekt för mig. 

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Hur klyschigt det än låter – gör det bara! Det kan kännas nervöst innan, men det är verkligen värt det. Några praktiska tips är att ligga i fas med ansökningsprocessen och att höra av sig till andra studenter som också ska dit. Något som jag gjorde var att läsa alla studentberättelser på Blueberrys hemsida, vilket gav mycket inspiration för min egen tid på Hawaii. Ha ett öppet sinne och var en ja-sägare. Du kommer ha den roligaste tiden i livet!

Är du också intresserad av att studera i Honolulu på Hawaii Pacific University? Läs mer om Hawaii Pacific University här.

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant