Blueberry-studenten Elina befinner sig just nu i Brisbane och studerar Grafisk Design på TAFE, något hon starkt rekommenderar till andra som går och funderar på att göra samma sak. Läs mer om Elinas berättelse nedan.

Hej Elina! Varför valde du att studera på TAFE?

Jag visste att jag ville gå grafisk design någonstans i Australien. Så jag började kolla runt på Blueberrys hemsida och läste på om skolorna som finns i Australien. Jag bokade även ett rådgivnings möte med Blueberry och gick på två mässor. Efter att jag fått all information kände jag att TAFE verkade vara något för mig.

Vad läser du för kurser? Har du någon favorit?

Just nu läser jag Design Foundations, Illustrations, Image Manipulation, Design Layouts och Type/History. Min favoritkurs är Design Layouts där vi bland annat har fått göra annonser och broschyrer.

Hur skulle du beskriva skolan?

Jag tycker att skolan är över förväntan. Just nu har vi samma lärare i fyra av fem kurser vilket jag tycker är väldigt bra, för då känner läraren en bra. Det är även väldigt kunniga lärare som är bra på att förklara. Sen tycker jag även att det är fina och praktiska lokaler och bra schema.

Hur är Brisbane som stad att bo i?

Jag tycker att Brisbane är en väldigt trevlig stad. Det är bra att det är så nära till allt. Skolan jag går i är 20 meter utanför mitt boende, sen är mataffärerna nära, och även poolerna där jag spenderar mycket tid. Det är mycket studenter överallt från olika länder. Framförallt många från Sverige. När man till exempel är och badar eller handlar mat så hör man ofta svenskar som går förbi.

Vart bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på Atiras studentboende. Det ligger som sagt 20 meter från skolan. Jag hittade boendet genom att googla runt på olika boenden i närheten. Då hittade jag flera som låg lika nära som Atira. Så jag jämförde priserna och hur rummen såg ut och valde det som jag kände passar mig bäst.

Bor du själv eller med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor tillsammans med en tjej från Kanada. Jag har ett eget sovrum och så delar jag badrum och kök med henne, men i Atira finns det flera svenskar som man träffar i korridorerna och i de allmänna rummen.

Är det stor skillnad på att studera i Australien jämfört med Sverige?

Det finns några skillnader mellan Sverige och Australien. Den största skillnaden är ju språket. Att all undervisning är på engelska. Det kan bli lite svårt ibland men mina lärare är väldigt förstående och hjälper till mycket när jag inte förstår uppgifterna till 100 procent. Sen är det även väldigt mycket mer chill än vad jag är van vid och än vad jag trodde att det skulle vara. Jag vet inte hur mycket uppgifter man får i yrkeshögskolor i Sverige men det är mindre uppgifter än vad jag hade i gymnasiet i Sverige.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag går i skolan från måndag till onsdag. Måndagar och tisdagar går jag från 09-16 och på onsdagar går jag från 09-12. När jag börjar klockan nio kan jag till exempel ha design foundations till klockan 12. Efter det är det lunchrast i en timme. Då brukar jag variera lite mellan att gå hem och äta, ta med mat och äta den på campuset eller köpa i ett litet café vid skolan. Klockan ett börjar nästa lektion, det kan till exempel vara Illustrations då vi får rita mycket olika saker, sen slutar jag klockan 16.

Är det något som inte var som du hade tänkt dig?

Jag blev lite förvånad över att det var kallare nu på vintern än jag trodde. Det är kallt på kvällarna och mornarna så då behöver man en jacka eller väldigt tjock tröja.

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag var på Sacos studentmässa och där såg jag Blueberry och började prata med de som stod där. Då blev jag intresserad så när jag kom hem gick jag in på deras hemsida och läste på. Jag tyckte att det verkade väldigt bra, att man får så mycket hjälp med information och ansökan. Och att allt är helt gratis.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?

Mitt tips är att innan man har bestämt sig för vilken skola man vill gå i så ska man skaffa mycket information och vara så öppen som möjligt. Gå på Blueberrys mässor och gå runt till så många skolor som möjligt där och fråga om saker. Sen är det även bra om man ansöker så tidigt som möjligt för det är en del saker man ska hinna göra innan man åker. Som till exempel att ansöka om CSN- lån och skaffa visum.

Vad har du för planer efter dina studier?

När jag kommer hem till Sverige så ska jag nog först jobba med det jag jobbade med innan jag åkte till Brisbane. Då jobbade jag på dagis. Sen efter ett tag så vill jag försöka skaffa ett jobb inom grafisk design och kanske som fotograf.

Vill du göra som Elina? Ansök till TAFE här. Har du fler funderingar kring skolan eller undrar något annat? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna vidare.

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager