Detta är något jag aldrig kommer glömma!

Under hösten 2013 valde jag att byta studierna på Handelshögskolan i Umeå mot en utlandstermin i Australien. Valet föll på University of Newcastle, som ligger tre timmar norrut med tåg från Sydney.

Ta hjälp av Blueberry

Som Study Abroad-student måste du fixa med pappersarbete såsom visum och godkännande av kurser på egen hand, du har även ansvar att fixa boende på plats. Att ta hjälp av Blueberry underlättar en hel del vid utlandsstudier. Blueberry levererade snabb och bra feedback och framför allt tålmodig personal trots alla mina tusen frågor. De såg mig som en individ där uppgiften var att jag skulle få en så bra upplevelse som möjligt.

Kurser och spring break i Nya Zeeland

Jag valde att läsa kurser inom International Marketing samt Service Marketing Management, Operations of Supply Chains och Economic of Wealth Creation. Terminen drog igång i mitten av juli och slutade i november. Under två veckors ”spring-break” i oktober tog jag och några nya vänner dessutom chansen att åka till Nya Zeeland för en roadtrip med bungyjump samtidigt som vi fick uppleva landet och dess fantastiska natur.

Unika djur, otroliga människor och matupplevelser

Förutom landets unika djur och miljö så har jag träffat otroliga människor från olika delar av världen. Det har spenderats många dagar på stranden med bad och surfing, men även på båtar, i djurparker, surfing på sanddyner och det finns mycket roliga temafester att gå på som student. Vi studenter fick även möjligheten att åka på en Australian Rules Football Game i centrala Sydney.

Moa Forsberg på University of Newcastle på blueberry.nu

Moa Forsberg på University of Newcastle på blueberry.nu

När jag anlände i mitten av juli så var det vinter – föreställ er svensk vår, varmt i solen men lite blåsigt och kallt. När väl våren kom blev det helt otroligt varmt och skogsbränder härjade. Barbeque är mer än omtyckt av australiensarna och oavsett vilken park du besöker så finns det alltid tillgång till en grill! Bli heller inte förvånad om du ser människor gå omkring barfota i shoppinghallar, det är nämligen ett normalt förekommande fenomen. Alla australiensare är dessutom uppväxta på Vegemite – även om jag äter det mesta så gav det inte en gastronomisk matupplevelse. Detta äts på en rostad macka med smör på för att sedan täckas av ett tunt lager Vegemite, ta absolut inte för mycket! Det liknar nutella men har en stark smak av salt, och användes tydligen under andra världskriget för att mätta soldaterna och på något vis lever denna produkt kvar i Australien.

Jag skulle inte påstå att Australien är känd för sin mat utan snarare för sin fauna av djur och växter, koalorna är verkligen som teddybjörnar som man bara vill krama sönder! Små ödlor och delfiner ses dagligen, men även maneter, valar och sjölejon går att få syn på från piren i Newcastle. Personligen upplever jag människorna i Australien som väldigt öppensinnade och trevliga, de hjälper dig mer än gärna oavsett problem eller fundering. Som svensk är du omtyckt i Australien och det är inte svårt att få extrajobb om du skulle vilja tjäna lite extra pengar under studietiden.

Åk själv!

En sak som jag verkligen vill poängtera är att du bör åka själv! Jag vet inte hur många som åker med klasskompisar/pojk- eller flickvänner. Det är helt okej men du vinner mer på att åka själv, annars blir det lätt att man endast umgås med varandra. På egen hand tvingas du mer eller mindre att socialisera mer och du kommer träffa hur många fantastiska människor som helst som är i samma sits som du själv. Tro mig, vi svenskar hittar varandra utomlands ändå!

När du är utomlands och studerar ska du se till att se och uppleva så mycket som möjligt av det landet har att erbjuda. Jag hade inte bråttom hem utan stannade kvar och reste runt vilket jag inte ångrar en sekund!

Jag rekommenderar verkligen att studera utomlands och samtidigt passa på att uppleva landet! Blueberry har avtal med universitet i flera olika länder och oavsett land kommer det bli en fantastisk upplevelse. Jag vill tacka Blueberry som gjorde det möjligt för mig att studera i Australien och som gav mig tips och stöd både före, under och efter min studietid – tack så otroligt mycket, detta är något jag aldrig kommer glömma!

/Moa Forsberg

Läs mer om University of Newcastle Australia

Moa Forsberg