Hur kan jag finansiera mina utlandsstudier?

Att ta steget att studera utomlands och utforska nya kulturer, skapa livslånga minnen och få en internationell utbildning är en dröm för många studenter. Men en av de mest betydande frågorna som ofta dyker upp när man överväger att studera utomlands är: ”Hur ska jag finansiera det?”. Svaret på den frågan är att det finns flera vägar att utforska när det gäller att finansiera dina studier utomlands, inklusive stipendier, bidrag, lån, sparande, samt möjligheten att arbeta under studietiden.

Stipendier

När du studerar utomlands finns det gott om stipendiemöjligheter att utforska för att hjälpa till med kostnaderna. Att ansöka om stipendium kräver engagemang och tid då konkurrensen kan vara intensiv. Det är även viktigt att tydligt kunna motivera varför du vill genomföra dina studier utomlands och varför du är den bästa kandidaten för stipendiet. Du hittar ytterligare information om stipendier för utlandsstudier i Blueberrys stipendieguide.

Bidrag och lån

Att söka studiemedel från CSN för utlandsstudier är ett alternativ som många studenter utnyttjar för att finansiera sina studier. På samma sätt som när du studerar i Sverige kan du få både lån och bidrag under din studietid utomlands. Detta innebär att du får ekonomiskt stöd för att täcka kostnader för boende, mat och andra vardagliga utgifter. Dessutom kan du ansöka om lån specifikt för studieavgifterna för din utbildning utomlands.

Utöver detta kan du också ansöka om lån för resor och försäkringar. Detta kan inkludera kostnader för flygbiljetter till och från ditt studieland, samt försäkringskostnader för hälso- och reseförsäkringar. Du kan läsa mer om hur CSN fungerar för utlandsstudier här!

Sparande

Innan man ger sig iväg för att studera utomlands, väljer många att arbeta en tid för att skapa en budget för att kunna utforska sin nya stad. Levnadskostnaderna varierar naturligtvis beroende på vilket land du ska studera i. I vissa länder kan du klara dig enbart med CSN, medan det i andra länder kan vara klokt att spara ihop en extra summa för att kunna ta del av roliga äventyr under din studietid utomlands.

Genom att ha ett sparande i förväg kan du känna dig mer säker och förberedd för din tid utomlands. Det ger dig också en större frihet att utforska och njuta av din nya miljö utan att behöva oroa dig för pengar.

Arbeta under studietiden

Att arbeta under studietiden utomlands kan vara ett bra sätt att ha råd med sina levnadskostnader och samtidigt skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. Om eller hur mycket du får jobba varierar beroende på vilket land du studerar i:

Australien tillåter studenter på studentvisum att arbeta upp till 24 timmar per vecka under studieperioden och heltid under lov. Det är dock inte tillåtet att börja arbeta förrän man har registrerat sig vid universitetet och påbörjat sina studier.

I Europa (EU) finns det inga specifika restriktioner gällande arbete för internationella studenter.

I Nya Zeeland får studenter som läser fristående kurser under två terminer arbeta upp till 20 timmar per vecka under studieperioden och heltid under lov. För studenter som endast studerar en termin krävs det att de ansöker om ett ”work permit” istället för att få lov att arbeta på studentvisumet.

I USA är det normalt inte tillåtet att arbeta på ett studentvisum. Ett undantag är om arbetsgivaren är universitetet, då kan man arbeta upp till 20 timmar per vecka under studietiden.

Blueberrys ambassadörsjobb

Varje termin erbjuder Blueberry ett ambassadörsjobb öppet för alla Blueberry-studenter att ansöka till. Som ambassadör förväntas du representera Blueberry på dina sociala medier när du studerar utomlands, vilket gör det till ett perfekt tillfälle för dig som gillar att fota och filma. Ersättningen för ambassadörsjobbet är 10 000 kr och kan användas för att täcka delar av dina levnadskostnader under dina utlandsstudier. Du kan läsa mer om Blueberrys ambassadörsjobb och om hur du ansöker här!

 

Om du är intresserad av att få ytterligare information kring utlandsstudier kan du boka in en gratis studierådgivning så berättar vi gärna mer!

Ida Malmberg

Marknadspraktikant