Ikoniska staden Sydney har allt att erbjuda!

Många tror att Sydney är Australiens huvudstad, men det är fel. Däremot är Sydney den största staden i Australien med cirka 5.5 miljoner invånare. Detta betyder att det finns gott om aktiviteter och äventyr att ta del av! Besök allt från det välkända operahuset till Hollywoods favoritstrand Bondi Beach. Det finns många sätt att utforska Sydney. Genom staden går till exempel floden Parramatta så varför inte utforska staden från en båt? Sydney kryllar av kulturellt liv, här nedanför kommer lite tips kring vad du kan hitta på i staden.

Operahuset

Låt oss börja med det som är ett av Sydneys största silhuetter. Likt New York har frihetsgudinnan och Barcelona har La Sagrada Familia, har Sydney det anrika operahuset. Med dess segel-liknande tak har byggnaden blivit ett av världens kändaste monument. Operahusets arkitekt var dansken Jørn Utzon som tillslut fick uppdraget efter en artietektstävling. Jørn Utzon’s verk stod klart 20 oktober år 1973. 

Operahuset är inte bara en opera, innanför dess portar finns även en restaurang och ett konserthus. Runt omkring operahuset kan man gå en promenad och se dess storlek och historia. Om du är i Sydney i maj och juni hålls festivalen Vivid Sydney vid operahuset, då det segel-lika taket förvandlas till lysande dukar. Ett väldigt häftigt event som ej får missas! 

Vy över Operahuset i Sydney under solnedgång

Sydney Harbour Bridge

Intill operahuset hittar vi Sydney Harbour Bridge som vi kallar “Sydney’s andra stora monument” och är ett av Sydneys viktigaste verktyg inom stadens infrastruktur. Bygget stod klart år 1932 och Sydney Harbour Bridge blev världens största stålbogsbro, vilket den fortfarande är än idag. Något som gör bron unik förutom dess storlek är att den konstant målas så den ser fin ut och behåller dess glans. Det tar ett lag bestående av 100 personer och två robotar att måla hela bron. När målningen är klar måste man börja om igen för färgen har redan börjat försvinna.

Från år 1998 kan man numera även klättra på bågen på bron, vilket rekommenderas för den som vill ha en häftig upplevelse och ta del av magnifik utsikt. Rekommenderas dock ej för den höjdrädda! 

Bondi Beach

Förorten Bondi är en väldigt populär destination och det är självklart på grund av att en av Australiens populäraste stränder finns här, Bondi Beach. Hem till en av de äldsta sufklubbarna i världen och en av Australiens äldsta simklubbar, The Bondi Icebergs. Att surfa här är självfallet en av de stora höjdpunkterna men det finns flera andra aktiviteter att göra på Bondi Beach. Njut av strandens storhet genom att simma i det fina vattnet, hänga på stranden och ha picknick eller varför inte ta en lång kustpromenad? 

Självklart finns det massvis av restauranger och kaféer längst stranden med en fantastiskt utsikt. 

Färja genom Sydney

Om man vill förstå en stads storhet så måste man såklart åka på en riktig sightseeing. I London är de stora röda bussarna ikoniska för staden, Sydneys motsvarighet är dess färjor. Här kan man åka båt och färja i stort sett överallt. Den långa floden Parramatta River rinner igenom hela staden, med start från stilla havet som sedermera blir till många små floder längst in i Sydney. För att få den bästa möjliga upplevelsen av staden måste detta upplevas! Åk förbi Operahuset och under nyss nämnda Harbour Bridge på träbåtarna som har passerat denna rutt sedan år 1885. 

The Rocks

En av de mest kulturella områdena i Sydney är The Rocks, lokaliserad bredvid Operahuset och vid Harbour Bridges södra punkt. The Rocks är en del av Sydneys äldsta områden sedan européer började bosätta sig i området runt år 1790. 

Det bästa sättet att uppleva detta område är verkligen till fots. Gå förbi alla små gator och hörn som kryllar av sevärdheter som till exempel museer, gallerier och restauranger. Två heta tips att göra i The Rocks är att boka in en guidad tur via The Rocks Aboriginal Dreaming Tour. Via denna guidade turen får du en stor inblick i områdets urbefolkning. Den andra sevärdheten är en av Sydneys äldsta pubar, The Fortune of War som öppnades redan år 1828. 

Restauranger, caféer, barer och uteliv

Då Sydney är en storstad är det inte så förvånande att utbudet av restauranger och uteliv speglar detta. Restauranger, caféer och barer finns i stort sett i vart och vartannat hörn av stadens gator.

  • Restauranger

En av de mest välkända hittar vi i nyss nämnda området The Rocks, vilket är restaurangen Hubert. Mysig inredning med gammal konst, träinredning och ljuvligt ljus ger dig den ultimata restaurangkänslan. 

Doyes on the Beach är en riktig klassisk hamnrestaurang och en del av den stora koncern ”Doyles restaurants”. Detta är en fiskrestaurang med klassiska rätter, underbar utsikt över hamnen och passar alla besökare med både relativt billiga och dyra rätter. Om du vill uppleva alla smaker av havets fiskar är detta valet för dig.

Om du vill slå på den stora trumman måste du besöka den välkända restaurangen Imperial Peking Harbourside Restaurant. Restaurangen ligger innanför operahusets dörrar i en lokal från 1820-talet. Maten är väldigt lyxig och lagas av en prisbelönt kock.

  • Caféer 

Som i dem flesta delar av världen har café-scenen i Australien förändrats överlag och för staden Sydney är detta inget undantag. Vart du än befinner dig i staden finns det alltid ett mysigt café i närheten av dig. Det största caféet i Sydney är inte bara ett café utan en ”all dining” restaurang men är ändå värt att besöka. Caféet det handlar om är Cafe Sydney, lokaliserad i Circle Quay. Med en otrolig vy över hamnen i Sydney och blivit inte bara ett av Sydneys klassiska caféer, utan även restauranger överlag.

Då många av stadens Caféer har öppet för mycket mer än bara en kopp kaffe, har självklart kulturen av innehållet i stadens caféer ändrats. Ett av dessa caféer är Edition Coffee Roasters. Förutom att servera en god kopp kaffe har caféet en skandinavisk och japansk frukostbaserad meny med massa nya och klassiska rätter. Insidan av detta caféet inspireras av ett gammalt japanskt bondgård.

  • Barer 

Att hitta någonstans att förtära en öl eller liknande är inte svårt i Sydney. Om man besöker ett av stadens bargator är det bara att sätta sig på ett av de många barer. Om man vill besöka en riktig klassiker så måste man besöka baren Old Mate’s Place. Denna bar har den underbara funktionen att man inte kan boka ett bord, utan det är först till kvarn att hitta en plats här. Med en otrolig inredning som tar dig tillbaka till tiden är detta stället för dig som vill ha en trevlig stund samtidigt som du inspireras av inredningen och folket med mig.

När man studerar utomlands långt hemifrån är det inte så konstigt att man ibland får hemlängtan och saker sin släkt. Då är det tur att en av Sydneys mysigaste barer applicerar på detta. Grandma´s Bar är en liten mysig bar i en källarlokal med inredning från förr. Bli inte förvånad att se stickning på några av de gamla fåtöljerna som står till ditt förfogande i lokalen.

  • Uteliv

Då Sydney är en storstad är det inte så svårt att förstå att utelivet avspeglas av detta. Vi har nyss tagit upp några av de sakerna man kan göra ute på Sydneys gator och nu har vi tagit oss till småtimmarna, nämligen klubbarna i staden. Marquee Sydney är en stor klubb som haft och har årligen besök av några av världens största djs som till exempel Aftojack och Hardwell. Två andra populära anhalter för de danssugna är underground-klubben The Junction som hittas vid Bondi Junction och Red Room som likt sitt namn, inreder sina rum i färgen rött. 

Är du intresserad av att veta mer om Blueberrys universitet i Sydney?

Vi har samarbeten med följande:

Om du vill veta mer kan du boka in en gratis studierådgivning så berättar vi gärna mer.

Erik Havilehto

Praktikant