Jag har aldrig haft en professor som varit så kompetent och passionerad över sitt ämne.

Mitt namn är David och jag studerar mitt fjärde år på en ingenjörsutbildning inom design och produktutveckling vid Linköpings universitet. Jag har studerat ett halvår på UC Berkeley, där jag fick möjligheten att välja kurser från ett flertal olika fakulteter.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Skolan var hur fin som helst! Bilderna man ser därifrån ger definitivt en representativ bild av upplevelsen. Byggnaderna hade spännande arkitektur, och det fanns mycket gräsmattor och grönområden där studenter satt och pluggade, åt lunch eller bara hängde. Det bästa har varit att kunna sitta utomhus på campus ända in i december, då klimatet ändå är ganska varmt i San Francisco.

Biblioteket på UC BerkeleyStudenter som vilar på gräsmattan på UC Berkeleys campus

Hade du någon favorit bland de kurser du läste?

I Sverige läser jag till ingenjör inom design och produktutveckling, och valde under mitt utbyte att läsa kurser som jag förhoppningsvis kan tillgodoräkna till min master. En av mina favoritkurser hette “Introduction to User Experience”. Den var bra då den höll hög klass och läraren hade själv arbetat inom ämnet på både Adobe och Meta.

Jag gick även på föreläsningarna i en introduktionskurs i Astronomi, dock var jag ej registrerad på denna kurs. Om det är något jag ångrar är det att jag inte gick denna kurs från början. Har du möjlighet rekommenderar jag att undersöka den om du ska plugga på Berkeley. Jag har aldrig haft en professor som varit så kompetent och passionerad över sitt ämne.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

Då jag läste 12 units (motsvarande 24 hp), var studietakten lägre än jag är van vid i Sverige. Jag hade schemalagda föreläsningar/lektioner cirka 2-5 h per dag, och utöver detta var det egen studietid. Ibland pluggade jag med kompisar på något av biblioteken på campus, ett café i närheten eller hemma i lägenheten. Lunchkulturen var inte densamma som svenska universitet. Många åt antingen på någon av campusets restauranger, tog med sig något kallt till campus eller gick hem för att laga lunch. Jag själv bodde nära campus och åt ofta hemma, eller tillsammans med kompisar på campus.

Vad tyckte du om staden?

Berkeley ligger cirka 20 minuter med BART (tunnelbana) från San Franciscos stadskärna. Berkeley var superfint, och hade flera bra restauranger och caféer. Vill man däremot ha ett större utbud av det mesta finns det i San Francisco.

UC Berkeley-studenten David på hike i Kalifornien

Hur finansierade du utbildningen?

Jag sökte flera svenska stipendium som täckte studiekostnaden. Om det är avgörande för dig att hitta stipendium, som det var i mitt fall, är ett tips att redan börja titta på detta cirka ett år innan planerad avresa. Detta hjälpte för att kunna planera in datumen för sista ansökningsdag hos de olika stipendierna. För min del var det två svenska stiftelser som sponsrade denna utbildning. 

Vad gjorde du på fritiden?

Jag spenderade mycket tid med andra utbytesstudenter. Vi utforskade både San Francisco och Kalifornien så mycket det bara gick. Vi åkte till kusten och surfade, hängde i parker och caféer eller gick på event som hölls på campus. En stor del av studentkulturen var att gå på amerikanska fotbollsmatcher vilket var en kul och ny upplevelse. Utöver det åkte jag och andra utbytesstudenter på ett flertal roadtrips vilket var väldigt kul.

Studenter på fotbollsmatch på UC Berkeley

Vart bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bodde i ett kollektiv tillsammans med tre andra utbytesstudenter. Mina rumskompisar var från Tyskland, Nederländerna och Mexiko. Vi bodde i ett lägenhetskomplex i Downtown Berkeley bara några minuter från utkanten av campus. För att hitta boende letade jag i Facebookgrupper och använde mig av Berkeleys interna hemsida för att hitta rumskompisar. De hade ett digitalt event där man kunde träffa andra blivande utbytesstudenter och på så sätt träffade jag en av mina framtida rumskamrater och tillsammans hittade vi en lägenhet.

Studenter på stranden i Kalifornien

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

I Berkeley är campuset det bästa. Om du står i trappan vid Campanile (klocktornet) och tittar ner mot downtown i solnedgången ser du solen gå ner bakom Golden Gate-bron i San Francisco! I San Francisco kan jag tipsa om SF MOMA (Museum) och området Sausalito på andra sidan bron. I Kalifornien åkte jag österut till Lake Tahoe, norrut till Bodega Bay, och söderut till Monterey, Big Sur, Malibu, och Los Angeles. Vill du vara mer bland människor så åk söderut, och vill du se mer orörd natur så åk norrut. Kan tipsa om alla dessa resmål!

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Om det är något som intresserar dig ska du definitivt ta chansen. Nyttja tiden där väl, utforska både skolan, studentkulturen och platser runtomkring under din fritid. Sök upp professorer och kurser innan för att inte missa de spännande möjligheter som finns på skolan. Det är värt att göra lite research innan.

Vad var det bästa med att studera utomlands?

Att få en helt ny vardag, med nya intryck, nya äventyr och träffa nya människor från hela världen.     

Om du hade gjort det igen, hade du gjort något annorlunda?

Hade jag haft mer tid så hade jag upptäckt fler platser utanför Kalifornien i USA. Som jag nämnde tidigare, hade jag även studerat kursen inom Astronomi.

Är du också intresserad av att studera på UC Berkeley? Läs mer om skolan här.
Har du frågor om utlandsstudier? Boka in gratis studierådgivning här.

 

Sofia Eriksson

Senior Admissions Specialist