Upplev det "riktiga" Barcelona

Per Liestam, 28 okt, 2013

Vem har varit Barcelona utan att ha blivit helt förälskad i denna underbara stad? Blå himmel och stor sol över staden nästan hela året runt och hur många saker som helst att se och göra. Få besökare missar missar de typiska monumenten eller alla områden för turister men hur många har egentligen tagit sig under ytan och försjunkit i det riktiga Barcelona? Jag har gjort det många gånger och kommer aldrig få nog! :)

Vill ni veta lite mer om det Barcelona som jag pratar om? Då kör vi!

Att äta tillsammans med vänner är det bästa med Barcelona.
Att äta tillsammans med vänner är det bästa med Barcelona.

Som spanjorska som själv som pluggat i Barcelona och som har många katalanska vänner rekommenderar jag varmt att ni åker till ”Plaza Francesc Macía” och flanerar runt lite. Det området är var ”Barceloneses” (lokalbefolkningen i Barcelona) trivs bäst. De kallar det ”La Barcelona Viva” (det levande Bacelona). Det är inte som Ramblas eller Plaza Cataluna. Här kan man andas spansk stämning och uppleva ett annat Barcelona.

Jag har många favoritrestauranger och vet exakt var man kan äta jättegod mat för ett rimligt pris! Som ni kanske vet går Spanien igenom en finanskris nu vilket gjort att priserna har sänkts mycket. Det är klart att du kan hitta dyrare restauranger som ”Asador de Aranda” belägen i ”Zona alta”. Det är en fantastiskt trevlig restaurang som ligger cirka 10-15 minuter i taxi från centrum. Den här restaurangen är inte särskilt billig men otroligt fin med väldigt god mat och perfekt för alla köttälskare.

Om man vill hålla sig lite mer till en budget är inte det några som helst problem. Runt lunch kan man fynda då många restauranger erbjuder lunchmenyer. Det är på samma sätt som i Sverige men med tapas-inriktning på alla rätter. Man kan äta väldigt goda luncher från 50 till 90 kr. Jag tycker mycket om ”Moncho´s Travessera de Gracia” där man kan äta fantastiska luncher för 10 euros. Servitören kommer med en stor blandning av dagens tapas så alla kan dela och testa lite av allt. Efter det kommer det huvud- och efterrätt samt kaffe. Mycket för pengarna och gott! Jag brukar också äta frukost där ibland. För 1,85 euros (cirka 15 kr!) kan du äta en macka och välja vilket pålägg du vill ha (min favorit är med ”Jamón Serrano”, spansk skinka samt kaffe, te eller ”Cola Cao” (spansk Oboy). Ett fantastiskt bra sätt att börja sin dag på! :)

Fucsia är en populär restaurang som jag verkligen rekommenderar!
Fucsia är en populär restaurang som jag verkligen rekommenderar!

Om man vill gå ut med sina vänner på kvällen finns det också massor av möjligheter.  Jag gillar att börja kvällen med ett stopp vid restaurangen Fucsia. Det är en lugn och mysig restaurang som på kvällen skiftar karaktär och blir fylld av atmosfär. Man kan äta middag där för i genomsnitt 20-25 euros (170-200 kr).

En annan sak som ni måste veta innan ni packar era resväskor för att åka till fina Barcelona är att Katalonien är lite som ett eget land i Spanien. De som bor i Katalonien känner sig otroligt stolta av att vara katalanska. Deras första språk är katalanska och deras andra är spanska. När jag pluggade på universitet i Barcelona blev jag ganska förvånad över att det var så många som pratade katalanska på gatan och i affärer. Det är bara något naturligt för många av dem men när de märker att man inte förstår går de över till spanska som alla också kan. Vilken lättnad eller hur? :)

Det finns många spanjorer och utlänningar som flyttar till Barcelona så det blir mer och mer spanska som gäller i staden men var inte rädd för att säga ”en español por favor” (på spanska, snälla) ifall du märker att du inte förstår.

Är du redo för att börja din resa nu? Jag hoppas att du kommer att ha det lika underbart som jag själv haft det! Jag återkommer med mer information och fler tips om magiska Spanien. Vi ”hörs” snart! :)

Per Liestam

Previous Marketing Manager