Filippa studerar nu på CSU Long Beach och trivs som fisken i vattnet! Läs mer nedan när Filippa berättar lite mer om sitt liv i Kalifornien.

Varför valde jag CSULB?
Jag har varit i USA under flertalet tillfällen, men aldrig på västkusten. Jag vet inte riktigt varför men hypen om Kalifornien har alltid lockat, så jag visste att jag någon gång i mitt liv skulle hit. Under min utbildning som jag läser i Sverige så behöver vi åka en termin utomlands och då gick det upp för mig, varför inte slå två flugor i en smäll. Mer specifikt till varför jag valde Long Beach var för att jag ville leva nära Los Angeles för att på riktigt få en känsla av hur livet där fungerar, men samtidigt ville jag inte leva mitt i smeten. För er som inte vet det så är Long Beach en stad som ligger söder ut från Los Angeles, precis vid kusten. Och vad passar väl bättre än att bo nära Los Angeles och nära havet? Tack vare mitt val har jag nu nära till storstadslivet men kan även koppla av i min egna lilla bubbla vid havet.Kurserna jag läser här är:
– Digital Marketing and Media
– Introduction to Entrepreneurial Marketing
– Principles of Management and Operations
– Business to Business Marketing

Jag skulle helt klart säga att Business to Business är min favorit, dels för att läraren är så sjukt involverad och intresserad, men också för att jag har en liten mindre klass vilket öppnar upp möjligheterna till att ställa många frågor och involvera sig själv i diskussionerna. En annan favorit är helt klart Digital Marketing och Media, jag själv älskar den digitala världen så redan där var kursen en hit, men sen när läraren kommer in första dagen och säger ”jag gör inte det här för pengar, rättare sagt så förlorar jag pengar varje gång jag kliver in i denna salen. Jag är här för att jag älskar att dela med mig utav mina erfarenheter och att lära ut till andra”. WOW!

Hur skulle jag beskriva skolan?
STOR! Hahaha!
Campus är enormt, det går över 30 000 elever här och runt varje hörn finns det något nytt att upptäcka. Skämt å sido, men skolan är fantastiskt! Alla lärare är så involverade, det är rent och fräscht och dom erbjuder det mesta när det kommer till restauranger, caféer, gym, bowlinghall, pool, idrottsanläggningar etc. Vissa dagar har vi till och med en DJ som står och spelar mitt på skolgården. Denna skolan har något för alla!

Hur är Los Angeles som stad att bo i?
Ja som jag nämnde tidigare i artikeln så bor jag inte mitt i smeten utan i en mindre stad under. Med Uber och Lyft tar det oss mellan 30–90 minuter att komma in till Los Angeles beroende på vilken del vi ska till och hur mycket trafik det är, något som jag tycker är helt okej. Det är ju typ vad det tar att åka från ena sidan i LA till den andra om man nu skulle bo där. Men LA som stad är fantastisk, det finns så mycket att se, upptäcka och göra. Möjligheterna tar aldrig slut.

Hur bor jag och hur löste jag boende?
Jag bor just nu med tre andra svenska tjejer som jag hittade genom Blueberry. Vi bor på ett komplex som heter Beverly Plaza apartments som är ett off – campusområde, även detta hittade vi via Blueberrys hemsida. Det var supersmidigt att fixa boendet, däremot är det alla kring kostnader som är lite mer krångliga (wifi, försäkring, el etc). Det blir många samtal, men fixat blir det och vi trivs hur bra som helst.Är det stor skillnad att studera i USA jämfört med Sverige?
Ja, USA är en helt annan sak. För det första läser du alla dina kurser samtidigt, precis som på gymnasiet och inte som i Sverige där vi oftast betar av en kurs och sen börjar en annan. I USA har dom extremt mycket Pop-up Quizes, vilket är samma sak som läxförhör, detta gör inte bara att du måste läsa varje kapitel innan varje lektion, utan att du även måste gå på varje lektion. I majoriteten utav mina kurser tar dom närvaro, så kommer du inte på lektionerna tar dom bort poäng från ditt betyg och ännu mer poäng går att hämta om du är aktiv under lektionerna. Den sista skillnaden är väl att majoriteten utav alla tentor är kryssfrågor (inte lika enkelt som det låter), haha. Kort och gott så är USA extremt likt gymnasiet i Sverige, du har extremt mycket mer läxor, men dom är inte till hälften så komplexa som dom är i Sverige. Jag skulle nog vilja säga att jag lägger ungefär lika många pluggtimmar i Sverige som i USA.

Hur ser en vanlig skoldag ut?
Mina skoldagar varierar från dag till dag. Exempelvis på måndagar och onsdagar har jag bara en lektion från 14.00-15.15, medans jag på tisdagar läser min första lektion 9.30-10.45, har håltimme till nästa lektion som börjar 14.00 och håller på till 15.15, ny lektion 16.00-18.45. På torsdagar har jag skola 9.30-10.45 och 14.00-15.15. Viktigaste av allt, jag är ledig fredagar vilket gör att jag alltid får långhelg så att man kan hitta på mycket aktiviteter och resa.

Vad gör jag på fritiden?
Jag har börjat i en cheerleading klubb vilket är extremt spännande och olikt någonting jag någonsin har gjort tidigare, men är det någonstans man ska lära sig cheerleading så är väl det i USA? Annars så ligger vi vid poolen, äter god mat, strosar runt i LA, hittar på massa roliga utflykter och försöker oss på att shoppa (vem visste att stilen i USA skiljde sig så enormt mot den vi har i Europa?).

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
I Long Beach skulle jag säga kolla solnedgången i Hilltop park på Signal Hill, äta på Saint & Second på Second St. och ha en pizza-myskväll nere på Belmont Shore (en av alla fina stränder här).Mitt bästa minne hittills?
Oj, har så många! Men skulle nog vilja säga när vi åkte ner till stranden med två nyfunna amerikanska vänner och beställa pizza och kollade solnedgången. Eller när vi tog vårt pick och pack, åkte neråt mot New port beach för valsafari (spoileralert: vi såg inga valar, men massa delfiner och sälar).

Hur kom det sig att jag vände mig till Blueberry?
Jag träffade Blueberry på en arbetsmarknadsdag som vi arrangerade på vår skola, började prata med dom om deras olika möjligheter och fastnade direkt. De hjälpte mig hitta rätt från start så för mig fanns det aldrig några andra alternativ än att åka med Blueberry.

Tips till andra som vill studera utomlands?
ÅK! Du kommer ångra dig om du inte åker, trust me! Vare sig det är USA, Australien, Finland, you name it… Åk! En flygbiljett hem finns alltid om du skulle ångra dig och hemlängtan skulle bli för stor. Men allt som jag redan lärt mig och så mycket som jag redan utvecklats efter att bara ha varit borta något över en månad unnar jag verkligen alla.

Vad har jag för planer efter mina studier?
Efter att jag är klar här i USA ska jag flytta hem igen och göra klart mina studier i Sverige. Jag har ingen aning om vart jag vill bo, vad jag vill jobba med eller vad jag är ämnad att göra i framtiden, men tack vare allting jag har lärt mig här och alla människor jag har lärt känna från alla olika delar utav världen, så känner jag att chanserna är enorma för mig att hitta rätt.

Vill du läsa mer om Filippas upplevelser på CSU Long Beach? Kolla in vår Instagram, @blueberrycollegeochuniversitet

Om du vill ansöka till CSU Long Beach, kom igång här!

 

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager