10 saker att tänka på inför din flytt utomlands

Har du någon gång drömt om att flytta utomlands eller har du kanske redan biljetten bokad – då väntar ett helt fantastiskt äventyr! Att flytta utomlands kan kännas läskigt men det finns en rad saker som man kan göra för att förbereda sig och lugna nerverna.

Jag som skriver detta har själv bott utomlands i över 8 år och har flyttat till nya länder nästan 10 gånger under den tiden. Därför vill jag dela med mig av de 10 bästa tipsen jag samlat på mig under de flyttar jag gjort till olika länder.

1. Välj din drömdestination

Många kanske redan har ett mål i sikte när det kommer till vilket land de vill flytta till, men om du inte har det är det dags att börja göra din research. De viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till var du vill flytta utomlands är såklart främst att det är ett land som tilltalar dig och vad du vill få ut av din utlandsflytt. Föredrar du varma tropiska klimat och eftermiddagar som spenderas på stranden, eller vill du kunna åka skidor och vandra? Det kan bara du avgöra!

T-rex beach bali2. Spara pengar!

Vare sig du flyttar utomlands för att studera eller jobba är det viktigt att ha nog med pengar för att klara sig antingen under första tiden av vistelsen, eller hela vistelsen. Vissa länder kräver även att du ska kunna uppvisa en viss summa på sitt bankkonto när du kommer in i landet. Att flytta utomlands kan vara kostsamt så det kan vara en bra ide att hyra ut sitt boende i Sverige medan du är borta, samt att spara ihop en buffert inför flytten. Det kommer att vara värt det!

3. Kolla upp visumregler

När du har sikte på var du vill flytta kommer vi till den kanske viktigaste praktiska punkten på listan, visum. Vilket visum du behöver beror helt och hållet på vad syftet med din flytt är. Flyttar du för att studera utomlands behöver du ett studentvisum, vill du jobba under din vistelse är det viktigt att du har ett giltigt arbetsvisum. Det är viktigt att ta reda på hur länge visumet gäller och hur långt innan avfärd du måste ansöka. Något jag själv missat ett par gånger är att se till att ditt pass gäller under hela visumperioden (vissa länder kräver även att passet ska gälla i 6 månader efter visumets slutdatum). Kolla upp vad som gäller i det land du vill flytta till!

4. Sök utbildning eller jobb

Om du drömmer om att studera utomlands är det god tid att söka in till de skolor och utbildningar du har ögonen på. Det kan också vara bra att börja kolla på olika jobb i din nya ”hemstad” utomlands, om du har för avsikt att arbeta. Ibland kan det vara enklare att söka jobb på plats, men se till att ha CV förberett och att du har de visum och tillstånd som krävs för att få arbeta i det landet du ska bo i.

5. Knyt kontakter och skaffa kompisar

Många är nervösa över att skaffa nya vänner i samband med en flytt utomlands, men det finns faktiskt sätt att skaffa vänner i din nya hemstad redan innan avfärd. Om du vill studera utomlands kan du få möjlighet att träffa andra studenter från Sverige som ska studera på samma skola som du, om du väljer att ta hjälp av t.ex. Blueberry. Det finns också en rad olika Facebook-grupper du kan gå med i för det specifika stället du ska flytta till. Grupper som tex “Svenskar i Sydney”, ”Backpackers in Australia” eller “Svenskar i Kalifornien” är perfekta forum att träffa likasinnade personer i samma stad som du. TIPS! I Facebook-grupper kan man även hitta boenden och information om aktiviteter i närområdet.

6. Vaccin och viktiga papper

Vissa platser kräver att du har en del vaccin så det är viktigt att kolla upp det i god tid så att du är skyddad innan avfärd. Det är också en bra ide att ta kopior på pass och andra viktiga värdehandlingar och maila till någon du litar på ifall du skulle bli av med dessa utomlands. Det är också bra att ha med sig dubbla bankkort och ett kreditkort då det i vissa fall krävs om du t.ex. skulle vilja hyra bil.

7. Packa smart!

När det kommer till packning finns det ett vanligt misstag många gör, att packa alldeles för mycket. När jag först flyttade till Australien anlände jag med tre stora resväskor som med årens gång krympte ner till en väska. Hur mycket du behöver ha med dig beror såklart på var du ska bo och om du planerar att flytta runt. Mycket finns på plats och det är inte alltid nödvändigt att packa ner hela ditt liv inför din flytt utomlands.

8. Lär dig baskunskaper i språket

Om du ska flytta till ett engelsktalande land är chanserna stora att du redan kan språket flytande eller på basnivå, om inte, så kommer du att lära dig fort när du väl flyttat. Att omringas av språket är det absolut bästa sättet att lära sig! Om du ska flytta till ett land där du inte kan språket kan det vara kul att lära sig en del fraser innan avfärd. Det finns många olika appar man kan ladda ner för att få hjälp med detta.

Spanska trappan i Rom

9. Leta boende

Det allra viktigaste när det kommer till boende är att åtminstone ha de första nätterna bokade innan du åker, på så sätt kan du landa i lugn och ro utan att behöva stressa. Vissa gillar att leta efter boende redan innan de anlänt i sin nya stad, och andra föredrar att ta det när de kommer fram. Det finns fördelar med att vara på plats då du kan få se bostaden innan du skriver på kontrakt etc. Var noga med att aldrig föra över pengar till någon som hyr ut boende utan ordentliga kontrakt.

10. Njut!

Att flytta utomlands är för många en av de allra bästa erfarenheterna de samlat på sig under livet. Ta till vara på din flytt, ha kul, träffa nya människor och njut av varenda sekund. Du kommer garanterat att skapa minnen för livet!

view montenegro

Ellen Skog

Marknadspraktikant