Blueberrystudenten Celina valde att studera Bachelor of Music på en av de mest välkända kreativa skolorna i Australien – JMC Academy. Nedan berättar Celina hur hon gick tillväga för att uppfylla drömmen att studera musik utomlands.

Varför valde du att studera på JMC Academy?
Trots att jag i princip inte visste någonting om skolan, så var det ändå självklart för mig att välja JMC Academy, just för att jag ville åka till Australien. Det var en chansning, men ansökningsprocessen och kontakten med skolan innan jag åkte ner var bra vilket gav mig en bra uppfattning och positiv bild av skolan. Självklart gjorde jag lite research och kollade upp vilka kurser som ingick i programmen, då jag tvekade mellan två olika inriktningar. Annars så är jag rätt öppen för allt, oftast så handlar det bara om vad man gör det till. Jag var mest pepp på att bara få komma iväg och se och göra något annat, något nytt.

Vad läser du för kurser?
Programmet som jag läser är Bachelor of Music. Vi gör allting som har med musik att göra. Nu har jag bara gått en termin, men vi har olika ämnen varje termin. Vi har ”kärnämnen” som är huvudinstrument (där jag har sång), ensemble, musikteori och gehör plus två olika kurser varje termin, som senast läste vi ljudteknik och musikhistoria. Nästa termin har vi Songwriting och Music Business. Jag har ett extraämne och det är bi-instrument, så jag spelar bas också.

Har du någon favoritkurs?
Mitt favoritämne… Hmm, det är svårt att säga. Jag älskar att jamma, ensemble är kul. Jag är den enda i vår klass som spelar bas så jag får täcka upp med basen i fler olika band under ensembletimmarna, vilket är kul. Allt är lärorikt och det bästa är att man kombinerar alla ämnen med varandra på ett eller annat sätt.

Hur skulle du beskriva skolan?
JMC Academy påminner mig om Kulturama. För de som inte har gått på Kulturama – det är en skola med estetiska utbildningar där de har inriktningarna musik, foto/film, dans och teater. JMC Academy är lite likadant, fast mer media-inriktat. Utbildningarna som finns på JMC Academy är musik, musikproduktion, animation, digital design, entertainment, business management, film/tv-produktion och spelutveckling. Här möter och integrerar man med folk från alla linjer om man så vill, men även i olika ämnen. Alla lärare och personal här är mycket hjälpsamma och man kan skräddarsy vissa ämnen efter sin kunskapsnivå om så behövs. Lärarna är mycket måna om att man når sitt mål, och de är villiga att hjälpa en dit. Det är en mycket fin skola med fräscha lokaler, bra utrustning och bra läge, ca 5-10 minuters promenad från city.

Hamn i Sydney.

Hur är Sydney som stad att bo i?
Jag gillar Sydney! Jag har drömt om att besöka den här staden sen jag var liten. Det känns fortfarande ganska overkligt att vara här, haha. Det är mycket folk i stan, såklart, men jag upplever det inte så smockfullt som man kan tänka sig att det kan vara. En trevlig stad tycker jag, folk i allmänhet är trevliga och det finns många fina platser att se och vara på.

Hur bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Jag bor i en förort som heter Marrickville, som ligger ca 15 minuter från city med tåg. Jag hittade detta boende via en hemsida som heter Gumtree, motsvarade Sveriges Blocket. Det är dyrt med boende i Sydney, som i de flesta storstäder, så man måste oftast dela med andra, men jag har ett eget rum och så har man ”shared space”. När jag letade boende så kollade jag främst efter privat rum med en rimlig hyra, som jag till slut fann. Jag bor tillsammans med två australienska tjejer, som är i 20-års åldern. Trevliga tjejer som jag kommer bra överens med, visserligen är jag inte hemma så mycket, då jag är mycket i skolan och repar/övar.

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?
Nja, det är det väl egentligen inte, tycker jag, men det kanske beror på vad man studerar. Den största skillnaden är väl att all undervisning är på engelska, som är lite knepigt ibland. Men inom musik så är de flesta termer och ord liknande som på svenska så man hänger med rätt bra ändå om man har hållit på med musik ett tag. Som jag tidigare nämnde, att JMC påminner om Kulturama i och med den estetiska miljön som erbjuder möten med kreativt folk, det gör att jag känner mig hemma.

Celina Studera JMC Academy

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
Förra året bestämde jag mig för att det är musik som jag vill livnära mig på, men då var jag inte lika aktiv och produktiv som jag egentligen ville vara, pga lathet. Så när jag åkte ner hit gjorde jag klart för mig själv att jag verkligen måste jobba för det jag vill nå. Sen skolstarten har jag som rutin att vara på skolan varje morgon och göra sångövningar och komma igång och sen stanna kvar efter skoldagens slut för att repa/öva.

Vi är på skolan 3 dagar i veckan, men jag åker in övriga dagar för att öva/repa/. Vi har vanligtvis 2-3 lektioner per dag. Jag har en extradag i veckan, då jag åker in för att ha baslektion, så jag är på skolan i princip varje dag och bara övar, jammar och har roligt. Man socialiserar med folk också. Jag trivs jättebra på JMC.

Vad gör du på fritiden?
De senaste månaderna har jag engagerat mig i Svenska Kyrkan och varit körledare inför Lucia. Så varje vecka har jag haft övningar med ett gäng tjejer och killar och sjungit, så mycket av min fritid har gått till det. Jag har även hjälpt till på andra svenska föreningar som volontär. Annars så övar jag för det mesta, går på promenader, jag har åkt runtom Sydney och tittat lite. Jag har inte sett så mycket som jag skulle vilja se än, men jag känner ingen stress att skynda med det då jag ska vara här i 3 år. Jag hinner med det.

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
Som sagt, så har jag inte hunnit se så mycket. Men Operahuset, Harbour Bridge och Blue Mountains är självklara sevärdheter.

Operahuset i Sydney

Vad är ditt bästa minne hittills från din vistelse?
Bästa minnet hittills… Det är när jag såg Operahuset för första gången på riktigt med mina egna ögon. Det var helt otroligt. Jag har drömt om att besöka Operahuset i, ja, jag vet inte hur många år… Jag landade sent på kvällen och det allra första jag gjorde dagen efter var att ta mig till Operahuset.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Det var bara en ren slump. Jag har sååå länge velat åka till Australien, och speciellt Sydney men det har aldrig blivit av pg.a. olika anledningar genom åren. Jag har jobbat sen studenten men förra året började jag studera igen, som jag svor till mig själv att jag aldrig skulle göra igen. Jag studerade singer-songwriterlinjen på Kulturama och en grå dag i februari satt jag på pendeltåget hem från skolan och kände jag att jag var ute efter något annat, något mer än vad mitt liv hade att erbjuda för tillfället. Då fick jag syn på Blueberrys annons om musikstudier utomlands, så jag hörde av mig till dem och bokade ett möte där jag fick studierådgivning. De berättade om vad Blueberry gör, hur det är att studera utomlands, hur man går till väga och annat. De berättade om att de samarbetar med ett antal olika skolor utomlands och att just JMC Academy var en skola i Australien som erbjöd musikutbildningar. Jag fick en personlig handläggare som hjälpte mig med ansökan och väl när jag blivit antagen så fick jag även hjälp med visumansökan. Hade jag frågor kunde jag alltid vända mig till antingen min handläggare eller någon annan på Blueberry, tipptopp och snabb service, mycket uppskattat.

JMC Academy - Musikstudent

Vad har du för planer efter dina studier?
Inte helt klart ännu, om jag ska studera vidare eller inte, men jag vill livnära mig på musiken – på ett eller annat sätt. Min plan är att släppa min egen musik och turnera runtom i världen. Går det åt pipan jobbar jag lätt med något annat inom musikindustrin, så länge jag får hålla på med musik.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Åk – bara åk! Många tvekar pga kostnaderna som blir med CSN-lånet, men varför ska det hindra en från att följa en dröm? Många ser inte vitsen heller med att studera utomlands, man kan ju studera exakt samma sak i Sverige. Absolut, men vill man vara någon annanstans så tycker jag absolut att man ska fara iväg. Visst, det är dyrare att studera utomlands då i princip alla universitet har höga terminsavgifter, men allt som du får på köpet – alla människor man möter, alla platser man får se, alla upplevelser man får vara med om – det är ovärderligt.

Man får spara ihop lite pengar innan resan för flygbiljetter, boende och dylikt de första veckorna innan skolan sätter igång och man får sitt CSN-bidrag. När skolan är igång så får man CSN varje månad som om du skulle studerat i Sverige – bidrag och lån för 240 veckors studier samt att man får ta del av CSNs merkostnadslån för t.ex. terminsavgifter.

Om man är osäker på hur man ska gå till väga finns just Blueberry som kan hjälpa en på vägen. Boka ett möte, prata om hur det fungerar, prata med andra som har studerat utomlands om hur de gick till väga.

Är du också intresserad av att söka till JMC Academy? Kontakta oss eller läs mer om skolan här!

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig